verwaaide kas

Verwaaide kas – Tiny House Farm

De grootste vijand in onze tuin is de wind. Het waait hier altijd. Zelfs als het niet waait. Zeker als het weer omslaat, dan slaat hier voor de wind toe. Je ontkomt er niet aan in de polder. Het hoort bij Almere, maar blijft soms ongemakkelijk.

De kas voor de genadeklap

De microklimaatjes verschillen hier sterk van elkaar. Zo hebben de buren die wat meer in de beschutting wonen van het helofytenfilter en het gebouw, maar ook van de omliggende huizen.

Ontbrekende stippen

Bij ons staan nog niet alle huizen. Sterker nog: er moeten zelfs nog een paar stippen worden gezet. Daarom zal het voorlopig ook zo blijven.

Wind en heel veel sneeuw bedreigen de kas

De tol die je moet betalen voor al die wind is best hoog. Zo groeien veel planten langzamer of niet. Daarnaast droogt het land ook sneller uit door de wind. Zeker als het langdurig niet regent, dan is de grond eerder uitgedroogd. De planten worden er steeds beter bestand tegen, maar het kost veel tijd.

Groene haag

We willen het nu vooral hebben van een groene haag. Die kan veel wind tegenhouden, maar als in de winter de blaadjes van de bomen vallen, houden de bomen en struiken natuurlijk minder tegen.

Vorig weekend sloeg de wind genadeloos toe. Het waaide weer hard. Dit keer uit het Noorden en dat werd ons kasje uiteindelijk teveel. De plastic overkapping begaf het. Gelukkig zagen we het gebeuren. We stormden het huis uit en trokken de overkapping er snel van af. Daarom geen schade aan omringende bomen, struiken en andere planten.

Winterse bui

Maar de planten die in ons kas stonden hadden geen bescherming meer tegen al die winterse buien. Jammer, maar er zat niks anders op dan een deel van de bietjes, opkomende sla en bonen even asiel in huis te geven.

Het weer afgelopen weekend was nog niet van dien aard om aan het restauratieproject te beginnen. De wind blijft onze grootste vijand. Het vraagt veel geduld en doorzettingsvermogen om het vol te houden. Maar we houden ons vol. We laten ons niet zomaar verslaan door een beetje wind.

Plastic hoes om verwaaide kas

Daarom heb ik zondag bij de eerste windstilte het plastic hoes uit de schuur gehaald. Een flinke slag om het groene plastic weer om het frame te krijgen. Het is aardig toegetakeld met de harde noordenwind. Het is overal stukgeslagen. Daarom zit het nu vooral vast met stenen.

Alles weer terug, maar voor hoe lang?

Als het hard waait, zwiept het een stukje omhoog. De gerepareerde ingang is kapot, maar ik wil nog kijken hoe lang dit het allemaal houdt. Wie weet halen we de nazomer nog en kunnen we in het najaar een kasje gaan opbouwen.

4 gedachten over “Verwaaide kas – Tiny House Farm”

 1. Jaren terug werkte ik bij een Boskoopse boomkweker. Hij kocht zijn plantmateriaal bij oud-collega’s en familieleden in Boskoop. Hij woonde en had zijn boomkwekerij in Son. Hij vertelde dat het minmaal 1 jaar duurde totdat de planten van veengrond naar zandgrond assimileerde.
  Ik vermoed dat jij ook zoiets meemaakt in jouw tuin. Het wennen naar een andere, nieuwe grondsoort kost moeite.
  Als er dan ook nog eens een straffe wind overwonnen moet worden zal de energie voor groei tekort zijn. Plantmateriaal aanschaffen met kluiten met jullie grondsoort. Selecteren op wind bestendig. Windbeschutting maken. En natuurlijk de grond verbeteren. Ik ga er vanuit dat je zeer groeizame klei als grondsoort hebt. Kalk, extra organisch materiaal en mulchen zal goede resultaten geven.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  1. Dank voor je bericht. Het kan zeker wat je aangeeft. De bomen die we bij de kweker hier in de buurt hebben gehaald slaan zeker een stuk beter aan dan de bomen van het tuincentrum. Er zal dus zeker een verband zijn. Ik volg het wel kritisch. Als een boom geen vruchten draagt, weet ik niet of ik hem zal laten staan. We kijken het nog een paar jaar aan met sommige bomen.

 2. Wat een avontuur weer.
  En sowieso is het heel apart weer met de sterk wisselende temperaturen in april dit jaar.
  In Flevoland lijkt het ook altijd wel te waaien. Maar niet zo akelig als die Noordse wind van laatst. Succes!

  1. Ja hè. Het waait hier echt altijd. Wind of geen wind, de wind wint hier altijd. Vanmiddag woei het hoes weer omhoog. Het lijkt of de noordenwind nog steeds geregeld toeslaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *