Hazelaar in bloei – Tiny House Farm

De aankoop en aanplant van de struiken en bomen van Heg en Landschap, geven ook een heel andere dimensie. Zo ontdek ik al wandelend door het bos in de natuur, maar ook in stadse bossages allerlei struiken en bomen die ik voorheen hooguit alleen van naam kende. Nu herken ik ze in de vrije natuur. Zoals de sleedoorn, de rode kornoelje én de hazelaar.

Bloeiende hazelaar in februari

Allebei bloeien ze eind januari, begin februari. Je ziet ze nu overal bloeien. En vooral de vrouwelijke bloemetjes zijn heel mooi. Ze zijn piepklein met nog veel kleinere rode blaadjes. Het nodigt uit om even stil te staan en gewoon te kijken. Wat mooi om te zien, zo klein en ook zo veel hoop scheppend voor het komende voorjaar. Inderdaad, de lente staat in de startblokken met de bloei van de hazelaar.

Mannelijke katjes van hazelaar zijn goed te herkennen

Bloeiende hazelaars

En uitgerekend die hazelaar is nu heel bijzonder: hij staat in bloei. Al eind december en in januari bloeien de mannelijke bloemen. Het zijn katjes, dit zijn lange slierten die als ze helemaal rijp zijn loslaten in de wind. De vrouwelijke bloeiwijze is even spectaculair: de hele kleine rode bloemetjes.

Vrouwelijk en mannelijke bloeiwijze hazelaar

Het zijn hele kleine dingetjes waar ik eerder zo aan voorbij liep. Maar nu ik zelf zo druk de laatste bomen van die grote lading aan het planten ben, zie ik het ook om mij heen. Zoals de zwangere ineens overal kinderwagens ziet, zo zie ik al die mooie bomen en vooral struiken. Schitterend.

Vrouwelijke bloeiwijze hazelaar

Knoppen aan bomen en struiken

De hazelaars in onze tuin zijn nog niet zover. Maar ik kan niet wachten tot de knoppen van de bomen en struiken die ik plant zullen uitkomen. En er zitten heel veel knoppen aan. Het schept hoop. De eigenwijze kleine blaadjes die bovenin de wilde liguster zitten. Of de knoppen aan de winterlinde, de lijsterbes en de wilg. In de winter mag dan alles in ruststand staan. Het lijkt wel of het voorjaar elk moment kan losbarsten.

Bloeiende hazelaar detail

Al dat groen! Ik sta te popelen van ongeduld. Maar nog even snel wat planten voordat de bomen en struiken echt beginnen te wortelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *