Zweedse pellets – Tiny House Farm

De keuze voor de verwarming van ons huisje viel op een pelletkachel. We verwachtten dat het wel genoeg zou zijn om ons goed geïsoleerde houten huis warm te houden op koude en gure winterdagen. Er zijn enkele nadelen aan een pelletkachel. Het stoken op hout, geeft een bepaalde mate van fijnstofuitstoot.

Fijnstof

Al ligt de hoeveelheid fijnstofuitstoot bij het stoken van een pelletkachel een stuk lager dan bij een houtkachel. Wanneer je een houtkachel een avondje opstookt, dan komt er ongeveer evenveel fijnstof vrij als dat je de hele week alle dagen stookt met de pelletkachel.

Het andere nadeel is de opslag van de pellets. Ze worden geleverd in losse zakken; je kunt ook kiezen voor een bulkzak, maar dat is met onze hoeveelheden niet praktisch. Wij hebben afgelopen winter gestookt met zakken van 15 kilo. De hoeveelheid wat we hebben verstookt, is erg meegevallen. Bij een koude week gaan er ongeveer 2 zaken doorheen, maar in de warmere periodes doen we zeker een week met 15 kilo pellets.

Minimum temperatuur

Dat komt ook omdat we niet hard stoken. We hebben ons getraind in een temperatuur van ongeveer 16 graden in huis. Dat is voor ons wel het absolute minimum. Daarmee hebben we afgelopen stookperiode ongeveer 20 pelletzakken van 15 kilo per stuk verstookt. Dat komt op ongeveer 300 kilo pellets, wat overeenkomt met een energiewaarde van 1.524 KwH. Dat is relatief weinig als je beseft dat velen in een seizoen zeker 1.000 kilo verstoken, ruim 5.000 KwH.

Aan het begin van het stookseizoen kreeg ik het aanbod om Zweedse pellets te gaan proberen. De pellets zijn komen uit Zweden, zijn nog meer geperst en bevatten daarnaast verschillende soorten hout. Het wisselt hardhout en zachter hout af, waardoor het wat langer brandt. Alleen naaldhout verbrandt vrij snel en zorgt voor relatief veel as.

Benieuwd naar Zweedse pellets

Ik was wel nieuwsgierig naar Zweedse pellets en zou het mogen gaan proberen. Ik vroeg om even te wachten omdat het schuurtje er nog niet stond, maar toen ik eenmaal zover was, gebeurde er in Zweden een ramp. De fabriek die de pellets produceert, brandde af. Hierdoor lag de hele levering van de pellets stil.

Onlangs bracht de enthousiaste importeur een levering pellets. Hij mocht meteen even een kijkje nemen in ons huis. Hij was razendenthousiast over ons huisje, net als over het project Bolderburen waar hij op weg naar ons, langsreed. Met net zoveel enthousiasme vertelde hij over zijn liefde voor Zweden en hoe hij op de pellets gekomen is.

5,4 KwH per kilo pellets

Hij heeft veel productkennis. De pellets zijn verpakt in zakken van 16 kilo en het hout is wat dichter op elkaar geperst. De energiewaarde per kilo neemt hierdoor iets toe en ligt op 5,4 KwH per kg. Ook is de verbranding schoner, waardoor de hoeveelheid as afneemt in onze kachel. Ik hoop ook dat we het ruitje wat minder vaak hoeven schoon te maken.

Ik ben erg benieuwd naar onze ervaringen. Maar dat zal nog even duren. De warme dagen komen weer. In maart hebben we de kachel amper aan gehad. Ik denk dat we volgende maand zelfs de stekker wel helemaal uit de kachel gaan halen. Dat bespaart nog meer energie, want de stekker in de kachel zorgt ook voor flink was slurpstroom.

6 gedachten over “Zweedse pellets – Tiny House Farm”

    1. Ja, dat zou je inderdaad niet kunnen denken dat dit niet mogelijk is. Het kan toch echt. Overigens warmt het huis met de kachel snel op. Maar we hebben zeker al een maand de kachel niet meer aan. Het idee de kachel lager te zetten heb ik van Gerhard Hormann. We hebben het geleidelijk ingevoerd om milieu en portemonnee te sparen. En nu willen we niet anders meer.

    1. Dat klopt. Ik draag altijd slechts een shirtje. Of het nu zomer of winter is. Het is snikheet overal. Ik doe het vooral voor de besparing van het milieu en lief te zijn voor de Groningers… En het scheelt ook heel erg in de portemonnee.

  1. Het lijkt mij ook behoorlijk pittig: 16 graden! Ik heb pas een graadje minder geprobeerd: van 20 naar 19, maar kreeg het zo koud, ondanks extra kleding, dat hij na een paar dagen toch weer op 20 staat…

    1. Het gaat zeker niet van de ene op de andere dag. Het heeft ons zeker wel 2 jaar geduurd voordat we op 16,5 graden zaten. Elke keer een graadje lager. Misschien kun je beginnen met een halve graad. En dan echt even doorzetten. Op een bepaald moment heb je het niet meer in de gaten. Extra dikke kleren aan en als je ’s avonds voor de televisie zit of met een boek op schoot, gewoon een kleedje over je benen. Het kan echt, is mijn overtuiging. In combinatie met de pelletkachel, zorgen we nu voor wisselende temperaturen in huis. Dat schijnt nog beter te zijn voor de bloedsomloop. We hebben ons echt heel erg verwend met de constante temperatuur van de centrale verwarming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *