Een jaar bomen en struiken – Tiny House Farm

In het najaar en de winter is de tijd om na te denken over de bomen en de struiken in de tuin. Naast dat we de tuin volgens de permacultuur principes inrichten, wel met een eigen draai. Kijken we ook goed naar inheemse planten als meidoorn, wilg, berk, linde en wilde liguster.

Vorig jaar hebben we veel planten geplant. Daarom heb ik onderstaand verslagje geschreven voor Heg en Landschap die de planten leverde. Dit jaar zullen we nog een aantal boompjes en struiken bestellen, maar dat zijn er veel minder dan vorig jaar.

Bijna 300 planten

Bij Heg en Landschap hebben we vorig jaar ongeveer 300 planten besteld. Het was een ruime keuze van bomen (wilgen, winterlindes, zachte berk en esdoorn) en struiken (verschillende rozen, lijsterbes, Gelderse roos, wilde liguster, rode kornoelje, 2-stijlige meidoorn, hazelaar en krent). Onze tuin is daarmee heel vogelvriendelijk ingericht.

Afgelopen jaar hebben januari en februari 2019 hebben we de bomen en struiken op ons terrein gepland. In een paar gedeeltes van de tuin hebben we extra aangeplant om het zo snel groen te laten worden. Ondanks de warme julimaand met temperaturen van meer dan 40 graden Celsius, is de beplanting erg goed gegroeid.

Alleen enkele rozen, de hulst en de sleedoorn hebben het minder goed gedaan. Van de laatste zijn slechts enkele uitgekomen in de stam. Veel planten hebben het ook in het begin moeilijk gehad, april was een erg droge maand. Hierdoor zijn sommige bladeren behoorlijk klein gebleven. Ook passeren regelmatig ree├źn in onze tuin die de nodige vraatsporen nalaten.

Wilgen en egelantier

Het is verbazend om te zien hoe goed sommige planten het doen. Vooral de wilgen en egelantier doen het bijzonder goed. Ik ben heel benieuwd hoe het volgend jaar zal gaan. Ik verwacht namelijk dat ze na het wortelen dit jaar, volgend jaar meer zullen groeien. Ik sta te trappelen van ongeduld om de tuin groener te zien worden.

Rode kornoelje in bloei
Rode kornoelje in bloei

We zien we een enorme toename aan het aantal vogels. Naast de vinken, kwikstaart en roodborst, zien we meer en meer mezen, de grote zanglijster en mussen. De vogels vermaken zich erg goed. We hebben een aantal nestkasten opgehangen en hopen volgend jaar enkele nestjes te krijgen.

Insecten, bijen en wespen

Wat betreft insecten, bijen en wespen doet onze tuin het erg goed. Ik heb laatst mosgal gevonden op de hondsroos. We hebben vele soorten wilde bijen en hommels gezien. En ik hoop dat onze groene tuin boordevol met inheemse plantensoorten hier een waardevolle bijdrage zal leveren in de toekomst. Het boomplantprogramma van Heg en Landschap helpt hier wel aan mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *