Kronkelpad houtsnippers – Tiny House Farm

Een buurvrouw bij ons aan de Vuursteenhof heeft houtsnippers besteld en gooit in de groep of er belangstelling is om een deel over te nemen. Wij reageren en krijgen zo op zaterdagochtend 4 kuub houtsnippers bezorgd.

Helemaal niet meer aan gedacht natuurlijk. We zijn aan het uitpuffen van de week en dan ineens de bel. Daar komen de houtsnippers. De boer die ze levert, wil ze ergens midden op de weg gooien. Hij bezorgt ze met een zijlader.

Houtsnippers op weg

Erg lastig om dat mooi en vooral praktisch op de oprit te krijgen. Hij gooit de snippers op de weg en vertrekt weer. Zo moeten we halsoverkop uitrukken om de houtsnippers een goed plekje te geven. Gelukkig mogen de kruiwagen van de buurvrouw lenen om de boel zo snel mogelijk van de weg af te halen.

Zo’n bezorger heeft geen idee hoeveel kruiwagens een kuub eigenlijk is. We sjouwen eerst wat heen en weer. Later besluit ik om de kruiwagens maar gelijk de tuin in te rijden. We willen al langere tijd een paadje door de tuin. Zo slaan we meteen 2 vliegen in 1 klap. Zeker 40 kruiwagens verdwijnen zo in de tuin

Heen en weer

Zo loop ik eindeloos heen en weer met de kruiwagen. Scheppend en sjouwend. Inge heeft het idee om een deel van de houtsnippers in een bij de storm aangewaaide grote kuubzak te doen. Dan kunnen we dit deel nog wat langer bewaren. De rest belandt in de hoop die we naast het huis opbouwen.

Het zijn heerlijk verse snippers van onder meer wilgenhout en populieren. Ik ruik de vers gekapte en versnipperde takken en stammen. Het ruikt heerlijk en al snel zitten je klompen, sokken en zelfs de haren onder de houtsnippers. Zo slepen we een half bos de tuin in.

Sliert houtsnippers

Het resultaat is een sliert van hopen houtsnippers. De volgende dag spreidt Inge alles tot een echt paadje. En ik blijk helemaal niet teveel of te weinig in te tuin te hebben gereden. Alles komt precies uit. Een paar emmers nog rond de fruitbomen en we hebben ons eigen pad door de tuin.

Bovendien fungeren houtsnippers als perfecte mulch. Zo kan de grond wat beter composteren en wordt de klei iets handzamer om te bewerken. Dat sluit goed aan bij het idee om onze tuin organisch te laten groeien en van de permacultuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *