Amandel in knop – Tiny House Farm

De amandelboom zit vol knoppen. Het zijn de eerste tekenen van bloesem die ik in de tuin vind. Ik heb de amandel verplaatst naar de voorkant van het huis. Zo staat hij wat meer in de zon en tegen de warme wand. Een stenen muur, straal mogelijk meer warmte af, maar ik denk dat dit plekje naast de vijg, best een mooie plaats is.

Als ik eens goed kijk naar het verplaatste boompje, zie ik de eerste knoppen al zitten. Een kleine dag later lijkt het of de bloesem van de amandelboom elke moment kan openklappen. De variant robijn die wij hebben, geeft roze bloemen. Ze passen mooi bij het huis.

De knoppen van de amandel staan op uitkomen

Familie van de perzik

De amandelboom is familie van de perzik. De vruchten barsten uiteindelijk open. De pit die er dan uitkomt, vertoont grote overeenkomsten met een heuse perzikpit. De vrucht lijkt sterk op de abrikoos. Blijft de abrikoos gesloten, de amandel moet juist openbarsten en laat dan de pit zien. De pit laat je drogen, waarna je hem kunt kraken. Het binnenste van de pit is de beroemde amandel. Ze zullen zeker kleiner zijn dan de amandelen die je in de winkel koopt, maar de smaakt schijnt heerlijk te zijn.

Ruim een week geleden heb ik voor het huis ook een perzikboom gepland. Deze boom kan de amandelboom bevruchten en vice versa. Het is de bedoeling om later nog een abrikozenboom te planten, misschien zelfs 2. Ik ben namelijk gek op abrikozen, vooral om er jam van te maken. Zo kunnen deze bomen elkaar bestuiven. Overigens zijn abrikoos, amandel, perzik en pruim aan elkaar verwant. De uitwerking van de pitten is wel heel verschillend. Het eten van meerdere abrikozenpitten kan zelfs dodelijk zijn

De amandel robijn in knop

Eerste boom in knop

Overigens is de amandel 1 van de eerste bomen in onze tuin die in het jaar begint te bloeien. De amandel robijn bloeit in maart/april. Omdat alle bomen dit jaar vroeg zijn, is het niet zo heel verwonderlijk dat onze amandel ook wat eerder komt. Ik hoop dat ons nachtvorst bespaard blijft. Als dat voorvalt, zullen we een vuilniszak over de boom moeten spannen. En dan hopen dat de bloesem het redt.

Het is afwachten hoe de perzik zich houdt tegen de befaamde perzikkrulziekte. Een vervelende ziekte waar weinig tegen bestand is. Het komt de vruchten niet ten goede. En ik vrees ook dat amandelbomen daar last van hebben. Het is even afwachten hoe het in onze tuin eraan toe gaat.

Amandel robijn staat vol in knop

4 gedachten over “Amandel in knop – Tiny House Farm”

  1. Ik heb ook een amandel in mijn nieuwe boomgaardje. En ook die heeft knoppen! Jij had een vreselijke start: werd geplaatst in een kuil water, er kwam een Oosterstorm waardoor hij omwoei, toen 2x en rupsenplaag waardoor al het blad verdween en tot slot de eeuwigdurende hittegolf. Als het een 11Steden winter was geweest had hij het niet gered maar nu komen ok hier de knoppen!
    Spannend hè, onze fruitbomen!

  2. Mierikswortel planten rond een perzikboom kan werken als krulziekte preventie. Wij gaan rond onze fruitbomen gildes aanleggen met planten die elkaar versterken.

    1. Het idee van een gilde rond de fruitbomen hebben we sowieso. Zo groeit er ook rabarber in de buurt en zullen we bij de amandel ook knoflook planten. Denk dat mierikswortel een welkome aanvulling is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *