Moestuinieren en geduld – Tiny House Farm

De schrijver en bioloog Maarten ’t Hart houdt ook van moestuinieren. Hij schreef er wekelijks een column over op de achterpagina van NRC Handelsblad. Deze bijdragen zijn gebundeld in De groene over macht met als ondertitel: Tuinieren op de zware zeeklei. De bundel was in 2005 het nieuwjaarsgeschenk van uitgeverij De Arbeiderspers. Met illustraties van Peter Vos. Later is er een handelseditie van verschenen.

Boek Maartens moestuin
Moestuinieren in de zware zeeklei van Maarten ’t Hart

Maartens moestuin

Het boekje leverde zelfs een televisieserie op van de VPRO: Maartens moestuin. Overigens schijnt de romancier na een val van zijn e-bike niet meer te lukken. Ook tuinieren vergt veel kracht en als je arm niet meer wil, lukt het niet.

Beginnende amandel
Amandel die begint te groeien

Aan de boektitel met de zware zeeklei erin moet ik vaak denken. Het is niet makkelijk werken in de zeeklei. Dat leer ik wel in het kleine jaar dat we hier in de achtertuin ploeteren. Grote en zware klompen klei. In de herfst en winter als de grond vochtig is, bijna niet door te komen. In het voorjaar en de zomer kom je er niet door vanwege de droogte.

Pronkbonen lijden onder koude nachten
De koude nachten zijn funest voor de pronkbonen

Uitzetten eerste planten

We zijn dapper al een maandje terug begonnen met uitzetten van de eerste planten. De tomaten zitten al een enkele weken helemaal in de volle grond. Dat ging prima met de warme dagen. Nu er een paar koude nachten zijn geweest, is het zwaar. Net als de pronkbomen. Ze groeiden zo hard binnen dat we ze naar buiten hebben gedaan. De koude nachten doen ze de das om. Het is treurig om te zien hoe de planten dood gaan.

Jonge Black Prince tomatenplant
Jonge Black Prince tomatenplant.

Te snel en te haastig, vermoed ik. Je wordt ook wel ongeduldig als het zulk mooi weer is. Als het dan een periode wat kouder is, hebben de planten het zwaar. Ik ben heel benieuwd wat het allemaal gaat redden. Dan sta ik er toch weer versteld van dat die ene tomaat met het label Black Prince die is opgekomen, toch heel aardig begint te groeien.

jonge artisjok
Jonge artisjok

Artisjokken

Of wat dacht je van de artisjokken. Zelfs het plantje dat we opgegeven hadden, krijgt toch weer leven. Hoezo trage groente? Er komen hier prachtige dingen uit de aarde. Net als de machtige amandel. De vruchten hoor je bijna groeien. Wat een joekels worden dat. Ik kan niet wachten tot de oogst kan beginnen.

En ook dat zullen we met veel geduld moeten afwachten. Want als ik iets leer met de moestuin is dat je geduld moet hebben.

2 gedachten over “Moestuinieren en geduld – Tiny House Farm”

 1. Voor de winter de grond bewerken bij zware gronden, was het devies voor de klimaatverandering.
  Nu an ik alleen maar de tip geven om te mulchen.
  Een dikke laag met organische materiaal op de grond aan brengen.

  Mulchen betekent niets meer of minder dan het afdekken van de grond. Een lichtdichte mulchlaag (bijvoorbeeld karton of landbouwplastic) kan gebruikt worden om wortelonkruid kapot te krijgen in een overwoekerde tuin. Later, als de wortelonkruiden overwonnen zijn, gaat het vooral om het terugdringen van de (ontkiemende) onkruidzaden die in de grond aanwezig zijn. Die raken namelijk ontmoedigd als ze eerst door een mulchlaag moeten groeien. Maar dat is niet het enige voordeel. Het organische materiaal waarmee je de grond bedekt, zal langzaam verteren. Met als gevolg dat het humusgehalte verbetert en er voedingsstoffen vrijkomen. Afdekken beschermt de grond ook tegen uitdrogen, waardoor watergeven minder nodig is.

  Je kunt houtsnippers, cacaodoppen, champignonmest, compost, plantenresten, stro en grasmaaisel gebruiken. Vaak betaal je alleen de transportkosten.

  Dit stimuleert ook het bodemleven. Het zaai en plantgoed groeit daardoor beter. Kalk en eventueel zand toevoegen kan de grondbewerking ook vergemakkelijken. Maar altijd in het najaar en in niet te natte toestand.

  Succes!

  Onthoud ook dat werken in eigen tuin een betere gezondheid geeft dan ploeteren in een sportschool.

  Natuurvriendelijke groet,

  1. Zeker weten. We mulchen ook al in de tuin. Alleen is de zware zeeklei best hardnekkig. Heb wel van medebewoners gehoord dat je het met mulchen best snel beter bewerkbaar kunt maken. Overigens is de klei zeer vruchtbaar en we merken nu al best veel bodemleven in onze tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *