Vreekens zaden – Tiny House Farm

Wat een winkel is dat! Vreekens zaden in Dordrecht. We waren er afgelopen weekend. Via de website hadden we een flinke hoeveelheid zaden besteld om een begin te maken met onze moestuin. En we hebben wat tuin te vullen, dat ontdekte ik een dag later.

Mulch

De struiken en bomen van Heg en landschap vullen langzaam aan de hele tuin. Wat staan ze mooi. Als we de bomen planten slaan we de groenbemesters plat en leggen deze als mulch tussen de nieuwe aanplant. Zo gaat er niks van het kostbare groen verloren. Op de plek waar we echt gaan moesen, ligt karton. Het houdt de groei van onkruid tegen en is gelijk voeding voor de grond.

Bij Vreekens zaden in Dordrecht hebben we meteen gekeken voor wat planten. Wat er buiten op hun binnenplaats staat is enorm. Wat een aanbod aan allerlei bijzondere fruitgewassen. Ook allerlei bijzondere soorten planten als de duindoorn en heel veel soorten framboos.

Kruip-door-sluip-door

Je wordt heel hebberig als je in zo’n winkel staat. Een kind in een snoepwinkel. Midden in de oude binnenstad vind je de zaak. Vlakbij de imposante en een tikkeltje scheve toren van de Onze Lieve Vrouwekerk. Daar in de winkelstraat staat de winkel.

Bij de ingang staan al een onnoemelijke hoeveelheid planten uitgestald. Binnen is er vooral zaad, een hele kamer voor aardappels en heel veel gangetjes. Smalle gangetjes, kruip-door-sluip-door, waarbij de binnentuin een onbetwist hoogtepunt is.

Aarbeienboom

Zeker ook omdat je planten ziet waar je al veel over gelezen hebt, maar die je nog niet zo vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld de legendarische aardbeiboom. De zaden voor de Chinese aardbeienboom waren helaas niet op voorraad.

Daarom hebben we het kleine plantje van de ‘gewone’ aardbeienboom wel meegenomen. Het duurt 2 jaar voor de vruchten rijp zijn. Of wat dacht je van de moerbei, de aardpeer, allerlei varianten van bessen en speciale noten. De grote walnoot durf ik gewoon niet aan. Het lijkt me lastig om deze goed in het gareel te houden. Ook omdat er zo weinig onder de boom groeit.

Tuingereedschap

Met een volle auto zijn we verder gereden. Gelijk even langs Rhenen waar ik een wat tuingereedschap gevonden had via marktplaats. Zo reden we met een volle bak terug naar huis. Het werd al donker, dus we konden pas de volgende dag beginnen met planten en bedenken waar alles naartoe moest.

Lastig. Je kunt onmogelijk alles van tevoren weten. Daarom vooral kijken naar beschikbare plekken en straks kijken wat het doet. Zijn het de juiste plekken waar we de bomen geplant hebben. Ik zie nog wel gebeuren dat we een aantal struiken later toch op een ander plekje gaan zetten.

Fruitbomen en bessenstruiken

Als dan ook nog eens de Gamma allemaal fruitbomen en bessenstruiken in de aanbieding heeft, koop ik die een paar dagen later ook. 2 kersen, 2 pruimen en nog 2 appelbomen. Vooral de perzikboom lijkt me wel wat. Ik zou nog graag een abrikoos willen hebben, net als dat we straks aan de slag willen met stoofpeertjes. En nog een paar bijzondere fruitrassen, zoals de Armgard, een heel zoet appeltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *