Planten van hier – Tiny House Farm

Een inspirerende bijeenkomst bij het Paradijsvogelbosje 2 weken terug over het aanplanten van inheemse plantensoorten. Het heeft bijna iets racistisch als je praat over planten van hier, autochtone planten. Voor het beheer van het landschap zijn ze ontzettend belangrijk. De stichting Heg en Landschap zet zich in voor het planten en beheer van authentieke planten uit de omgeving.

Wist je bijvoorbeeld dat op eiken uit Nederland meer dan 400 organismen worden aangetroffen. Planten en dieren, die van deze boom afhankelijk zijn. Tegenover een 20 bij een Amerikaanse eik. Planten uit andere streken hier planten, levert per definitie minder biodiversiteit op. Het tuincentrum heeft misschien wel mooie en bijzondere planten. Voor de biodiversiteit is het funest.

Aantrekkelijk plantprogramma

De stichting biedt in samenwerking met Yves Rocher een aantrekkelijk plantprogramma aan. Je kunt relatief goedkoop, tegen kostprijs bomen en struiken kopen. Ze zijn gevormd uit Nederlands zaad, want veel kwekers maken gebruik van goedkoper zaad uit Polen of Italiƫ. Hier zitten andere genetische kenmerken in. Zo kunnen struiken van zaad uit gematigde streken eerder gaan bloeien dan hun Nederlandse soortgenoten. Dat betekent dat bepaalde vogels of insecten hier nog niet op zijn ingespeeld, maar juist op de latere Nederlandse soort.

De lijst met plantensoorten is lang. Er is heel veel keus voor een aantrekkelijke prijs. Er zit 1 nadeel aan. Je moet de meeste planten per 25 bestellen. Een verwaarloosbare hoeveelheid in de planterswereld; grote afnemers nemen per 100.000 af. In een tuin van ruim 900 m2 is het natuurlijk best veel om 25 bomen of struiken van 1 soort te bestellen.

Hoe groot wordt een boom?

Overigens lijken veel mensen bij het planten van bomen bezig te zijn met hoe groot de boom wel niet in de toekomst wordt. Niet altijd een relevante vraag. Ze zetten dan boompjes minimaal 5 meter van elkaar met het idee dat deze bomen zo groot zullen worden. Over 30 jaar ja, maar het betekent dat je zeker 10 jaar na een kale vlakte kijkt en geen enkele vulling hebt in je tuin.

Iets waar Marien een duidelijke visie over heeft. Je kunt best meerdere bomen op een strekkende meter planten. Het geeft je tuin snel een groene aanblik, waarna je door de jaren heen uitdunt. Het vraagt misschien wat meer onderhoud, maar het geeft de tuin al vrij snel een veel vollere en groenere blik.

Bomen knotten of uitdunnen

Mensen laten zich vaak afleiden door het idee dat een boom groot wordt, maar hij is het vaak nog niet. Je kunt later kiezen om een boom te knotten, de bosschages uit te dunnen en op die manier je planten ruimte te geven. En het is ook niet erg als je een boom na een jaar of 10 weghaalt voor andere planten.

Heerlijk om over te fantaseren. Alleen hebben we ook razendsnel moeten beslissen. En dat vind ik best lastig. Je zou alles willen, maar overal 25 stuks van. Dat is niet te doen. De bestelling afgelopen zaterdag is omvangrijk, maar goed te doen. Als alles wordt goedgekeurd, dan kunnen we misschien nog een paar bomen en struiken ruilen. Zo krijgen we een nog gevarieerdere tuin straks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *