2015

december

31 – Meestgelezen blogs van 2015: Overzicht van de meestgelezen blogs in 2015.
30 – Genieten van de zinnen in Nora: De roman Nora van de Ierse schrijver Colm Tóibín bevat zinnen die bij je aankomen.
29 – Terechtstellingen: De terechtstelling die de beul moet uitvoeren is wel het meest afgrijselijke van zijn taken.
28 – Een jaar geleden – #mijnmoment: Een jaar geleden zat ik alleen in de woonkamer en zag een interessante vacature langskomen.
27 – Olivier Messiaen in de Laurens: Hayo Boerema, de organist van de Laurenskerk in Rotterdam, wil alle werken van Olivier Messiaen opnemen.
26 – La Nativité in de Laurens: De uitvoering van Olivier Messiaens La Nativité op het Marcussenorgel in de Laurenskerk van Rotterdam.
25 – Kerst met Messiaen: Kerst begint met de orgelcyclus La Nativité du Seigneur.
24 – Martelingen: Naast lijfstraffen voert de beul ook martelingen uit een bekentenis af te dwingen bij verdachten.
23 – Lijfstraffen: Wat voor een lijfstraffen geeft de beul eigenlijk?
22 – Midwintertochtje (3) – Almere Hout: Het laatste deel van het fietsritje door de bossen van Almere Hout.
21 – Midwintertochtje (2) – Groene kathedraal: De Groene Kathedraal in Almere is in alle jaargetijden prachtig. In de winter vallen de kale boomkruinen op.
20 – Midwintertochtje (1) – Beversporen: Al fietsend door de natuur bij Almere tref ik na de 4 bruggetjes heuse sporen van bevers.
19 – Kerstinkopen: De laatste zaterdag voor de kerst doe ik nog kerstinkopen op de markt.
18 – Dagboek van een beul: Een inkijkje in het leven van de beul, biedt Joel Harringtons Dagboek van een beul.
17 – Morfineverslaafde fabrikant: De fabrikant Jacques van Marken leeft in de historische roman Agneta op morfine.
16 – Dichterspad: Volgens de fabrikant heeft zijn vrouw hem behoedt voor het dichterspad, zegt hij in de roman Agneta.
15 – Agneta: Een bijzondere vrouw naar wie in Delft een park is genoemd, dat is het onderwerp van Jan van der Masts roman Agneta.
14 – Rondje uitproberen (2) – Lepelaarplassen: Genieten van de winter bij de Lepelaarplassen.
13 – Rondje uitproberen (1) – Wilgenbos: Ik test mijn nieuwe fiets en rijd door het Wilgenbos bij Almere.
12 – Fietsdrager: Ik koop niet alleen een nieuwe fiets, om de nieuwe fiets te kunnen halen, moet ik eerst een fietsendrager aanschaffen.
11 – Middagwandeling door Ede: Op zoek naar een nieuwe fiets, loop ik door een dorp dat ik nog ken uit mijn jaren als jongvolwassene.
10 – Verschijning: In een achtertuintje staat een heuse verschijning: een lichtgevende tuinkabouter.
9 – Scootmobiel: Het dagboek van Hendrik Groen is een loflied op de scootmobiel.
8 – Opstoppingen: Bij de lift ziet dagboekschrijver Hendrik Groen vaak opstoppingen van ouderen en scootmobiels.
7 – Gepiep in de ochtend: De schoonmakers van de riolering laten een hard en indringend gepiep horen in de ochtend.
6 – Alzheimer: Hoe de huisgenote van Hendrik Groen omgaat met alzheimer.
5 – De rebellenclub: Hendrik Groen richt in Pogingen iets van het leven te maken een ouderenclub op van ouderen die vinden dat ze oud, maar nog niet dood zijn.
4 – Vissenkom: De vissenkom heeft het zwaar te verduren in het bejaardentehuis waar Hendrik Groen woont.
3 – Het dagboek van Hendrik Groen: Een leuke ontdekking is het geheime dagboek van Hendrik Groen Pogingen iets van het leven te maken.
2 – Lang Lang en de moraal: Het bijzondere verhaal van de pianist Lang Lang dat een plekje heeft gekregen in de roman Exit van Michiel Stroink.
1 – Dubbelcitaat van A.L. Snijders: Twee mooie citaten van A.L. Snijders in een ZKV over het door hem samengestelde boekje Nederland leest de mooiste korte verhalen.

november

30 – Ik kom terug: Ik las vorig jaar al het boek dat de bloggerleesclub Een perfect dag voor literatuur vandaag leest: Ik kom terug van Adriaan van Dis.
29 – Bladblazers: Waar blijven de bladblazers! Ik hoor ze niet.
28 – Alles voor de auto: De auto gaat voor op de natuur. De Stedendreef in Almere is nog steeds een kale bedoening sinds de bomen gekapt zijn voor het nieuwe asfalt.
27 – Op de vlucht voor jezelf: In Exit is schrijver etn hoofdpersoon Abel Schreuder op de vlucht voor zichzelf.
26 – Opa, vader en zoon op de vluchtIn de roman Exit lijken opa, vader en zoon meer op elkaar dan je in eerste instantie zou denken.
25 – Feest in Hannover: De schrijver Abel Schreuder is op de vlucht voor zichzelf en belandt in de roman Exit op een heel wild feest in Hannover.
24 – Exit: De roman Exit van Michiel Stroink is een bijzonder boek over verantwoordelijkheid nemen en de roes van het feest.
23 – Vakjes, hokjes en sterretjes – #50books: Mag literatuur wel spannend zijn? Zeker weten. En daar hoef je niet alle genres voor in vakjes en hokjes te stoppen. En al helemaal geen sterretjes toe te kennen.
22 – Grofvuil: Het grofvuil achter mijn huis lijkt niet opgehaald te willen worden.
21 – Dagje zonder televisie – #storing: Een grote storing van KPN bezorgt ons een dagje zonder televisie.
20 – Auto op omslag: Een bijzondere auto rijdt er over de dijk op het omslag van Rashid Novaires roman Zeg maar dat we niet thuis zijn.
19 – Lucht zonder wolken: De hoofdpersoon Milan den Hartog in Zeg maar dat we niet thuis zijn staart naar de lucht op zoek naar wolken.
18 – Spreekwoorden: De dode Mohammed Jahangir geeft in Zeg maar dat we niet thuis zijn leuk commentaar op Nederland en speelt met Hollandse spreekwoorden.
17 – Bedjasjes en homo’s: Ben je een homo als je bedjasje wilt verkopen vraagt een collega uitvaartondernemer aan Milan den Hartog in Zeg maar dat we niet thuis zijn.
16 – Plastic Aldi-tas: De uitvaartondernemer Milan den Hartog loopt in Zeg maar dat we niet thuis zijn rond met een plastic Aldi-tas waar 30.000 euro in zit.
15 – Zeg maar dat we niet thuis zijn: Drie bijzondere uitvaarten spelen een rol in de roman Zeg maar dat we niet thuis zijn van Rashid Novaire.
14 – Dagboeken van Jan Wolkers: Een bijzondere vondst bij de leftovers in de boekwinkel: 3 dagboeken van Jan Wolkers die ik nog niet heb.
13 – Camus en Kafka: Ik heb Camus’ De myte van Sisyfus gelezen en krijg nu de neiging om het werk van Kafka op schoot te nemen.
12 – Sisyfus: Een bijzondere mythe is De myte van Sisyfus stelt de Franse filosoof Albert Camus in zijn essay.
11 – Sisyfus en Camus: De reis langs het absurde in Albert Camus’ essay De myte van Sisyfus.
10 – Vos in het park: Ik betrap een vosje in de ochtendschemering in het Almeerse Den Uylpark.
9 – Nutteloze trap: Wat voor een zin heeft deze met mos begroeide trap in het park?
8 – Heel Nederland leest – #50books: Mijn hele verzameling compleet van door de bibliotheek verstrekte boekjes bij de leesmaand ‘Nederland leest’.
7 – Gele Ginkgo: De Ginkgo is nu helemaal geel: het is nu echt herfst!
6 – Mulischiaans toeval: Een toeval zoals alleen maar kan in een roman van Mulisch, maar het gebeurt bij Connie Palmen in het Dagboek van een onbarmhartig jaar met iets van schrijver Hugo Claus.
5 – Dagboek van een onbarmhartig jaar: Een bijzonder egodocument over het rouwjaar na het verlies van haar echtgenoot Hans van Mierlo. Dat is Connie Palmens Dagboek van een onbarmhartig jaar
4 – Verzameling herinneringen: De roman Moederziel van Krijn Peter Hesselink bestaat uit een mooie verzameling herinneringen van en jongen aan zijn moeder.
3 – Kastanjebladeren: Het pad in het Den Uylpark ligt bezaaid met de kastanjebladeren die ik in het voorjaar zag komen.
2 – Ochtendwandeling in de mist: Het park is gehuld in een dikke laag mist. Heerlijk om zo door de ochtend te wandelen.
1 – Nederland leest – #50books: Ik heb vandaag gelijk het boekje Korte verhalen opgehaald bij de bibliotheek. De actie ‘Nederland leest’ is vandaag begonnen.

oktober

31 – Hoofd in de wolken: De ik-verteller en hoofdspersoon van Moederziel vlucht in de wolken als het hem te pijnlijk wordt.
30 – Moederziel: De roman Moederziel van Krijn Peter Hesselink is een boektitel die je niet loslaat.
29 – Energie en verlies aan idealen: De roman Gimmick! van Joost Zwagerman stroomt over van de energie.
28 – Gimmick!: Over het cultboek waarmee Joost Zwagerman in de jaren 1990 doorbrak: de roman Gimmick!.
27 – Wegwerkzaamheden: Niet doorrijden, er zijn wegwerkzaamheden. Het wegverkeer lijkt zich weinig aan te trekken van het verbodsbord.
26 – Jongens van De Witt: Het drama van de broers De Witt komt uiteraard aan bod bij de rondleiding door de Haagse Gevangenpoort.
25 – De Gevangenpoort: We gaan in Den Haag op familiebezoek: het bezoek aan de Gevangenpoort.
24 – Gestrand in Den Haag: We willen een dagje naar Rotterdam, maar komen door omstandigheden uit in Den Haag.
23 – Duitse orgel-verrassingen: De Duitse naoorlogse orgels die Gerben Mourik op zijn derde Audite Nova cd bespeelt, zijn muzikale verrassingen.
22 – Martinskirche Kassel: Een bijzonder orgel dat Gerben Mourik op de eerste cd van zijn derde deel Audite Nova bespeelt: het Bornefeld-Bosch-orgel uit 1964.
21 – Moppen: In het mannenboek Pluk van de Slettenflat van cabaretier Silvester Zwaneveld spelen moppen een belangrijke rol.
20 – Slettenflat: De roman Pluk van de Slettenflat is een duidelijke verwijzing naar het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt. Maar zoals het bij een goede grap hoort: hij wordt in bittere uitgevoerd.
19 – Weemoed bij de Waal: De roman Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt is een verzameling herinneringen, met weemoed aan de kade van de Waal.
18 – Brieven naar huis – #50books: Volgens Rob Nieuwenhuis, nestor van de Indisch-Nederlandse letterkunde, is de Indische roman voortgekomen uit de brief naar huis.
17 – Audite Nova op Klais en Bosch: Genieten van de derde en laatste dubbel-cd van Gerben Mourik in de serie Audite Nova.
16 – De stem van een boek: Welke stem hoor jij spreken als je een boek leest? Ik moet eraan denken als ik Thomas Verbogts roman Als de winter voorbij is lees.
15 – Dubbel gekregen Albert Camus – #50books: De hoofdpersoon in Thomas Verbogt roman Als de winter voorbij is heeft van 2 mensen een boek van Albert Camus gekregen.
14 – Ultiem mannenboek: Silvester Zwanevelds roman Pluk van de Slettenflat is zeker een ultiem mannenboek. Alleen de foto op de cover al…
13 – Psalmen zingen in de Nicolaikerk: Psalmen zingen bij het Nicolai-orgel van Marcussen is werkelijk overweldigend. Zeker onder begeleiding van Gerben Mourik.
12 – Marcussen in de Nicolaikerk: Voor het eerst binnen in de Nicolaikerk bij de opnames van het psalmenproject. Wat een indrukwekkend orgel van Marcussen staat er in deze kerk.
11 – Stadswandeling door Utrecht: Een wandeling op de laatste warme en zonnige dag van dit najaar.
10 – Goudstrelend tafereeltje: Een bijzonder tafereeltje in de najaarszon die de straat met goud vervult.
9 – Zien wat je leest: Waar begint de verbeelding van een verhaal volgens Peter Mendelsund in Wat we zien als we lezen?
8 – Nabokovs kever: Hoe Nabokov bij het verhaal van Kafka een kever tekende, laat Peter Mendelsund zien in Wat we zien als we lezen.
7 – Anna Karenina en locatie: Hoe de locatie waar je een boek leest ook invloed heeft op de verbeelding van dit boek. Daar moet ik aan denken bij het lezen van Peter Mendelsunds Wat we zien als we lezen.
6 – Anna Karenina: Over de verbeelding van Anna Karenina in Peter Mendelsunds boek Wat we zien als we lezen.
5 – Snellezen: Zou snellezen ook ruimte geven aan de verbeelding? Ik weet het niet als ik Peter Mendelsunds boek Wat we zien als we lezen lees.
4 – Mist: Het visuele aspect van de mist, maakt Peter Mendelsund wel heel letterlijk in Wat we zien als we lezen.
3 – De hele Harry Potter voorgelezen: Eindelijk klaar: we hebben samen de hele, 7-delige boekenreeks van Harry Potter gelezen.
2 – Leve de historische roman – #50books: Geen groter plezier dan het lezen van een heuse historische roman.
1 – De vogelvanger: De vogelvanger is een bijzondere expositie over zelfmoord in het museum Tot zover in Amsterdam.

september

30 – Wat zie je als je leest: De beelden die een boek oproept als je het leest. Daarover gaat het boek Wat zie je als je leest van Peter Mendelsund.
29 – Erbarm dich mein in andere uitvoeringen: Bachs orgelstuk ‘Erbarm dich mein’ hoeft niet perse op orgel te worden uitgevoerd.
28 – Erbarm dich mein op youtube: Het scala uitvoeringen van Bachs orgelkoraal ‘Erbarm dich mein’ dat op youtube te vinden is.
27 – Erbarm dich mein, o Herre Gott: De grote hoeveelheid uitvoeringen van Bachs orgelkoraal ‘Erbarm dich mein’. Alleen al in mijn cd-kast tel ik er een stuk of 10.
26 – Zelfmoord en invloed: In zijn boek Invloed, De zes geheimen van het overtuigen haalt Robert B. Cialdini de zelfmoord aan als het gaat om sociale bewijskracht.
25 – Stadsvernieuwing of bombardement: Zijn projectontwikelaars een grotere bedreiging voor een stad dan een oorlog? Een interessante vraag bij het lezen van Firmin van Sam Savage.
24 – Schrijvers en ratten: Firmin van Sam Savage vertelt over de bijzondere vriendschap tussen een schrijver en een rat.
23 – Geletterde rat: De rat Firmin weet in de gelijknamige roman Firmin zich te ontwikkelen tot een geletterde rat.
22 – Herfstsymfonie: Het park speelt een herfstsymfonie van kleuren.
21 – Posthuma de Boer: De bijzondere achternaam Posthuma de Boer. Ik ben gestuit op een familie van kunstenaars en schrijvers.
20 – Schilderen met verf of met taal: In het boek Cremer in de verf 1954-2014 staat dat Jan Cremer geen schrijver is die schildert, maar een schilder die toevallig schrijft.
19 – Knardijk en Vogelweg: Wil je de polder echt beleven, dan moet je over de Vogelweg naar de Knardijk rijden.
18 – Sidderaal: De tocht van Alexander von Humboldt door Brazilië in Alexanders von Humboldt Amerikaanse ontdekkingsreis 1799-1804 tegenover de reis die Redmond O’Hanlon in 1988 maakt in Tussen Orinoco en Amazone.
17 – Wespen en horzels: Een pijnlijke wespensteek op de camping is niets vergeleken met de oneindig aantal wespensteken die Redmond O’Hanlon treft in Tussen Orinoco en Amazone.
16 – Ica en Connie Palmen: In de roman Ica vermengt Eva Posthuma de Boer de werkelijke persoon Connie Palmen met fictie.
15 – Titel en omslag: De omslag van Eva Posthuma de Boers roman Ica lijkt best wel op Connie Palmens roman Lucifer.
14 – Treinritje over het verdiepte spoor: We maken eindelijk een treinritje over het verdiepte spoor van Almelo.
13 – Ochtendvangst: Een sperwer met breed gespreide vleugels staat op het smalle paadje in de bosjes van het park.
12 – Ontberingen: De ontberingen van Redmond O’Hanlon in het regenwoud Tussen Orinoco en Amazone
11 – Reconstructie van Humboldts reis door Amerika: Een reconstructie van de ontdekkingsreis van Alexander von Humboldt in Hanno Becks Alexanders von Humboldt Amerikaanse ontdekkingsreis 1799-1804.
10 – Alexander von Humboldts Amerikaanse ontdekkingsreis: Jan Brokkens boek over het regenwoud van Venezuela brengt mij bij Hanno Becks Alexanders von Humboldt Amerikaanse ontdekkingsreis 1799-1804.
9 – Wolkenkrabber van boeken: Volgens Martin van Amerongen in Wagner, De buikspreker van God is er een wolkenkrabber aan boeken geschreven over de Duitse operacomponist.
8 – Bijzonder boek: Hoe ik op de boekenmarkt van Weesp een bijzonder boek vond: Sam Savage roman Firmin.
7 – Zomeravond met Bach: Een avond met Bach is altijd geslaagd, zeker als het in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem is.
6 – De bramenplukker: De bramenoogst in de achtertuin valt tegen dit jaar. De wespen genieten van de rijpe vijgen.
5 – Wagner en de jodenhaat: Wagner is niet los te zien van de jodenhaat en de holocaust. Dat laat het boek Wagner, De buikspreker van God van Martin van Amerongen wel zien.
4 – Martin van Amerongen over Wagner: Martin van Amerongen gaat met humor in zijn Wagner, De buikspreker van God de controverse rond Wagner te lijf.
3 – Gooi versus Vechtstreek: De hoofdpersoon in Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep staat op de Tafelberg en ziet het verschil tussen het straatarme Gooi en de verderop gelegen Vechtstreek.
2 – Thriller of klucht?: Is Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep een thriller of een klucht?
1 – Belachelijke dichter: In Ferdinand Huyck maakt Jacob van Lennep de 18e eeuwse dichters belachelijk.

augustus

31 – Mijn exemplaren van Ferdinand Huyck: De exemplaren van Jacob van Lenneps Ferdinand Huyck die ik in mijn bezit heb.
30 – Boekje met opdracht: Er staat een mooie opdracht in het boekje van Ivo de Wijs dat ik kocht op de boekenmarkt van Weesp.
29 – Voettocht: In Ferdinand Huyck maakt de hoofdpersoon een onverantwoorde voettocht door het barre Gooi.
28 – Ferdinand Huyck: De historische roman Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep speelt zich af in het Gooi en is heel erg de moeite waard om te lezen.
27 – Spelen en winnen: Gokken of spelen? Is gokken een onschuldig spel of is het een heel gevaarlijk spel?
26 – Tocht door de jungle: In Jan Brokkens Jungle Rudy maakt de schrijver zelf ook een tocht door de jungle van Rudy.
25 – Rudy Truffino: Jan Brokkens Jungle Rudy vertelt het verhaal van de Nederlandse avonturier Rudy Truffino.
24 – Jagende wesp: Hoe een wesp een motje vangt en verslindt.
23 – Vorm of vent – #50books: Is het kunstwerk autonoom aan de maker? De vorm-vent-discussie van Forum laait weer op.
22 – Jungle Rudy: Het leven van de twintigste eeuwse ontdekkingsreiziger en avonturier Rudy Truffino laat zich in Jan Brokkens biografie Jungle Rudy lezen als een roman.
21 – Slachthuis Vijf: Het gruwelijke bombardement op Dresden verwoordt in een fantasierijk verhaal. Dat is Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut.
20 – Pubertijd in gevangenschap: In haar memoires Zolang er tranen zijn schrijft Hannelore Grünberg-Klein de herinneringen van een meisje dat haar pubertijd doorbrengt in gevangenschap.
19 – Voorlezen op een bankje in Auschwitz: Hoewel Arnon Grunberg op een bankje in Auschwitz een stukje uit de memoires van zijn moeder voorlas, moet hij bekennen in het nawoord bij Zolang er tranen zijn dat hij ze nooit gelezen heeft.
18 – Getallen: Het personage Lillian heeft in Arnon Grunbergs roman Het bestand een voorliefde voor getallen.
17 – Het bestand: De hack-novelle Het bestand is een mooi ‘tussendoor-boek’ van Arnon Grunberg.
16 – Bramen: De bramenplukker is bevangen door de plukkoorts. Het resultaat: 24 potten bramenjam.
15 – Nazomer: Ik rij op de snelweg en zie ineens dat de nazomer begonnen is.
14 – Betonnen staketsels – Omzwervingen: Een kaal landschap vol met betonnen staketsels. Dat is de vernieuwing en verbreding van de A6 bij Muiderberg.
13 – Teckelgraven en houthakken in Doorn: De Duitse keizer Wilhelm II was gek op houthakken en teckels.
12 – Fietsvakantie 2015 – Overzicht route: Het overzicht van de route die Doris en ik gefietst hebben tijdens de vakantie.
11 – Fietsknooppunten: We rijden tijdens de fietsvakantie van knooppunt naar knooppunt. Een ideaal systeem om je route te bepalen.
10 – Bevindingen bij het fietsen: De verschillen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, andere fietsen en hoe een fietskarretje rijdt. Gewoon wat bevindingen van een fietsvakantie.
9 – Mijn ultieme reisboek: De grote spoorwegcarrousel van Paul Theroux – #50books: Het reisboek dat bij mij boven alle reisboeken staat: De grote spoorwegcarrousel van Paul Theroux.
8 – Zomervakantie: Ik ben maar een weekje weggeweest, maar alles in en rond huis ziet er anders uit.
7 – Fietsvakantie 2015 – Een samenvatting: De samenvatting van onze fietsvakantie door de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.
6 – De laatste etappe (dag 7): Het laatste stuk van de fietsvakantie: dwars door de polder van Hattem naar huis.
5 – Regen (dag 6): Door de regen fietsen we een klein stukje door de Veluwe van Vierhouten naar Hattem.
4 – Rustdagje (dag 5): Een dagje rustig aan doen op camping De Paasheuvel in Vierhouten.
3 – Dwars door de Veluwe (dag 4): We rijden dwars door de Veluwe van Bennekom naar Vierhouten.
2 – De vallei oversteken (dag 3): We fietsen van Doorn naar Bennekom over de vallei, vlak langs Veenendaal en het monument op de berg.
1 – Fietsen door de Utrechtse Heuvelrug (dag 2): We rijden van de paalcamping dwars door de Utrechtse Heuvelrug naar Doorn.

juli

31 – Wildkamperen (dag 1): De eerste dag van de fietsvakantie rijden we van huis naar de paalcamping van Staatsbosbeheer om legaal te gaan wildkamperen.
30 – Reet: Marian Plug en August Willemsen maken zich in de brievenbundel Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen druk over het gebruik van het woord ‘reet’.
29 – João Cabral: Aan de hand van een gedicht van de Braziliaanse dichter João Cabral geeft August Willemsen een uiteenzetting over vertalen in de brievenbundel Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen.
28 – Vertalen: De prachtige vertalingen van Braziliaanse en Portugese dichters door meestervertaler August Willemsen.
27 – Letterlijk of vrij vertalen: Moet je letterlijk of vrij vertalen. August Willemsen geeft een mooie uiteenzetting in zijn lezing over vertalen in Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen.
26 – Schade zomerstorm: De zomerstorm heeft achter wat bomen ontworteld in Almere.
25 – KPN Klantenservice (2): Hoe de klantenservice van KPN handig gebruik maakt van de situatie dat ze ons toch al aan de lijn hebben.
24 – KPN klantenservice (1): Er arriveren allemaal dozen van KPN bij ons. Toch maar eens de klantenservice van KPN bellen.
23 – Stadsstrandje: Hoe het warme weer de jongeren van Almere naar het Stadsstrandje bij het Weerwater lokt.
22 – Christenen en slaven: In het Handboek voor Slavenmanagement haalt de schrijver en Romein Marcus Sidonius Falx enkele bijbelse taferelen aan over christenen en hun relatie met slaven.
21 – Plezierig inkijkje: Het Handboek voor Slavenmanagement geeft een plezierig inkijkje in de relatie van Romeinen met hun slaven.
20 – Slavenmanagement: Het Handboek voor Slavenmanagement laat zien dat niet alleen de Romeinen slaven hadde, maar wij waarschijnlijk ook flink wat slaven hebben aan de andere kant van de wereld.
19 – Frambozen: De frambozen in de achtertuin zijn rijp.
18 – Lindebloesem: De zwaarruikende lindebloesem is heerlijk om thee van te trekken.
17 – Kinderwagen: Wat doet die onbeheerde kinderwagen op het fietspad?
16 – Zilverreiger en ijsvogel: Alle vogelaars speuren naar de ijsvogel in de observatiehut bij de Lepelaarplassen.
15 – Zeearend: We rijden de route langs de Leplaarplassen eens andersom en zien tot onze stomme verbazing de zeearend.
14 – Improviseren op kunstwerken: De organist speelt improvisaties bij de schilderijen van kunstenares Anneke Kaai rond het Credo.
13 – Schuilen in de kelders: Bij het bombardement op Dresden vallen veel slachtoffers als de Amerikanen bij de derde aanval moedwillig burgers neerschieten.
12 – Koekeroekus – #50books: Ik heb het kleine uiltje Koekeroekus gezien op de markt in Almere.
11 – Handenwringen: Is ‘handenwringen’ een slechte vertaling in de roman Vertrokken van Henri Coulonges?
10 – Schuld en boete: Wie is er eigenlijk schuldig aan de gruwelen van een oorlog, is de centrale vraag in de roman Vertrokken van Henri Coulonges.
9 – Vertrokken van Henri Coulonges: De roman Vertrokken van Henri Coulonges vertelt het verhaal van de gruwelen van de oorlog door de ogen van een 12-jarig meisje.
8 – Bombardement op Dresden: De literaire verbeelding van het bombardement op Dresden in de roman Vertrokken van Henri Coulonges.
7 – Fout in de oorlog: Wie is er eigenlijk fout in een oorlog?
6 – Fotoprijs Instagram: Ik heb de fotoprijs gewonnen met mijn Instgram-foto van de slak en de teckel.
5 – Afraders – #50books: Zijn er boeken die je afraadt? Zeker ik zou De zes levens van Sophie van Sarah Meuleman ernstig afraden.
4 – Ouderliefde: Merelouders roepen bij mij respect op voor de diepgewortelde liefde van de ouders voor het kroost.
3 – Veens verzet: Het verzet in Veenendaal weet Constant van den Heuvel mooi te beschrijven in Het kruis op de berg
2 – Zwakke schakels: De zwakke schakels zorgen dat het misgaat in het oorlogsverzet, schrijft Constant van den Heuvel in Het kruis op de berg
1 – 6 verzetsmensen, 6 verhalen: De 6 mensen die zijn gefusilleerd op de berg bij Veenendaal zijn 6 verzetsmensen met elk hun eigen verhaal. Het verhaal heeft Constant van den Heuvel opgetekend in Het kruis op de berg

juni

30 – Het kruis op de berg: Het verhaal achter het kruis op de berg op de grens van Veenendaal en Rhenen. Constant van den Heuvel schreef er het boek Het kruis op de berg over.
29 – Bloemetjes en bijtjes: De bijen die grasduinen in de bloemenweides. Helaas is het bijenbeleid niet zo sterk ontwikkeld in Almere.
28 – 50 tinten – #50books: Hoe vrouwen in meisjes veranderen bij het boek 50 tinten – Grijs.
27 – Vissers (2): De vis ligt doodstil in het net, maar de jongen durft hem niet vast te pakken voor de foto.
26 – Vissers (1): Vader en zoon vissen. Zoon heeft beet en durft de gevangene niet met de handen vast te pakken.
25 – Stelen?: De merels halen mijn rodebessenstruik leeg. Stelen ze?
24 – Rode bessen: De familie Getelink nestelt vlak voor onze deur en haalt het eten iets verderop uit de rodebessenstruik.
23 – Legale olifantenpaden: Hoe in het Beatrixpark de olifantenpaden legaal zijn gemaakt.
22 – Natte en opgedroogde pluis: De regen maakt de populierenpluis papperig, net maiskorrels zijn het geworden.
21 – Achteraf betalen – #50books: Gaan mensen betalen als ze iets gratis aangeboden krijgen?
20 – Ultramarijn: Over de mystiek in Henk van Woerdens laatste roman Ultramarijn
19 – Koning Eenoog: Over de biografie van Toef Jaeger Koning Eenoog over de schrijver en kunstenaar Henk van Woerden.
18 – Twee motten: Net 2 motten die in mijn oude jas hebben zitten knagen, maar het zijn mijn 2 teckels.
17 – Dorpsgek Luis: In Ellen Heijmerikx roman En nooit was iets gelogen is een mooie rol weggelegd voor de dorpsgek Luis.
16 – Toyota: Juanita heeft in de roman En nooit was iets gelogen de Toyota van haar overleden man Pepe te koop aangeboden, maar ze kan er geen afstand van doen.
15 – Wolken en copla’s: Een bijzondere copla over de wolken staat er in Ellen Heijmerikx roman En nooit was iets gelogen.
14 – Vakantieboeken – Wat moet je meenemen?: Mijn boekentip voor de zomervakantie? Moet ik echt kiezen? Oké dan is het Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep.
13 – Fantasy of literatuur?: Is Andrus Kivirähks roman De man die de taal van de slangen sprak literatuur of fantasy?
12 – Drijfzand: Het zand spoelt weg bij de bouw van de bruggen voor de nieuwe weghelft voor de snelweg A6.
11 – Schaapjes fotograferen: Haar rok waait mooi mee naar voren. De dame die een foto maakt van de schaapjes is het maken van een foto waard.
10 – Mini-kastanjes: De kastanjebomen zijn uitgebloeid: mini-kastanjes zijn er al te zien in de verdorde bloemen.
9 – Pluisjes: Overal dwarrelen de pluisjes van de populier, als voorjaarssneeuw.
8 – Vers beton: Voor ons huis hebben de bouwlui verse beton aangebracht voor het nieuwe fietspad langs de gracht.
7 – Onmogelijke opdracht – #50books: Op een onbewoond eiland met een schrijver? Dat klinkt als een nachtmerrie. Ik zou al heel blij zijn om Redmond O’Hanlon een middag door het Cirkelbos te mogen rondleiden.
6 – De ring en het leren zakje: Bijna vanaf de eerste bladzijde heeft Leemet in De man die de taal van de slangen sprak de sleutel van zijn zoektocht in handen.
5 – Overbodige goden: De goden in Elfriede Jelineks politieke pamflet Rijngoud zijn geen goden meer.
4 – Wagner als politiek pamflet: Elfriede Jelinek haalt het verhaal van Wagner naar onze tijd in Rijngoud.
3 – Dwangstoornis: De hoofdpersoon van de roman De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten zie ik regelmatig lopen bij de Lidl in Almere.
2 – Superhelden: De mensen in het praatgroepje van Adam nemen de namen van striphelden aan in De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten.
1 – Stadsbeiaard: Het carillon speelt en de tonen dalen als regen op mij neer.

mei

31 – Boeken die bijblijven – #50books: De boeken die je bijblijven, zijn vaak boeken waar je zelf niet zo snel aan zou denken om te gaan lezen.
30 – De onverwachte held van kamer 13B: Dwangstoornis in het boek De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten.
29 – Pauzewandeling: Een heerlijk rondje wandelen in de middagpauze.
28 – De laatste: In de roman De man die de taal van de slangen sprak zegt hoofdpersoon Leemet dat hij overal de laatste van is.
27 – De man die de taal van de slangen sprak: Een bijzonder boek is De man die de taal van de slangen sprak van de Est Andrus Kivirähk.
26 – Lepelaars: Bij het vogelrondje speuren Doris en ik naar lepelaars.
25 – Scandinavische thriller: Hoe ze niet op een woord kan komen.
24 – De openbare bibliotheek heeft mij gevormd – #50books: Van kleins af aan kom ik al in de openbare bibliotheek. De openbare bibliotheek heeft mij gevormd!
23 – Dodelijke val: Hoe een duif dood voor mij neervalt uit de hemel.
22 – Luidruchtig: De luidruchtige roep van de vogelaar.
21 – Opgelaten: De grootste bedreiging voor het ijsvogeltje is de vogelaar.
20 – Meerkoetjes: Een koppeltje meerkoetjes heeft midden op de gracht een nestje gebouwd.
19 – Natuurfilm: Een natuurfilmer zit onder het bruggetje de natuur in de stad te filmen.
18 – Zeester: Een zeester op de markt met de naam Patrick.
17 – Spel met de tijd: De verteller in de roman Het regende vogels van Jocelyne Saucier speelt met de tijd.
16 – Sleutel tot het verhaal: De brand van 1916 vormt de sleutel tot het verhaal in Het regende vogels.
15 – Het regende vogels: Een fotografe gaat in Het regende vogels van Jocelyne Saucier op zoek naar Boychuck, die de grote brand van Matheson heeft meegemaakt.
14 – Naamloos: Hoe de vader van hoofdpersoon in De wolkenridder een park bouwde, maar zijn naam blijft onbekend.
13 – De wolkenridder: Een roman met de naam De wolkenridder kan alleen maar tot de verbeelding spreken.
12 – Bloem: Hoe de vader van de hoofdpersoon in Remington de vloer aanveegt met zijn docent Nederlands.
11 – Kastanjes in bloei: Het park wordt met de dag groener en de kastanjebomen staan in bloei.
10 – Leesplezier – #50books: Wat is het heerlijk om te lezen. Ik geniet van de stapel boeken die op me wacht om gelezen te worden.
9 – Borstenman: De hoofdpersoon Aaron Bachman in Alleen met de goden heeft een obsessie voor borsten.
8 – Otis: Hoe de kansloze hond Otis een kans krijgt bij de hoofdpersoon van Alleen met de goden
7 – Omslag: Een vergelijking tussen de foto aan de voorkant en de auteursfoto achterop Alleen met de goden van Alex Boogers.
6 – Kunstenaar: De roadnovel Remington van Bert Natter is een kunstenaarsroman.
5 – Remington: De vader van de hoofdpersoon in Remington zweert bij typemachines van dit merk.
4 – Bombardement – #50books: Hoe ik toevallig stuit op oorlogsboeken waarin een bombardement een belangrijke rol speelt: Remington van Bert Natter en Vertrokken van Henri Coulonges.
3 – Westhoek: De roman Dertig dagen van Annelies Verbeke speelt in het West-Vlaamse Westhoek.
2 – Schrijven: De hoofdpersoon Aaron in Alleen met de goden schrijft zijn gedachten in een schriftje omdat hij de slaap niet kan vatten.
1 – Kansen: Hoe een kansarme jongere de kansen die hij tegenkomt, grijpt. Daar gaat Alleen met de goden van Alex Boogers over.

april

30 – Alleen met de goden: Over de ontwikkelingsroman Alleen met de goden van Alex Boogers.
29 – Kora spelen: Muzikant Alphonse bespeelt in de roman Dertig dagen kora.
28 – Ginkgo in knop: Het voorjaar is begonnen: de Ginkgo staat in knop!
27 – Vrijmarkt in de Vesting: Naar Naarden met Koningsdag is een heuse belevenis.
26 – De uitvoering: De grote eindproductie van de theaterschool waarin Doris een rol speelt.
25 – Actus tragicus: Genieten van een cd met de Actus tragicus van J.S. Bach.
24 – Van schutblad naar blad: De kastanjeboom ontdoet zich van het schutblad en ruilt het voor echt blad.
23 – Proberen een boek te schrijven (of te lezen): Hoe de hoofdpersoon Hannah van De zes levens van Sophie een boek probeert te schrijven waardoor de lezer vergeefs een boek probeert te lezen.
22 – Veldleeuwerik: De zeldzame veldleeuwerik speelt wel een bijzondere rol in Dertig dagen van Annelies Verbeke.
21 – Zwanenoog: Hoe een zwanenoog Doris en mij volgt en wij tegelijk aan hetzelfde denken.
20 – IJsvogeltje: Ze heeft hem nu ook gezien: het ijsvogeltje.
19 – Vooringenomenheid: Hoe je bij het lezen al een vooroordeel hebt, aan de hand van Annelies Verbekes roman Dertig dagen
18 – Huidskleur: Hoofdpersoon Alphonse in de roman Dertig dagen is niet blank, ontdek ik pas na vele bladzijden lezen.
17 – Verantwoording: Hoe het lezen van de verantwoording de roman Dertig dagen een andere betekenis geeft.
16 – Geen treinenfreak: De treindienstleiders mogen van de teamleider in Joris van Casterens Het station geen treinenfreak zijn.
15 – Dertig dagen in de wolken: Het omslag van Dertig dagen van Annelies Verbeke bezit een prachtig wolkje.
14 – Lelystad: Joris van Casteren moet in Het station zelfs bij het Centraal Station van Amsterdam denken aan Lelystad.
13 – Het station: Joris van Casteren schrijft een heel boek over 1 station in Het station.
12 – Professor Smalhout: Hoe ik een leesadvies in de bibliotheek in de wind sla.
11 – De kip die dacht dat ze kon vliegen: Over het moderne Koreaanse sprookje: De kip die dacht dat ze kon vliegen van Sun-Mi Hwang.
10 – Boekenstalletje: Een boekenstalletje dat ik onderweg op de fiets tegenkom.
9 – De herinnering en Proust: Het spel met kleuren, geuren en herinneringen dat Adriaan van Dis speelt in Ik kom terug
8 – Russische aandelen: Hoe de rijke voorvader van de hoofdpersoon Ik kom terug verliest door zijn hebzucht.
7 – Nesthaar: De vogels zijn blij met het versgeplukte haar van Teuntje.
6 – Paasvuren rijden: Paasvuren rijden in Twente roept veel herinneringen op.
5 – Bloesem – plog: Een fietsrit langs het Gooimeer en de Vecht laat al veel mooie bloesem zien.
4 – Kastanjebloesem: De paardekastanjes in het park staan al in knop.
3 – Goede Vrijdag en Dantes Divinia Commedia – #WOT: De Goddelijke Komedie van Dante Aligherie begint op Goede Vrijdag.
2 – Theosofie: De moeder van de ik-verteller in Adriaan van Dis’ roman Ik kom terug is gek op theosofische werken.
1 – Lezen: Hoe de moeder van de ik-persoon in het ene na het andere boek verslindt.

maart
31 – Dartelende lammetjes: De stuiterende en dartelende lammetjes bij Het Eksternest in Almere.
30 – De zes levens van Sophie: De leven van schrijvers zijn verweven in De zes levens van Sophie van Sarah Meulenman.
29 – Gerard Reve en Veenendaal – #50books: Gerard Reve heeft een bijzondere band met Veenendaal. Er vond zelfs een literaire gebeurtenis plaats…
28 – Wormenstreken: De regenwormen die over de paden in het park kruipen.
27 – Meiler: In de roman Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff maakt de ik-verteller samen met zijn vader een meiler.
26 – Alle de Wercken van Focquenbroch – #50books: Het oudste boek in mijn boekenkast: Alle de Wercken van Focquenbroch.
25 – Omringd door gekken: De hoofdpersoon in Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest wordt omringd door gekken.
24 – Kamergeleerde: Vader Hermann haalt zelfs zijn ervaringen uit boeken in Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest
23 – Pakjes met herinneringen: De verteller knoopt in Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest alle pakjes van herinneringen open.
22 – Op zoek naar het oudste boek – #50books: Wat is het oudste boek uit mijn verzameling?
21 – Kraaiennest: De kraaien in de bomen en de dakgoot bij mijn studeerkamer krijgen de kriebels.
20 – Ontluikende bloesem: De eerste bloesem komt tevoorschijn bij het station Almere Muziekwijk.
19 – Autolift: In een verhaal in Paul Theroux’ bundel De vrouw van de reiziger krijgt de hoofdpersoon een heel bijzondere lift met de auto.
18 – Verkiezingsappel – #stemmen: Zou ik op deze appel stemmen?
17 – De vrouw van de reiziger: Verhalen, reizen, herinneren en vooral vertellen in Paul Theroux verhalenbundel De vrouw van de reiziger.
16 – Zeno en de schildpad: Zeno’s schildpad bij Gerrit Komrij en Emma Curvers roman Iedereen kan schilderen
15 – Hokjesgeest: Alles plaatst de ik-verteller Iris in psychische hokjes in de roman Iedereen kan schilderen.
14 – Verantwoording: Over de bronnen voor André Brinks roman De bidsprinkhaan.
13 – Plaatsnamen: De bijzondere plaatsnamen in Zuid-Afrika en hoe André Brink ze verwerkt in de roman De bidsprinkhaan
12 – Opsommingen: Een lijst met opsommingen in André Brinks De bidsprinkhaan
11 – Spiegels: De rol van spiegels voor hoofdpersoon Kupido Kakkerlak in De bidsprinkhaan
10 – Honden: De honden in Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd.
9 – Hendrick Avercamp: Genieten van de schilderijen van Hendrik Avercamp in het Rijksmuseum
8 – Boekenergernissen: uitlenen – #50books: Ik hou niet van het uitlenen van mijn boeken.
7 – Schetsen en etsen van de Late Rembrandt: Bijzondere etsen en schetsen bij de tentoonstelling De Late Rembrandt in het Rijksmuseum.
6 – Verrassingen bij de Late Rembrandt: Wat ik allemaal voor een verrassingen ben tegengekomen bij de expositie De Late Rembrandt in het Rijksmuseum.
5 – Rembrandt van over de hele wereld: De schilderijen bij de Late Rembrandt komen van over de hele wereld.
4 – Late Rembrandt – #plog: Samen met Doris naar een bijzondere expositie in het Rijksmuseum over de schilderijen van de Late Rembrandt.
3 – De linkshandigen: Christiaan Weijts roman De linkshandigen is een eerbetoon aan alle linkshandigen.
2 – Vluchten: Vlak voor de Japanners Nederlands-Indië veroveren, vlucht het pleps, schrijven Charles den Tex en Anneloes Timmerije in Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
1 – Lezen in de trein – #50books: Lezen in de trein. Wat kan ik daarvan genieten.

februari
28 – Bennies: Piloten in de Tweede Wereldoorlog gebruikten benzedrinepillen om wakker te blijven, staat in Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
27 – Het teken van de bidsprinkhaan: In de roman De bidsprinkhaan van de onlangs overleden Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink speelt de bidsprinkhaan de hoofdrol.
26 – Schapen op de uitkijk: Een fietsritje op zondagmiddag langs de schaapskooi en uitkijktoren.
25 – WD40Over het waterverdrijvende spray WD40 in de roman Tonic van Ralf Mohren.
24 – Droogdrinken: Tevreden terugdenken aan de tijd dat je nog dronk: droogdrinken noemt de hoofdpersoon van Tonic dat.
23 – De val en de feestweek: De feestweek is de val van Arthur Poolman in Tonic
22 – De val: In De val schrijft August Willemsen over zijn hang naar de drank en de poging er van af te komen.
21 – Gevallen: Een ernstige val is voor August Willemsen het signaal dat hij moet stoppen met drinken.
20 – Tonic en De Val: In Ralf Mohrens roman Tonic speelt De val van August Willemsen een belangrijke rol.
19 – Dikke Jeanne: Een boeiend personage in Elsschots dubbelroman Lijmen/Het been is Dikke Jeanne.
18 – Piano’s en keukenliften: Acquisitiefraude in Elsschots Lijmen/Het been.
17 – Levensgrote vriezer: De betweter Allie Fox bouwt midden in de jungle een levensgrote vriezer in Muskietenkust van Paul Theroux.
16 – Ordening in mijn bibliotheek – #50books: Ik kan de groei van mijn boekenzucht niet meer aan.
15 – De bidsprinkhaan: Hoe de dood van André Brink mij bij zijn boek De bidsprinkhaan brengt.
14 – Leugentje om bestwil: Charlie liegt in Muskietenkust tegen zijn vader om hem te beschermen.
13 – De oorsprong van Muskietenkust: Tijdens zijn reis door Midden-Amerika komt de reisschrijver Paul Theroux op het idee voor zijn latere roman Muskietenkust.
12 – Buskruitramp: Hoe de Leidse buskruitramp een rol speelt in Christiaan Weijts roman Euforie
11 – Bouwspel: Een architectenprijsvraag speelt in Euforie een rol. Maar Johan Huizinga behandelt deze bijzondere wijze van spel in zijn Homo Ludens.
10 – Haiku: De haiku als spelvorm in Huizinga’s Homo Ludens
9 – Schrijfstijl: De bijzondere schrijfstijl van de Leidse historicus Johan Huizinga.
8 – Leesdip of schrijfdip? – #50books: Het aantal boeken boeken dat ik lees is bijna niet bij te benen als ik erover wil schrijven.
7 – Eurofie op Utrecht Centraal: De imponerende gebouwen rond Utrecht Centraal doen mij denken aan de grootse gedachten die de architect heeft in Christiaan Weijts roman Euforie.
6 – V&D: Is het doek voor V&D eindelijk gevallen?
5 – Pauze bij de bushalte – #plog: Een wandeling door het Westelijk havengebied in Amsterdam tijdens de pauze.
4 – Verwachtingsvolle jaren ’90: De verbeelding van de verwachtingsvolle jaren ’90’ in De Alibicentrale van Henk Hofland.
3 – De Alibicentrale, Een sprookje voor bedriegers: Wie bedriegt wie in De Alibicentrale van Henk Hofland?
2 – Poep en de Schoolmeester: De voorliefde voor poep van Gerrit Komrij in Papieren tijgers van Gerrit Komrij.
1 – Papieren tijgers: De heerlijke essays van Gerrit Komrij in Papieren tijgers.

januari
31 – Het boekenparadijs: Hoe het boekhandelketen Polare kon omvallen. Over Het boekenpaleis van Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger.
30 – Zwanger van een gedicht: In De man die ophield te bestaan is dichter Ingmar Heytze niet alleen zwanger van een gedicht.
29 – Werkziek: De hoofdpersoon van De val van Jakob Duikelman is eigenlijk doodziek.
28 – Weekendkaartje (slot): Met het weekendkaartje op de terugweg van het Drents Museum in Assen.
27 – Het meisje van Yde: De reconstructie van het meisje van Yde in het Drents Museum te Assen.
26 – Bartje: Samen met Doris op de foto met de Drentse Bartje. We bekijken tegelijk de eieren van de tsaar in het Drents Museum.
25 – Weekendkaartje: In de trein naar Assen voor een bezoek aan het Drents Museum
24 – De offers en De val van Jakob Duikelman: Een vergelijking tussen de romans De val van Jakob Duikelman en De offers
23 – De herhaling: In De val van Jakob Duikelman wordt hetzelfde verhaal vanuit meerdere gezichtspunten verteld. Hoe zit dat met andere boeken?
22 – Schuldig en onschuldig: Hoe schuldig is de hoofdpersoon Jakob Duikelman in de roman De val van Jakob Duikelman?
21 – De leugen: De roman De val van Jakob Duikelman van Anne-Marieke Samsons begint met een simpel leugentje.
20 – Beginnen bij het begin: Met welke roman begin ik? De barmhartigen of de roman in de roman Hij was mijn vader?
19 – Euthanasie: De roman De barmhartigen legt op pijnlijke wijze de vinger op de zere plek rond het onderwerp euthanasie.
18 – De barmhartigen: Een roman die uit 2 romans bestaat, dat is De barmhartigen van Koen van Wichelen.
17 – Waarzegger: Over de aangrijpendste scène in De grote goede dingen van Alma Mathijsen.
16 – Losgeweekte Proust: De omgekeerde Proust: proberen van de geur een herinnering te maken.
15 – Violofoon: Het bijzondere instrument de voilofoon die de vader van de hoofdpersoon in De grote goede dingen prachtig kan bespelen.
14 – Onbekend terrein in Naturalis: We bekijken een zaal in Naturalis die we nog niet eerder bezochten.
13 – Noachs Ark in Leiden: Alle beesten ter wereld zijn wel te vinden in Naturalis te Leiden. Het lijkt wel Noachs ark.
12 – Indrukwekkend Naturalis: Een dagje met Doris naar Naturalis in Leiden.
11 – Lepelaarplassen in de winter: Een bezoekje aan de Lepelaarplassen in de winter.
10 – Wensen en wensballonnen: Hoe wensballonnen achterblijven in de natuur.
9 – Mijn mooiste blogs van 2014: Wat waren mijn mooiste blogs in 2014?
8 – Alle #WoT van 2014: Overzicht van alle #WoT-blogs in 2014.
7 – Leesdoelen – #50books: Welke boeken wil ik gaan lezen in 2015?
6 – Alle museumbezoeken van 2014: Alle blogs over de musea die ik in 2014 heb bezocht.
5 – Alle treinen en trams in 2014: In 2014 heb ik me heerlijk uitgeleefd in tram en (stoom)trein
4 – Alle omzwervingen van 2014: Alle plogs van de fietsritten die ik 2014 maakte.
3 – Boekenblogs in 2014: Lijst over welke boeken ik in 2014 schreef.
2 – Bestgelezen blogartikelen 2014: Welke blogposts zijn het beste gelezen in 2014?
1 – Voornemen – #WoT: Mijn voornemen voor 2015: stoppen met de #WoT…