Klaprozen en inspiratie – Tiny House Farm

Wat knapt de tuin op van een bui. Alles komt helemaal los. De klaprozen kleuren intenser dan ooit. Net als dat de hondsroos in bloei staat.

klaprozen
Klaprozen in bloei

De tuin begint er prachtig uit te zien en we beginnen er ook echt plezier in te krijgen. Het helpt wel mee dat het zomer begint te worden. Al dat frisse groen – inclusief alle distels en andere ongein – maakt je helemaal vrolijk.

Tuinexcursie

Afgelopen zaterdag is onze tuin onderdeel geweest van de tuinexcursie Struinen langs tuinen. Bezoekers kwamen langs om te kijken naar welke tuinen er in Oosterwold zijn te vinden. Puur inspiratie opdoen. Ik heb er hard om moeten lachen. ‘Inge’, zei ik. ‘Je laat ze gewoon wat onkruid zien.’

Inge heeft verteld over permacultuur en de relatie met onkruid. Dat onkruid eigenlijk niet bestaat. Daarom halen we alleen het onkruid weg waar we last van hebben. En dat verklaart ook dat we deel met distels hebben. De planten die er groeien vertellen hoe de grond is. Dus veel distels is voedselrijk. We hebben de speerdistel, de akkerdistel en de melkdistel.

Vergeten wikke en de rest

Maar er groeien niet alleen distels. Er zijn ook klaprozen, vergeten wikke, smalle weegbree, maagdenpalm, muur, paarse klaver, witte klaver, melganzevoet, bijvoet en verschillende soorten grassen en zuring. Je kunt er onkruid in zien, maar als je ze goed gaat bekijken, dan zijn het vaak schitterende planten.

Bloeiende hondsroos
Bloeiende hondsroos

Dat heeft Inge aan de 20 bezoekers van de tuinexcursie laten en ze waren allemaal onder de indruk. We hebben misschien niet zo’n grote tuin als veel tuinen in Oosterwold en het waait er flink, maar je kunt er echt genieten als je goed rondkijkt.

Inspiratietuinen

Maar gelukkig zijn er genoeg tuinen om inspiratie op te doen. Zondag liepen we door de permacultuurtuin van een buurvrouw. Zij heeft al gildes gemaakt rond de verschillende fruitbomen. Er lopen kippetjes rond en ook zij laat veel van het onkruid en de grondverbeteraars die er groeien staan. Het levert een mooie tuin op.

Rode kornoelje in bloei
Rode kornoelje in bloei

Bovendien valt dan op dat het wel scheelt als je een beetje een beschutte tuin hebt. Ik hoop dat de bomen snel wat groter worden en natuurlijke schermen vormen tegen wind en zon. Net als dat het je een beetje vrijer maakt. Want het is nog wel allemaal erg open. Zo hoop ik dat we snel wat groen om ons heen hebben en je minder in de kijker staat.

Allemaal dingen die wat geduld vragen, maar het begin is er. Daar geniet ik al onwijs van. Het wordt alleen maar mooier.

Een gedachte over “Klaprozen en inspiratie – Tiny House Farm”

  1. Ik vind het heerlijk om dit te lezen: in mijn tuin staat ook veel van wat anderen onkruid zouden noemen. Maar wat je zegt: sommige planten zijn zo mooi en de bijen en vlinders genieten er ook van. De klaprozen komen elk jaar vanzelf weer terug op allerlei plekken, vrolijk gezicht en wie heeft daar nu last van. Alleen als er planten bij zijn die te zeer gaan woekeren of andere verdringen grijp ik in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *