Donker – Tiny House Farm

Er is één ding waar ik weinig rekening mee heb gehouden bij de verhuizing naar Oosterwold: dat je overal een eind van af zit. Je ziet het ’s morgens al aan de grote hoeveelheid auto’s die hier wegrijdt. Net als dat sommige bewoners met meerdere mensen in het huishouden al een extra auto hebben aangeschaft.

Als ik op mijn werk vertel dat ik op de fiets elke dag naar mijn werk kom, krijg ik verbaasde blikken. Hoe houd je dat vol? En dan ook nog eens op een gewone trapfiets, dus niet elektrisch! En de reacties komen van jongere collega’s die nog eens veel sportiever zijn dan de stijve hark die ik ben.

12 kilometer van Almere

Je zit hier 12 kilometer van het centrum van Almere. De supermarkt die het dichtstbij is, zit op een kilometer of 8 van ons huis. Dat betekent fietsen, als je gewoon met 1 auto wilt blijven rijden. En ik fiets altijd naar mijn werk.

Dat doe ik sinds dat we hier wonen. De paar maanden dat ik bij Univé werkte, fietste ik elke ochtend naar het station in het centrum. Om na 12 kilometer fietsen, de trein naar Zwolle te pakken. Zo was ik bijna 2 uur onderweg van deur tot deur.

Door donker fietsen

Op zich niet zo heel erg. De enige tijd van het jaar dat ik het er heel zwaar mee heb, is in de winter. Als de dagen korter worden en je veel in het donker moet fietsen. Het kost veel energie merk ik. Het donker waarin je fietst, vraagt veel concentratie. En dan is het best pittig om elke dag naar en van je werk te fietsen.

Op die avonden als ik vermoeid van het werk naar huis fiets, vraag ik mij af waarom we hier zijn gaan wonen. Maar tegelijkertijd vind ik niet dat ik eraan moet toegeven door een auto of – erger – een elektrische fiets te kopen. Daarom probeer ik het vol te houden en is het in de winter wat zwaarder.

Tips – en dan niet een elektrische fiets of auto kopen – zijn van harte welkom…

3 gedachten over “Donker – Tiny House Farm”

  1. Aardig wat jaren fietste ik ruim 14 kilometer naar mijn werk en weer 14 terug. Vond dat geen enkel probleem en juist heel fijn omdat het kwalitatief hoge alleentijd is om het bestaan te verwerken. Ook bleef mijn conditie als vanzelf op een prima peil.
    Enkele jaren geleden werd mijn fietsafstand nog maar een kleine 7 kilometer en ik mis het nog wel eens. Alhoewel toen ik laatst weer naar mijn vorige locatie fietste vond ik het toch wel veel. Er zit heel veel in gewenning denk ik, Maar ook als je ouder wordt, gaat het bewegen ook wat minder makkelijk.
    Ik wens je toe dat je nog lang plezier kunt halen uit het fietsen en er geen andere hulpmiddelen nodig mogen zijn. Maar ook dat je jezelf niet gaat kwellen uit principe.

  2. Wat ontzettend treffend verwoord het einde van je reactie. Het is natuurlijk wel een kwestie. Wanneer begint een principe een zelfkwelling te worden. Ik hoop dat jullie mij hier tijdig waarschuwen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *