Bij het scharrelen in de kringloopwinkels stuitte ik op een schrijver van prachtige reisverhalen: Paul Theroux. Ik ben gek op reisverhalen. Niet voor niks studeerde ik af op het reisverhaal Terugreis van Java naar Europa van Franz Wilhelm Junghuhn.
Reisverhalen van Paul Theroux
Al bij zijn eerste reisverhaal De grote spoorwegcarrousel, bewees Paul Theroux een groot schrijver van reisverhalen te zijn. Op mijn blog kun je de volgende blogs over Paul Theroux’ reisboeken lezen:
De grote spoorwegcarrousel
De grote spoorwegcarrousel van Paul Theroux is veelgelezen in de jaren ’80. Van dit boek verschenen drie drukken in 1987. In het boek vertelt Theroux over zijn grote treinreis van Londen naar Tokio en terug. Ik las het boek en wist het: van deze man wil ik alle (trein)reisverhalen lezen. Lees over De grote spoorwegcarrousel
De grote spoorwegcarrousel retour
Paul Theroux maakt 33 jaar na de eerste reis, de reis door Europa en Azië nog een keer. Het is het verslag van een oudere man die zijn jongere ik vaak tegenkomt.
Lees over De grote spoorwegcarrousel retour
De oude Patagonië-expres
In navolging van zijn vriend Bruce Chatwin, maakt Paul Theroux de reis naar de zuidelijkste provincie van Argentinië: Patagonië. Het resultaat is een prachtige reis van Boston naar Esquel. Volgens Theroux het zuidelijkste puntje van het continent waar een trein komt. Na het lezen van De oude Patagonië-expres schreef ik een hele serie blogs over dit prachtige treinverhaal.
- De leesroute
Hoe het lezen van De oude Patagonië-Expres inspireerde om andere boeken te lezen - De Oude Patagonië-Expres
Inleiding - De Oude Patagonië-Expres – De routekaart
Welke route legt Paul Theroux af in De Oude Patagonië-expres? - Reizen door de tijd
Over vliegen en de ultieme vorm van reizen. - Meneer Thornberry
Paul Theroux komt onderweg een landgenoot tegen. - Onderweg lezen
De boeken die Paul Theroux als medereizigers vergezellen. - Boswell
Over Life of Johnson van James Boswell dat Paul Theroux onderweg leest. - Borges
Aan het eind van zijn reis, krijgt Paul Theroux de kans de grote Argentijnse schrijver Borges te spreken in Buenos Aires.
Het drijvende koninkrijk
Een bijzonder reisverhaal is Het drijvende koninkrijk. Er zijn diverse rapporten verschenen die negatief uitpakken voor de lokale spoorwegen in Engeland. Paul reist langs de hele kust van het Verenigd Koninkrijk en pakt de treinen die hij pakken kan. Daarnaast peilt hij de stand van het land en loopt ook grote delen van de route. Als het echt niet anders kan, neemt hij de bus.
- Langs de Engelse kust met Paul Theroux
Wat Het drijvende koninkrijk tot zo’n leuk en ander reisverhaal van Paul Theroux maakt. - Treinen en bussen in Het drijvende koninkrijk
Over de vervoersmiddelen die Paul Theroux neemt: de benenwagen, de trein en de bus. - Treinengek
Hoe Paul Theroux in de ‘Ffestiniog Railway’ treinengek Stan Wigbeth tegenkomt. - Duffill
Hoe Paul Theroux op zoek gaat naar meneer Duffill, een reiziger die hij in zijn eerste treinenboek De grote spoorwegcaroussel in de Oriënt Express tegenkwam.
Ondergronds
In de bundel Ondergronds staat de reportage ‘Ondergronds spookhol’. Hierin schrijft Paul Theroux over de metro in New York. Het is een prachtig verhaal over de verborgen spoorwegen die een heel eigen stad in de grote metropool New York is.
China, per trein
Paul Theroux reist in China, per trein door het grote China. Hij maakt kennis met de Chinezen en hun geheimen. Door het intensieve contact voorspelt hij alles wat nog komen gaat. Het zijn meerdere bijdragen die ik schreef over dit boeiende boek. Wat mij betreft een hoogtepunt van zijn treinverhalen.
- China, per trein
Misschien is China, per trein (de vertaling van Riding the Irion Rooster) wel het mooiste treinverhaal van Paul Theroux. - Gebrek aan privacy
Het reisgezelschap waarmee Paul Theroux van Londen naar Peking reist, komt meer van hem te weten dan ze zelf in de gaten hebben. - Stoomlocomotievenfabriek
Een bezoek aan de stoomlocomotievenfabriek in Datong loopt bijna verkeerd af voor Paul Theroux. - Meneer Fang
De Chinese overheid stuurt Meneer Fang om in de gaten waar Paul Theroux uithangt. Gelukkig heeft hij een gruwelijke hekel aan het reizen per spoor. - Cheung
Onderweg naar Chengdu stapt een man in de coupé. Hij heeft zich nog niet geïnstalleerd of rent alweer weg. Sorry, gisteren teveel gedronken. Hij komt uit Hongkong. Een mooi gesprek komt op gang.
Laatste trein naar Zona Verde
Laatste trein naar Zona Verde, Mijn ultieme Afrikaanse safari is het laatste reisverhaal van Paul Theroux. Daarom is dit boek naar voren gehaald in de chronologische lezing van zijn reisverhalen. Lees de verschillende blogs over dit boek:
De gelukkige eilanden
Paul Theroux’ huwelijk is gestrand. Als hij de uitnodiging krijgt om in Nieuw-Zeeland en Australië lezingen te komen geven, twijfelt hij geen moment. Hij pakt zijn canvas kayak in voor zijn eigen Walk-a-bout. Zo dobbert hij meer dan een jaar op de uitgestrekte Pacific.
De Zuilen van Hercules
Anderhalf jaar lang zwerft Paul Theroux als een heuse Odysseus rond de Middellandse Zee. Hij doet dit met dezelfde passie en laat zich meenemen door de wind, het toeval en het lot. Het levert een adembenemende reis op langs de plekken waar eindeloos veel toeristen en pensionada’s vertoeven. Maar ondanks die herkenbaarheid weet Paul Theroux toch een verhaal te schrijven dat alleen hij kan schrijven
- De Zuilen van Hercules
- Dubbele cruise
- Hondenpoep
- Arles, bloesem en licht
- Doctor Johnson rond Middellandse Zee
- Neergestoken schrijver
- Het boze oog
- Vrijheid – #WOT
- Paul Bowles
Dark Star Safari
In Dark Star Safari maakt Paul Theroux een grote reis door Afrika maakte van Caïro naar Kaapstad. In dit boek uit hij zijn kritiek op de ontwikkelingshulp en vraagt zich af of de toestand in Afrika wel verbeterd is sinds zijn vertrek in de jaren 1960.
Fotoboek met fragmenten uit de reisboeken: Travelling the World, The illustrated Travels of Paul Theroux
Het diepe Zuiden
Paul Theroux reist per auto af naar het Zuiden van de Verenigde Staten. Het levert een innemend verslag op over de staten van Amerika die wezenlijk verschillen van de Noordelijke staten.
- Het diepe Zuiden
- Treinreiziger in auto
- Vuurwapens en het Zuiden
- Het n-woord
- Bill Clinton
- Slavernij en burgeroorlog
Romans van Paul Theroux
Naast alle reisverhalen schreef Paul Theroux ook een indrukwekkend oeuvre aan romans. Na het lezen van de reisverhalen, ben ik aan de volgende missie begonnen: het lezen van zijn romans. Dat zijn er eveneens aardig wat. Te beginnen bij zijn laatste roman De benedenrivier. Een indrukwekkende roman over Malawi.
De benedenrivier
De zestiger Ellis Hock verkoopt zijn kledingwinkel in Amerika en gaat naar Afrika. In Malawi beleefde hij in de zestiger jaren de gelukkigste tijd van zijn leven. Hij gaat terug in de hoop het geluk weer te vinden. Alleen zijn hij en de Afrikanen onherstelbaar veranderd. Lees de vier blogs die ik over de indrukwekkende roman De benedenrivier van Paul Theroux schreef.
- Afrika in fictie
Over de relatie van De benedenrivier met de reisverhalen Dark Star Safari en De laatste trein naar Zona Verde. - De Benedenrivier
Waarom vertrekt hoofdpersoon Ellis Hock eigenlijk naar Afrika? - Teloorgang
Geleidelijk slaat de bewondering voor de Afrikanen om in angst. - Egoïsme
Draait het in De benedenrivier wel om Afrika of is de hoofdpersoon eigenlijk een egoïst?
De vreemdeling in het Palazzo d’Oro
De vreemdeling in het Palazzo d’Oro bevat de erotische novelle die Paul Theroux op reis door Afrika schreef. Daarnaast zijn er een aantal verhalen toegevoegd. Ze bewijzen stuk voor stuk dat Paul Theroux een begenadigd schrijver van korte verhalen is.
De laatste dagen van Hongkong
Saint Jack
Muskietenkust
De vrouw van de reiziger
De laatste verhalenbundel van Paul Theroux: De vrouw van de reiziger bevat 20 nieuwe verhalen van zijn hand.
43 gedachten over “Reisverhalen van Paul Theroux”