Piep zei de muis – Tiny House Farm

Er is vorige week veel werk verricht aan ons huisje. Te beginnen bij de muizen. Ze bleven maar actief. De sporen van plukken isolatiemateriaal achterlatend in de hoeken van ons huis.

Ze bleven wel tussen de muren en kwamen niet naar binnen, maar we hoorden ze ’s nachts trippelen in de muren. Onze bouwer had vorig jaar al wat gaatjes gedicht, maar het was niet afdoende. Ze bleven actief in de smalle richels tussen de muren zitten. Dan lag er ’s morgens weer een hele lading in de hoeken. Geen echt oogcontact, maar dit mocht toch niet de bedoeling zijn.

Nu moest het echt rigoureus gebeuren. De bouwers kwamen. Alles rond het huis moest hiervoor wijken. Ze maakten de hele onderkant van de muur potdicht. Of beter is het om te zeggen: muisdicht. Geen enkele ruimte voor een muis om binnen te piepen. En dat is dus gewoon helemaal dicht.

Ik werd wel heel verdrietig toen ze dinsdag ineens mijn met veel zorg opgebouwde vlonder afbraken. Wat vond ik dit erg. De pellets door midden afgebroken. Dat was niet de bedoeling. Had ik hiervoor bijna 2 weken gewerkt aan de entree van ons huis!

Gelukkig waren ze met de rest van de vlonder wat voorzichtiger. En maakten ze alles heel netjes in orde. Ook het beluchtingsrooster voor de kachel pakten ze aan. Alles is nu potdicht. We hoorden de muizen de eerste avond en nacht rond rondrazen. Ze zaten ingesloten en konden niet weg. Heel vervelend, maar het is niet anders. Ze mogen van mij overal komen, maar niet in huis.

Na het rigoureus afsluiten van het hele huis, vlamde de kachel plotseling veel hoger en zwarter dan gebruikelijk. Mogelijk lag dit aan het beluchtingsrooster, dacht ik ineens. En inderdaad, alle openingen zaten helemaal dichtgedrukt. Daarom eerst alles voorzichtig met een tangetje opengemaakt. Voorzichtig om het achterzittend gaas heel te laten, zodat de muizen niet alsnog de kans kregen om naar binnen te kruipen.

Nu krijgt de kachel weer genoeg lucht en zijn de vlammen weer een stuk rustiger als vanouds. Het lijkt dat het brandstofverbruik in de zuurstofarme dagen echt veel hoger ligt dan we gewend zijn. Daarom weer helemaal blij met de gevonden oplossing. En helemaal blij met onze bouwer die het muizenprobleem heeft aangepakt. Het is weer heerlijk rustig en warm in de muur.

2 gedachten over “Piep zei de muis – Tiny House Farm”

  1. Het is zo jammer dat er met muizen niet te onderhandelen valt en er zulke maatregelen getroffen moeten worden. Op een van mijn studentenkamers had ik ze ook waarbij ze ’s nachts veel herrie maakten. Dat ging nog net maar toen ze over mij heen gingen rennen als ik in bed lag ging het mij te ver. En tja bij mij werd het muizengif, heel akelig. Ik kan me goed voorstellen hoe het voor jullie geweest moet zijn om ze te horen ronddolen wetende dat ze het niet gaan overleven. Maar ja, het is niet anders. En fijn dat jullie nu weer een muisvrij huis hebben.

    1. Het zijn heel inventieve dieren, waar iedere nauwe spleet genoeg voor is om binnen te dringen. Het gekras maakt je nerveus, je denkt dat ze je hele muur opvreten, zeker met een houten huis zoals het onze. Nu is het rigoureus afgesloten, met een dun laagje gaas om het knagen te voorkomen. Ik hoop dat het afdoende is. Het lijkt er vooralsnog op. Nog geen isolatiemateriaal tegengekomen waar het niet hoort.

      Trouwens is het verhaal ‘De nagel achter het behang’ een schitterend verhaal waarin Anton Koolhaas schrijft over de muizen die tussen de muur en het behang (ouderwets behang dat voor de wand bevestigd is). Het krassen van de muizennagels hoort de hoofdpersoon elke nacht. Het inspireerde filmmaker Bert Haanstra tot de beroemde film Dokter Pulder zaait Papavers met een prachtige rol van Kees Brusse als dokter Pulder. Het muiselement is bij de film helemaal verloren gegaan. Daar draait het vooral om de drinkende huisarts in het provinciestadje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *