2018

Overzicht van alle blogs in 2018

december
31 – Mijn moment – Tiny house farm – Wat was mijn moment van 2018?
30 – Onder het mes – Sientje (50)– Onze teckel Sientje is onverwoestbaar, zelfs als ze onder het mes moet.
27 – Elektra – Tiny House Farm – Hoe ik de elektra in ons schuurtje heb geïnstalleerd.
23 – Bloemendief – Sientje (49) – Sientje is gek op bloemen, maar ze is wel kieskeurig!
20 – Winter – Tiny House Farm – Winter op de Vuursteenhof. De eerste sneeuw is gevallen!
16 – Schone was – Sientje (48) – Sientje vindt het heerlijk om op kleren te liggen, maar ze moeten wel gewassen zijn!
13 – Het schuurtje staat! – Tiny House Farm – Niet te geloven: het schuurtje staat!
9 – Fietskar – Sientje (47) – Een speciale fietskar waar dochter en teckel samen in passen. Of toch niet?
6 – Scheve tegelvloer – Tiny House Farm – Het vloertje voor ons schuurtje staat volgens de bouwers scheef. Daarom zijn ze weggegaan zonder iets te doen.
5 – Ik worstel en kom boven – De roman Stephen Florida is een intrigerend verhaal over een worstelaar die ook voor het leven moet vechten.
2 – Voor de gezelligheid – Sientje (46) – Zijn teckels echt waaks of heb je ze vooral voor de gezelligheid?

november
29 – Herfst en winter op de Vuursteenhof – Tiny House Farm – Alle seizoenen maken we voor het eerst mee in ons nieuwe roze huisje aan de Vuursteenhof.
25 – Bakje poep – Sientje (45) – Onze dochter Doris voelde zich al vroeg verantwoordelijk voor Sientje.
22 – Planten van hier – Tiny House Farm – We hebben bomen en struiken besteld, een imposante lijst is het geworden met oorspronkelijke bomen.
18 – Teckel en peuter, een maatschap – Sientje (44) – Een bijzonder verbond: teckel en peuter!
15 – Schuurtje besteld en betaald bij Azalp.nl, maar niet geleverd – Tiny House Farm – Dan hebben we al maanden geleden een schuurtje besteld én betaald bij Azalp.nl. Maar leveren ho!
13 – Het gebedenboek van Maria van Gelre – Een prachtige tentoonstelling over het gebedenboek van Maria van Gelre in Museum het Valkhof in Nijmegen.
11 – Kopjes geven – Sientje (43) – Sientje heeft niks met andere dieren, behalve een kat in de buurt. Die geeft ze kopjes.
8 – Bijna geen roze huis meer – Tiny House Farm – Ons roze huisje is geverfd, maar minder roze dan ze geweest is.
4 – Opruimer – Sientje (42) – Sientje weet zich goed te redden in de situatie met een nieuw gezinslid.
1 – Wintertijd – Tiny House Farm – Best wennen nu de wintertijd is ingegaan. Elke avond nu in het donker naar huis.

oktober
28 – Minder aandacht – Sientje (41) – Hoe verdeel je de aandacht tussen teckel en kind?
26 – Redmond O’Hanlon, Almere en de groene stad – Het boek De groene stad is het resultaat van Redmond O’Hanlons 3-jarig verblijf in Almere. Is het een boeiend boek?
25 – Fruitboompjes planten – Tiny House Farm – Hoe je na een bezoek aan het tuincentrum terugkomt met 9 fruitbomen en 2 fruitstruiken.
11 – Leven zonder internet – Tiny House Farm – We leven al 70 dagen op de Vuursteenhof zonder internet. Reggefiber heeft veel moeite om het glasvezelkabeltje te leggen.
7 – Veluwe – Sientje (38) – De laatste keer met zijn 3-en. Inge, Sien en ik. We zijn op vakantie geweest naar de Veluwe.
4 – Pelletkachel – Tiny House Farm – De pelletkachel is geïnstalleerd. We zitten er warmpjes bij komende winter.

september
30 – Vrienden – Sientje (37) – Sientje had weinig met andere honden. Maar waren er dan toch wezens die ze vriend kon noemen?
27 – Geen internet – Tiny House Farm – Het lukt ons niet om een internetaansluiting te krijgen. Hoofdschuldige: Reggefiber. Medeplichtigen: Baas, Van den Heuvel en VolkerWessels.
23 – Sienepien op de foto – Sientje (36) – Sientje gaat op de foto bij de dierenwinkel.
20 – Kapotte boormachine – Tiny House Farm – Net een boormachine verkocht, begeeft de andere het.
16 – Geen bot te groot – Sientje (35) – Sientje is verslaafd aan botje kauwen. Voor haar is geen bot te groot, ontdekken we snel.
13 – Ginkgo op pot – Tiny House Farm – De prachtige Ginkgo Biloba hebben we in onze oude thuis achtergelaten. Ik probeer het gemis te vullen met 3 kleine stekjes van de boom.
9 – Blaffen zonder onraad – Sientje (34) – Sientje was eerst heel stil, maar de stilte werd snel doorbroken door het gedrag dat veel teckels hebben: blaffen om niks.
6 – Boeken, dozen en de rest – Tiny House Farm – Het grote uitpakken is begonnen. Gelukkig hebben we alles opgeslagen in de zeecontainer naast het huis en dragen zo alles naar binnen.
2 – Kasteelhond – Sientje (33)– Teckels zijn ook populair onder baronnen, jonkheren, baronessen en freules. Daarmee zijn ze een echte kasteelhond.

augustus
30 – Dag huis – Tiny House Farm – Ons oude huis is overgedragen. Ons 1e koophuis waar we 12,5 jaar hebben gewoond.
26 – Park aan huis – Sientje (32) – Sientje is niet zindelijk als ze zij ons in huis komt. Dat merken andere honden die op bezoek komen ook.
23 – Komen tot de kern van je bezit – Tiny House Farm – We hebben na de verhuizing nog best veel achtergelaten in het oude huis. Kan dat allemaal weg? Hoe krijgen we het huis anders leeg.
19 – Einzelgänger – Sientje (31) – Sientje is eigenlijk overal bij geweest, behalve bij ons huwelijk. Met andere mensen en honden is ze wel een echte Einzelgänger.
16 – De eerste week – Tiny House Farm – De eerste dagen én nachten op ons nieuwe stekkie aan de Vuursteenhof: het roze huisje!
9 – We wonen er! – Tiny House Farm – We wonen in Oosterwold, op de Vuursteenhof en zijn de eerste bewoners van de Tiny House Farm.
2 – Hek en keuken – Tiny House Farm – De keuken staat in huis en het hek buiten is klaar om in gebruik te worden genomen voor de honden.

juli
29 – Een echte teckel – Sientje (30) – Is Sientje wel een echte teckel. We hebben het voorgelegd aan de keurmeester.
26 – Schoenen uit! – Tiny House Farm – Het is ontzettend warm en dan neem je snel veel stof mee in huis.
22 – Zwevende teckel – Sientje (29) – Mee in een fietsmandje. We proberen het met Sientje, maar dat is nog niet zo eenvoudig.
19 – Sauzen – Tiny House Farm – Eindelijk gaan we zelf aan de slag in ons nieuwe huis: we sauzen de wanden!
15 – Ben je boos, pluk een paardenbloem – Sientje (28) – Waar Sientje een hekel aan had? Wandelen in de regen. Dan kun je alleen nog maar een paardenbloem plukken.
12 – Adres: Het roze huis – Tiny House Farm – Heel mooi om te zien hoe de kleur van ons huisje al inburgert in Oosterwold. Zelfs op de adressering staat ‘Roze huis’.
8 – Loopse mijt – Sientje (27) – Sientje is een beetje verwaarloosd door de vorige eigenaar blijkt uit de eerste controle bij de dierenarts.
5 – Het klarende huis – Tiny House Farm – Wanneer is ons roze huis nou helemaal klaar?
1 – Afgesleten hoektanden – Sientje (26) – Sientje heeft afgesleten hoektanden, maar komt dat door het spelen met een balletje?

juni
28 – Hoe tiny is tiny? – Tiny House Farm – Is ons huisje echt tiny of valt dat wel mee? Hoe tiny is tiny eigenlijk?
24 – Boekenverslinder – Sientje (25) – Sommige boeken houden de herinnering aan Sientje vast: daar heeft ze haar tanden in gezet.
21 – Aansluiting zoeken – Tiny House Farm – Als de monteur voor de stroomaansluiting bij je nieuwe huisje staat, terwijl jij er niet bent.
17 – Sloopbedrijf – Sientje (24) – Met Sientje halen we ook een heus sloopbedrijf in huis.
14 – Smoorverliefd – Tiny House Farm – Wat ben ik verliefd op ons roze huisje…
10 – Kiwi-drol – Sientje (23) – Heeft Sientje wel of niet een kiwi gegeten? De drol geeft het antwoord.
7 – Pijpje op dak – Tiny House farm – Wanneer zouden we nou in ons huisje kunnen? Het pijpje zit al op het dak.
3 – Op cursus – Sientje (22) – Een teckel die niet luistert. Helpt een cursus?

mei
31 – Bouwstop – Tiny House Farm – Hoe ons huisje elke dag weer eens stukje verder klaar is. Tot er een bouwstop is…
27 – Loslaten in Beeklustpark – Sientje (21) – Voor de eerste keer Sientje loslaten in het park. Hoe gaan we dat aanpakken?
24 – Het dak zit erop – Tiny House Farm – En dan zit er ineens een dak op het roze huisje.
20 – Loslaten op strand – Sientje (20) – We hebben Sientje nog niet zo lang. Durven we haar al los te laten? Daarom proberen we het strand. Daar kan ze niet weg. Toch?
17 – De buitenkant – Tiny House Farm – We bouwen als eerste ons huis op de Tiny House Farm en de buitenkant staat al!
10 – Fundering – Tiny House Farm – De fundering voor ons huisje ligt helemaal klaar. Nu kan de rest nog.
6 – Teckel op stoom – Sientje (18) – Kamperen in de regen. Waar kun je na dagen nog schuilen met je teckel? De stoomtrein biedt uitkomst.
3 – Heien – Tiny House Farm – Na het landmeten volgt het heien. De heipalen voor ons huisje zijn in de grond!

april
29 – Regen, heel veel regen – Sientje (17) – De eerste vakantie met Sientje gaan we kamperen in Limburg. Met heel veel regen.
26 – Te koop: ons huis! – Tiny House Farm – Het is gelukt: ons huis is helemaal verkoopklaar. Daarom: te koop een heel leuk huis!
22 – Kamperen met je teckel? – Sientje (16) – We nemen onze teckel Sientje gewoon mee op vakantie. Lekker kamperen.
19 – 50 dozen boeken – Tiny House Farm – Het huis moet leeg, daarom heb ik mijn bibliotheek doorgespit. Het resultaat: 50 dozen met boeken die ik wegdoe.
15 – Doctorandus – Sientje (15) – En dan zit je als teckel op schoot bij een kersverse doctorandus. Voor Sientje maakt het niks uit.
12 – Onthulling straatnaambord – Tiny House Farm – Ons straatnaambord voor de Vuursteenhof is onthuld. We kunnen gaan bouwen!
8 – Teckel in studentenhuis mag dat wel? – Sientje (14) – Teckel Sientje struint gewoon rond in het studentenhuis in Leiden. Maar er mogen helemaal geen huisdieren op de kamer.
5 – Lichtschakelaar op toilet – Tiny House Farm – Hoe maak je je huis voor kopers aantrekkelijk? Door de reparaties te doen die je al jaren geleden moest doen; zoals de lichtschakelaar op het toilet maken.
1 – Ons teckeltje verandert in een hongerige wolf – Sientje (13) – Eigenlijk was Sientje heel tevreden met haar maaltijden, tot ze het menseneten ontdekt. We wonen opeens met een hongerige wolf samen.

maart
29 – Offerte keuken Ikea – Dubben en beslissen over de keuken die we gaan afnemen bij Ikea. We hebben de offerte binnen.
25 – Van wie is die leuke teckel? – Sientje (12) – Onze teckel Sientje gaat als pluizenbol naar de trimsalon, maar hoe komt ze terug? We zien alleen maar een leuke teckel zitten als we haar ophalen.
22 – Ons landje – Tiny House Farm – We gaan al regelmatig naar ons stukje grond, dat we al liefkozend ‘Ons landje’ noemen.
21 – Divina Commedia: De laatste etappe: Paradijs – Dante staat aan de poort van het Paradijs. Het is de laatste etappe van het 2e deel over de Louteringsberg.
20 – Overspannen kerkorgel – De verteller in de roman Triomf maakt prachtige vergelijkingen. Dan knalt, ploft en schittert de taal helemaal.
18 – Oorlog met teckel om de bank – Sientje (11) – Kun je het gevecht om de bank met een teckel winnen of is het oorlog?
15 – Piketpaaltjes – Tiny House Farm – Ons kavel is uitgezet. De dienst Geo-informatie heeft overal paaltjes gezet waar de grens van ons landje zich bevindt.
14 – Intermezzo: Divina Commedia: Tussen berg en hemel – Dante is op 2/3 van zijn reis door het hiernamaals. Hij mag zich voorbereiden op de reis naar de hemel samen met Beatrice.
11 – Een teckel die niet blaft? – Sientje (10) Kan Sientje eigenlijk wel blaffen? Ze is zo ontzettend stil. We hebben niks gehoord de eerste weken.
9 – Triomf – De vuistdikke roman Triomf van Marlene van Niekerk geeft een mooi inkijkje in de armere blanke van Johannesburg.
8 – Graafmachines en boeken – Tiny House Farm – De graafmachines zijn begonnen met de aanleg van de weg op de Vuursteenhof. En ik ben druk in de weer met het uitdunnen van mijn boekenverzameling.
7 – Nieuw blad: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 33b – Beatrice maakt een bijzondere vergelijking als ze spreekt over het inzicht dat Dante heeft gekregen.
6 – Geluk in Dronten – Bestaat geluk in Dronten? Ik loop door een bijzondere wijk voor mijn afspraak in deze Flevolandse gemeente.
4 – Hét lot uit de loterij! – Sientje (9) – Met Sientje hebben we het lot uit de loterij. Volgens de dierenarts, maar hij is ook kritisch.
3 – Ons’ Lieve Heer op Solder – Na het orgelspelen in De Duif bezoeken we Ons’ Lieve Heer op Solder midden in de Amsterdamse wallen.
2 – De Wallen en Oude kerk – We lopen terug naar het Centraal station via de wallen en bezoeken meteen de Oude kerk.
1 – Passeren – Tiny House Farm – Feestmoment: gisteren zijn de aktes gepasseerd bij de notaris. We hebben de grond!

februari
28 – Geen orakelpraat: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 33a” – De reus heeft de hoer meegenomen het donkere bos in. De 7 vrouwen die Beatrice vergezellen zetten psalm 79 in.
27 – De Duif – Op weg naar De Duif eten we een broodje op het Spui.
26 – Paleis op de Dam – Wat gaaf: ik mag weer spelen op het Smits-orgel in De Duif te Amsterdam.
25 – Wat? Een teckel! – Sientje (8) – Heel spannend als je net een teckel gekocht hebt: het voorstellen van Sientje aan de familie. Hoe zullen ze reageren?
24 – De ommegang – Ik heb een prachtig boek klaarliggen van Jan Aken. De roman heeft de veelbelovende titel De ommegang en gaat over een kathedralenbouwer. Spannend.
23 – Valentijn in Khartoem – Fleur van der Bij is in haar verhaal De nijl in mij op Valentijnsdag bij de Nijl in Khartoem en maakt een boottochtje op het water.
22 – Planning – Tiny House Farm – We hebben heel lang op onze grond moeten wachten, maar onze bouwer geeft een strenge planning af. Wel heel erg strak voor ons.
21 – Draak en reus: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 32c – Er verschijnen hier zo dicht bij de hemel allerlei mysterieuze wezens aan Dante. Het begint met een lichtflits.
20 – Geld in beha – Waar verstop je als vrouw je geld op reis door het gevaarlijke Soedan? Precies in je beha!
19 – De Nijl in mij – Fleur van der Bij reist in het boek De nijl in mij haar held Juan Maria Schuver (1852-1883) achterna. En meer dan dat.
18 – Tweedehands bench – Sientje (7) – We hebben een hond, maar waar moet ze in slapen? Snel een tweedehands bench uit de krant nabellen.
17 – Ik, robot – Een bijzondere science fiction roman uit 1950: Ik, robot van Isaac Asimov.
16 – Robotwereld – Robots zullen een steeds belangrijkere plek in ons dagelijks leven krijgen.
15 – Rolpatronen – Tiny House Farm – Het bouwen van een klein huisje aan de Vuursteenhof vraagt om een rolverdeling in het gezin. Wie doet wat? Maar sommige leveranciers denken best in vaste rolpatronen.
14 – 7 jonge vrouwen: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 32b – Dante valt in slaap en wordt weer wakker bij de boom van kennis van goed en kwaad.
13 – IJsvogel – De ijsvogel speelt een bijzondere rol in de roman Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers.
12 – Rotterdam, de enige grote stad – De rol van de prachtige stad Rotterdam in de roman Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers. Het is de enige grote stad.
11 – Nala(tig) – Onze teckel Sientje (6) – En ineens zit ik daar achterin onze auto met onze nieuwe aanwinst op schoot.
10 – Afmaken in de polder – Het gaat in de roman Onder een hemel van sproeten met het hondje van de oude man Jacob. Wat is dit een ontroerende scène.
9 – Milcham – In de roman Onder een hemel van sproeten wisselt de verteller steeds van de jonge Amy en de oude man Jacob. Het levert een bijzonder effect op.
8 – Tekenen grondovereenkomst – Tiny House Farm – Het grote moment: we ondertekenen de koopovereenkomst voor onze grond bij de gemeente Almere.
7 – De boom: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 32a – Dante ziet Beatrice na meer dan 10 jaar. Hij ‘trekt een muur van onverschilligheid’ om zich heen.
6 – Pinguïns bij Vis à Vis – Wat zijn er op Antarctica vooral? Inderdaad pinguïns.
5 – Antarctica van Vis à Vis – Met theatergroep Vis à Vis zijn we op expeditie geweest naar Antarctica.
3 – Onder een hemel van sproeten – Een verrassende roman is de nieuwe roman Onder een hemel sproeten van Alex Boogers.
2 – Hoe lang kun je wijn bewaren? – In de loop van de jaren heb ik nogal een collectie wijn verzameld. Maar hoe lang kun je wijn eigenlijk bewaren?
1 – BouwExpo Tiny Housing – Tiny House Farm – Als toekomstige bewoners van een klein huisje bezoeken we de BouwExpo Tiny Housing in Almere Poort.

januari
31 – Ogen en mond: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 31c – Overmand door de emoties is de verteller buiten westen geraakt. Hij wordt wakker en ziet de vrouw die hij eerst zag staan aan de overkant van de rivier.
30 – Accu – Klaar om te gaan naar een bijzonder orgelconcert in Klundert, maar als ik wil starten gebeurt er niks. Lege accu.
29 – Vogels tellen – Tuinvogeltelling dit weekend. Daarom maken we hier een lekker plekje om naar buiten te kijken en vogels te tellen.
28 – Roze bril – Sientje (4) – We zouden een weekendje weggaan, maar Inge ging door haar rug. Daarom hebben we maar Sientje gekocht. Of klopt dit verhaal niet helemaal?
27 – Onderweg – Voor zijn nieuwe roman Onderweg heeft de Portugese schrijver João Ricardo Pedro een groot treinongeluk als uitgangspunt genomen.
26 – Lekke band – Drukke dag op het werk gehad. Langer doorgegaan in de hoop dat de stapel dan slinkt. De avond valt donker. En dan die ontdekking: lekke band!
25 – Keukenontwerp – Tiny House Farm – Wat wordt het ontwerp van onze keuken in ons kleine huisje?
24 – Beschaamd en stom: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 31b – Zoals alleen een vrouw kan doen, drukt Beatrice het er nog eens goed in bij de verteller Dante.
23 – Klagende Jay – Het lezen van Moederland roept soms associaties op met een film van Woody Allen.
22 – Onuitstaanbaar – Het lezen van Moederland van Paul Theroux is heerlijk. Het verhaal gaat over een onuitstaanbare moeder.
21 – Te koop: zeer lieve teckel – Sientje (3) – Als ik de krant opensla, zie ik een intrigerende tekst: ‘Te koop: zeer lieve teckel”. Het begin van een avontuur.
20 – Le Sacre du Printemps – Het beroemde muziekstuk Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky is in 1913 uitgevoerd in Parijs. In zijn roman De spion over Mata Hari refereert Paulo Coelho naar deze beroemde première.
19 – De spion – Het leven van Mata Hari is eindeloos herschreven en verfilmd. Zoals in de roman De spion van de Spaanse schrijver Paul Coelho.
18 – Trots – Tiny House Farm – Ik ben trots en vind het fantastisch dat we meedoen met het bijzondere project van de Tiny House Farm in Oosterwold.
17 – Gespannen handboog: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 31a – Het beklimmen van de Louteringsberg brengt Dante in het aards paradijs. De mooiste plek op aarde.
16 – B. Traven: ideaal paradijs – De druk van zijn familie laat Jay in de roman Moederland vluchten naar veiligere oorden. Zo belandt hij in het paradijs van B. Traven.
15 – Angela – In Moederland heeft moeder het heel vaak over een Angela. Het is haar bij de geboorte overleden dochter.
13 – Vermenging feit en fictie – Paul Theroux staat wel bekend om zijn vermenging van feit en fictie. Veel plaatsen waar hij gewoond heeft, krijgen een plek in een roman.
12 – Opgegeten foambekertje – In de roman Moederland speelt Paul Theroux met de steeds terugkerende familieverhalen. Zoals over het neefje Jake dat op jonge leeftijd een foambekertje opeet.
11 – Minimal living, gaan wij dat doen? – Tiny House – We gaan in een klein huis wonen, maar gaan we ook echt doen aan ‘minimal living’?
10 – Smelten: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 30c – Het koude hart van Dante smelt onder de woorden die de engelen zingen. Maar het gaat verder.
9 – Moederland – De nieuwste vuistdikke roman van Paul Theroux heet Moederland. Het is een bijzonder boek dat ik als fan van Paul Theroux wel moet lezen.
8 – Zoektocht – De roman De slinger van Foucault is een weergave van de hoofdpersoon en ik-verteller Casaubon naar zijn zoektocht.
7 – Het verhaal van Sientje – De aankoop van onze allereerste teckel Sientje is de mijlpaal aan het begin van onze relatie. Het is daarom een bijzondere hond voor ons.
6 – De slinger van FoucaultDe slinger van Foucault is een intrigerende ideeënroman van de Italiaanse schrijver en literatuurwetenschapper Umberto Eco.
5 – De klokkenluider een historische roman? – Is De klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo een historische roman?
4 – Kringloopwinkel en ontspullen – Tiny House – De kringloopwinkel is de afgelopen jaren mijn maatje geworden. Nu breng ik er spullen heen in plaats van ze te kopen.
3 – Beatrice: Divina Commedia: Louteringsberg: Canto 30b – Vergilius is opeens verdwenen en daar verschijnt Beatrice.
2 – De bouwmeester als tovenaar – Een bijna organisch gegroeid bouwwerk als een gotische kathedraal lijkt wel op tovenarij. Dat vindt de verteller van Victor Hugo’s roman De klokkenluider van de Notre-Dame ook.
1 – Esmeralda – De 2 hoofdpersonen in Victor Hugo’s roman De klokkenluider van de Notre-Dame zijn 2 outsiders: Esmeralda en Quasimodo.