Tegenvallende verwachtingen – Tiny House Farm

Veel mensen zijn nog bezig om hier te komen wonen. Dan is het gek dat er al mensen vertrekken. Je schrikt best als je hoort dat je buren weggaan. Zeker als je weet dat er nog buren moeten komen naast en achter ons; er is nog niet eens een stip gezet achter en opzij van ons aan de Vogelakker.

Toch kregen we laatst een mailtje waarin de buren vertellen dat ze weggaan. Ze geven allemaal goede redenen. Het is vooral het missen van de drukte en het gemak van de stad. De stad is de grote afwezige in Oosterwold. Er is hier nog niet zoveel te vinden. Geen winkelcentrum op loopafstand en voor vertier moet je de auto pakken als je snel ergens wil zijn.

De Vuursteenhof in het winterlicht

Verwachtingen op afstand

De wijk is ook nog lang niet klaar. Het centrum van Almere Stad ligt op 12 kilometer afstand. Het winkelcentra van Almere Buiten en Almere Haven op 8 kilometer. De kleine, dure supermarkt bij de boer kunnen we zien vanuit ons huis, maar ligt op ruim 2 kilometer van ons.

Het duurt zeker nog 5 jaar voordat het hier wat vollediger is. Ik verwacht dat naast en achter ons het komende jaar nog niet gebouwd gaat worden. De mensen van het huis dat iets verderop verrijst, hebben zich een klein jaar na ons ingeschreven en wonen er nog steeds niet.

Oosterwold in wording

Er ligt dus veel verschil in de tijd dat je inschrijft en hier werkelijk woont. Mensen die erg drukken en heel goed plannen, weten het soms binnen 1 jaar voor elkaar te krijgen. De meesten doen er zeker een jaar of 2 over. Voor ons lag tussen inschrijving en dat we er woonden ook 2,5 jaar.

Nog even geduld

En ook de periode erna vraagt ook om geduld. We ontwikkelen de wijk zelf. Er zijn geen projectontwikkelaars. Het gaat niet allemaal van een leien dakje. Je moet zelf ook tijd en energie stoppen. Wij hebben de beschikking over een gezamenlijk gebouw: De Vuurplaats. Ook de ontwikkeling hiervan ligt bij ons. De coronacrisis helpt niet mee om het goed van de grond te krijgen. Daar is ook tijd voor nodig.

De Vuursteenhof met het gezamenlijke gebouw De Vuurplaats

Voor iedereen met haast is Oosterwold een krachttraining. Alleen met geduld en lange adem is het hier goed te doen. Je accepteert dat het wel 2 jaar kan duren voor een weg er ligt. De laatste bewoner van ons project moet nog steeds beginnen met bouwen. Bij een ander liggen de heipalen erin en is het wachten op het vervolg.

Meer huizen te koop

Onze buren gaan dus en ik heb al meer huizen te koop zien staan in Oosterwold. Niet iedereen kiest ervoor om hier heel lang te blijven. Iedereen heeft zijn eigen reden om te vertrekken, maar je merkt dat de verwachtingen waarmee mensen in Oosterwold komen wonen verschillen. Het kan ook tegenvallen. De tegenvallende verwachtingen laten zien dat het wonen in Oosterwold meer van je vraagt dan wonen in welke wijk en waar dan ook.

En vergeet de prachtige luchten boven Oosterwold niet

11 gedachten over “Tegenvallende verwachtingen – Tiny House Farm”

  1. Uiteindelijk blijven hoop ik de meest gemotiveerde mensen over. Begrijp ik dat het gemeenschapsgebouw er nog niet staat? Ik vermoed dat dat een groot verschil kan maken, want dat zal er vanzelf meer onderling contact zijn, lijkt me.

    1. Het gebouw staat er nu een jaar, maar door de corona kunnen we er nog niet van gebruikmaken zoals we zouden willen. We kunnen niet samen vergaderen en het samen eten op vrijdagavond hebben we nog een keer in de zomer gedaan, maar kan momenteel niet. Dus hopelijk kan dit heel snel weer.

  2. Begin januari ben door jullie wijk en die aan de overkant gelopen. Wat een enorme diversiteit is er verrezen. En ook zo fijn dat niet alle wegen recht zijn. Ik kan me indenken dat niet iedereen zich hier thuis kan voelen en dat je een bepaalde gemeenschapszin nodig hebt om er wat van te maken. Toch vind ik het wel geweldig dat dit tot stand is gekomen. Hier wordt echt gewoond. Terwijl ik het in nieuwe Fenix-wijken het altijd benauwd krijg, heb ik dat bij jullie helemaal niet.

  3. Het zijn bij ons de verwikkelingen rond de weg, die er nog steeds niet ligt, waardoor we nu al zo lang met Oosterwold bezig zijn. Ik lig er elke week wel een paar nachten wakker van en het begint mentaal zwaar te worden. Gevoelsmatig kun je die impact van tevoren niet incalculeren.

    1. Het huis is verkocht. Maar blijf de reguliere makelaarwebsites in de gaten houden, er staan regelmatig huizen te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.