Trage groente zaaien – Tiny House Farm

En dan begint het zaaien van de groente voor de moestuin. Niet alle zaden gaan meteen de grond in. We hebben een selectie gemaakt van planten die we binnen alvast opkweken en die straks buiten in het nieuwe kasje verder mogen groeien. De tomaat is hier supergeschikt voor. Er zijn al aardig wat zaadjes in de kiembakjes gegaan.

Er is meer dan genoeg te doen. De zijtuin en een deel van de voortuin gaan we in eerste instantie geschikt maken voor het moesen. Dat betekent dat het karton dat we er afgelopen zomer hebben neergelegd, moeten fijnhakken om de groente kans te geven goed te kunnen ontkiemen. Een lekker werkje, maar het gereedschap dat ik laatste op haalde in Rhenen is daar goed geschikt voor.

Planten verplaatsen

De laatste bomen hebben bomen een plekje gekregen in de tuin en zijn we wat planten aan het verplaatsen. De amandelboom stond achter het huis, maar deze hebben we een warmere plek gegeven bij de nieuwe perzikboom in de voortuin. Daar is ook het vijgenboompje geplant. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat worden.

De hortensia’s verschuiven we naar achteren. Ze stonden voor het huis toch iets te warm. De warme plek is juist nodig voor onze vijgen, perziken en abrikozen. Als de hele dag daar de zon op schijnt, is dat niet bevorderlijk voor planten die het toch ook fijn vinden een deel van de dag in de schaduw te staan. Daarom krijgen deze planten achter een plaatsje. Hebben we ook wat groen in zicht als we uit het raam kijken.

De groente die ingezaaid is.

Trage groente

Terwijl Inge druk aan het zaaien was, stuurde ze mij een appje dat de ‘trage groente’ ook was ingezaaid. Natuurlijk wist ik meteen wat ze bedoelde: de grap van Bert Visser. ‘Bij voorkeur gebruikt de vegetarische keuken trage groente.’ Hij pakt dan een artisjok tevoorschijn en roept: ‘artisjok, sjok, sjok.’ Ik ben heel benieuwd naar de eetbare bloemen van Bert Visser. De planten kunnen als het goed is ook langere tijd gedijen.

Het zaad voor de basilicum zit in de pot.

Het kruidentuintje krijgt ook vorm. In de buurt van de grote put hebben we munt, peterselie, selderij en bieslook geplant. Ik ben erg benieuwd of de snel opgekweekte planten uit de supermarkt goed stand houden. Gelukkig hebben we meteen ook wat kruiden ingezaaid. Die gaan waarschijnlijk wat beter gedijen in ons voortuintje.

Zaad wacht op ontkieming in de vensterbank

Daarnaast zijn al verschillende bloemen en groenbemesters op de kale akker geplant. Zoals voor in de doorwaadbare zone, mooie klaprozen en klaver. Zo kun je er overheen lopen en genieten van groen, (trage) groente en bloemen. Ik kan niet wachten tot alles opkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *