Zuinige en schone pellets uit Zweden? – Tiny House Farm

Zoals ik eerder schreef, hebben wij gekozen voor een pelletkachel om ons huisje in de winter te verwarmen. Zeker, er kleven nadelen aan het gebruik van pellets. Het hout dat verbrandt, stoot CO2 uit. Ook geeft het fijnstof. Voor ons weegt het op tegen de grote hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp op lucht vraagt. Ook heeft een warmtepomp voorzieningen in huis nodig die met een houten vloer niet kunnen.

20 zakken pellets

Vorige winter hebben we ongeveer 20 zakken van 15 kilo verbrand. In onze ogen een acceptabele hoeveelheid. Pelletkachels verbranden vele malen efficiƫnter dan gewone houtkachels. Ter vergelijking is de uitstoot van onze kachel ten opzichte van een houtkachel een middag stoken tegenover een hele week stoken. Ook letten we goed op de binnentemperatuur in huis. We zorgen dat de thermostaat niet boven de 17 graden komt.

In het voorjaar kregen we houtpellets uit Zweden om te testen in onze pelletkachel. Ik nam het aanbod met beide armen aan. Dat wilde ik weleens ervaren. Op de website staan namelijk de voordelen van deze pellets. Ze zouden veel zuiniger branden, minder roet uitstoten, maar ook minder as achterlaten en langer blijven branden. En een minimale hoeveelheid fijnstof zouden de pellets uitstoten.

De zakken zijn ongeveer 2 euro per zak duurder dan de zakken die we normaal gebruiken. Je hebt dan met 16 kilo wel een kilo meer, maar het blijft een gok of dit het geld waard is. Voldoet het wel aan de verwachtingen die hier gewekt worden? Ik ben altijd een beetje sceptisch. Er kan wel van alles op zo’n zak staan, maar dat hoeft natuurlijk niet per se te kloppen.

Houtkwaliteit

Maar wat een verschil de kwaliteit hout uitmaakt. Niet alleen welke soorten hout, maar ook hoe het geperst is. Je ziet niet zoveel verschil bij de korrels, maar ze branden heel anders. Het duurt wat langer voor de kachel goed op temperatuur is. De pellets branden wel veel geleidelijker en stabieler. De uitschieters die je bij het lichtere hout hebt die we normaal gebruiken, zie je meteen.

De pelletkachel brandt

Het verwarmt de ruimte veel egaler. De vlammen zijn rustiger en je merkt het bij de warmte. Dat is niet het enige voordeel. Je merkt het ook in de uitstoot van stof. Het lijkt erop dat het veel minder stof geeft. De hoeveelheid as is beduidend minder. Wat een verschil zeg! Moeten we bij de andere pellets om de dag de kachel uitzuigen. Hier hoeft het minder dan elke week en dan ligt er nog steeds minder as dan na 2 dagen met de andere pellets.

Zuinige pellets

We merken ook dat de pellets veel zuiniger zijn. Moeten we het lichtere hout toch bij wat kouder weer om de dag bijvullen, hier scheelt het wel een halve tot een hele dag die we langer hebben. Een resultaat waar ik best gevoelig voor ben.

Wat deze Zweedse pellets mij leren, is dat het heel veel uitmaakt wat voor een soort hout je gebruikt. Schonere pellets geven ook een schonere kachel. Ze laten een heel andere vlam zien, de warmte voelt ook anders. Ook warmt de kamer anders op. Het verschilt dus wezenlijk of je ‘snel hout’ gebruikt of wat harder en daarmee wat trager hout. De combinatie zoals Zweedse pellets dat heeft, lijkt van beide kanten de voordelen te pakken.

Ik heb nog een paar van de oude zakken met het ‘snellere hout’ op te maken, maar ik weet wel wat ik binnenkort ga bestellen: Zweedse pellets!

9 gedachten over “Zuinige en schone pellets uit Zweden? – Tiny House Farm”

  1. Het zijn ook enthousiaste mensen. Hij is helemaal gek van Zweden, we hebben hem. Meteen ons huis laten zien en gewezen op de vele Zweedse huizen hier in de buurt.

 1. Mooi stukje! Of minder as zo gunstig is, waag ik te betwijfelen. Fijnstof zie je niet, as wel. Als deze pellets relatief weinig as produceren, zouden ze best relatief veel fijnstof kunnen opleveren. En het voltooid deelwoord van verbranden is verbrand šŸ˜‰

  1. Ik vermoed dat er reductie is zowel voor fijnstof als as. Ik merk het ook aan de hoeveelheid stof in huis, die is namelijk beduidend minder.
   Dank voor je opmerking, pas het meteen aan.

 2. Zijn het pellets van naaldbomen (die zijn meestal witter/lichter) of van loofhout of zelfs hardhout (die zijn donkerder)? Ik ben lid van een fb groep voor pelletkachels en deze discussie wordt regelmatig gevoerd. De leveranciers willen naaldhout want die zijn beter voor de levensduur van de kachel. De donkere pellets branden heter en vernielen sneller je kachel. En dat is ook een milieu aspect.

  1. Het is een mix van naaldhout en andere soorten harder hout. Het zijn geen bruine pellets. Ook zijn ze anders geperst, weet ik.

 3. Witte Pellets zijn duurdere, Bruine houten kachel al 14 jaren heel, en ik heb 10 kg zakken, merkloos en ga ondanks iets schonere kachel niet voor witte pellets van naaldhout, branden sneller op en minder warmte voor meer geld, als je maar 300 Kg per jaar nodig hebt maakt het niets uit maar ik heb iets ruimer huisje en bij 1800kg bruine zou dat op 2200 kg witte komen heb ik ongeveer berekend.

  1. Dan verstook je aardig wat. Wij hebben vorig jaar 300 kilo verstookt. Dat was een heel zachte winter. Ik verwacht dat het bij een koude winter tot het dubbele kan oplopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *