Aardappels en tomaten – Tiny House Farm

Elke oogst is weer spannend. De tomaten worden langzaam rijp. We hebben de eerste gegeten. Of ze op de goede plek naast het huis groeien, weet ik niet. Er zitten veel vruchten aan, maar ze worden nog niet zo snel rood. En dan de aardappels!

Maris piper oogsten

Een eindje van de tomaat, groeit die andere nachtschade: de aardappels voor de patat. Het zijn Maris Piper aardappels. Als eerste zijn ze de grond in gegaan. Maar ze doen het niet zo goed op het plekje. De planten komen moeilijk omhoog. Na de bloei, worden de planten geel. Tijd voor de oogst.

Op patatdag heb ik ze gerooid. Het levert een beetje een teleurstellende oogst op. Voornamelijk kleine aardappels, een enkele grotere. We hebben daarom maar alle planten eruit gehaald en meteen de patat klaargemaakt.

Schoonschrobben

Blijft apart om aardappels te rooien. Je steekt de riek in de bodem en haalt dan van die gele knollen omhoog. Dunne schillen en als je ze meteen verwerkt, hoef je ze niet te schillen. Wel schoonmaken en dat kan best veel werk zijn. Nu zijn alle aardappels goed schoongeschrobt en van aarde ontdaan.

Als je dan je eigen oogst opeet, is het best genieten. We eten normaal het ras Grote muizen voor de patat. Maris piper is een heel ander ras. Ook lekker, maar voor mij niet lekker genoeg om te blijven verbouwen. Ben heel benieuwd wat het bed met bintjes doet. Wie weet willen we daar volgend jaar verder mee. Maar die laten we nog even in de grond. Hopelijk levert dat wat extra oogst op.

3 gedachten over “Aardappels en tomaten – Tiny House Farm”

  1. Is zeker niet verkeerd. Geen idee of ik ze heel voordelig heb genomen. Er hangen veel tomaten. Ik vond de aardappels voor 8 planten tegenvallen. We kunnen er nog 1 of 2 keer van eten, denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *