Kasje – Tiny House Farm

De winter is de tijd om na te denken wat we precies met de tuin willen. Morgen komt een lading boompjes en struiken die een plekje moeten krijgen. Veel wilde rozen, mispels en krentenbomen. Ik kijk ernaar uit.

Het zijn allemaal planten van hier. Zo kunnen we insecten, vogels en kleine zoogdieren helpen. Tegelijk zorgt het ook voor beschutting in onze moestuin. Ook daar zijn we al druk in gedachten mee in de weer. We willen een permacultuur opzetten. Een moestuin waar je het hele jaar uit kunt eten en waar mooi en nuttig afwisselend door elkaar staan.

Dat nodigt uit om in te werken, maar is ook handig. Zo kunnen er geen plagen op je landje uitbreken, zoals het koolwitje dat bij ons aan de Alkmaargracht de hele wintervoorraad boerenkool opat. We wisselen fruit en groenten met elkaar af, zodat je een heel diverse tuin krijgt.

We hebben diverse tuinboeken uit de bibliotheek gehaald om een beetje studie hiernaar te doen. Ook zullen we moeten ontdekken hoe het tuinieren ons bevalt. We zijn eens enthousiast begonnen, maar merkten we dat de tegenvallende oogst ons een beetje ontmoedigde. Ook lag dat tuintje erg buiten zicht. Nu gaan we proberen het allemaal anders te doen.

Het is vooral ontdekken, proberen en dan weer iets anders doen. Zo hebben we een heel eenvoudig kasje gekocht om de planten al in het voorjaar op te kunnen kweken. Eerst maar eens kijken of het werkt, voordat we iets anders doen. Het is denk ik de beste manier om het aan te pakken en niet meteen alles te willen.

We hebben tuin genoeg om er jaren over te doen het in te richten zoals wij het willen. Al beginnen we dit weekend aan een grote operatie: de aanplant van zeker een plant of 200. Heel veel, maar ze zijn allemaal ontzettend klein. Het zijn sprietjes en je moet maar afwachten of ze het allemaal redden. Zeker als er een heftige zomer komt of met de bouwers om ons heen die zo je hele doorwaadbare zone van planten ontdoen.

Ik hoop dat heel veel planten het gaan redden, want ik kan niet wachten tot het wat groener wordt hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *