Herfst en winter op de Vuursteenhof – Tiny House Farm

In de herfst of winter de balans opmaken is natuurlijk nooit goed. Ik merk namelijk dat het najaar en de winter voor een pionier een geduchte vijand is. Koud, nat en donker. Dat merken we zeker hier. Het karige groen, dat niet veel meer voorstelt dan het opgeschoten koolzaad, mosterd en de andere groenbemester.p

Dat ontmoedigt. Zeker voor een lichtgevoelig mens als ik. Ik merk dat de hoeveelheid zonlicht van grote invloed is op mijn gemoedstoestand. Als de dagen korten, wordt het in november en vooral december best zwaar. Zeker als de (mot)regen toeslaat en je elke dag tuurt naar een grijze hemel.

Ik wist het al voordat we hieraan begonnen. De late herfst en de winter zijn de moeilijkste maanden. Ik merk het eigenlijk al de hele periode dat ik in Almere woon. Het voorjaar en de zomer zijn prachtig. Omringd door het groen en de vallende bladeren. De late herfst en de winter met het donker, maar vooral de dorre, kale vlakte. Dat is ontmoedigend. Het heeft impact op je.

Zeker als je dan in het donker naar huis fietst. Omhelst door het duister. In de rij met magere lichtjes achter de anderen die doorbhet donker trappen. Als je dan ook nog eens uitglijdt op de spekgladde modderhelling en je ribben kneust. Dan merk ik dat we overal best wel een eind van alles zitten. Zeker, ik wist het en had het kunnen weten. Toch weet je het pas echt, als je het ervaart. 15 kilometer naar en van het werk, is een eind.

Maar ik mag niet klagen. We wonen op een prachtig plekje. Al zouden de huisjes van mij wel wat meer kleur mogen hebben. Het zou de winter wat minder zwart maken. We zullen ons landje verder gaan inrichten waardoor het wat groener zal worden in de winter. Niet alleen een paar groenblijvers, maar ook besjes aan de takken of gewoon kale takken.

Al kun je er niet veel van zien als je naar buiten kijkt en het is donker. Ondanks al die somberheid, geniet ik al heel erg van de kleine dingen. Zoals de vers geplante Ginkgo in de tuin. Of de vinken die met de hele groep over ons vliegen, wat een geweldige ervaring is.

4 gedachten over “Herfst en winter op de Vuursteenhof – Tiny House Farm”

  1. Dat begrijp ik heel goed, ik heb ook vreselijk veel moeite met deze maanden. En al helemaal sinds ik slecht loop en niet meer kan fietsen. Als er dan een mooie dag is zou ik zo graag even een ritje maken naar mijn-bankje-aan-de-vaart!
    Kunnen jullie buiten niet wat lichtjes maken/ ophangen? Dat scheelt echt. Dan kijk je niet in zo’n donker gat. En een zonlichtlamp helpt ook.
    Nog 3 weken, dan worden de dagen weer langer – sterkte!

  2. Hier nog zo iemand. Kun je als het weer niet meezit misschien tijdelijk deels gebruik maken van het ov? Naar de bushalte fietsen ofzo? Buitenlichtjes is een goed idee. En misschen iets knutselen om de vogels naar je tuin te lokken?Even doorbijten en dan weet je weer waarom het een heel goed plan is om in de Vuursteenhof te gaan wonen.

  3. Heb ik helemaal niet. Lekker in je gele huisje. Niet teveel klussen. Eerder een borrel. Maar ja, ik ben met pensioen, dat scheelt…

  4. Vroeger had ik ook last van de winterblues. Ik ben mij gaan storten op de gezellige dingen van de winter: kaarsjes, (kerst)lampjes, etentjes en lekker lezen bij de houtkachel. Met een dikke jas aan tussen de nieuwsgierige roodborstjes wat in de tuin rommelen. Ik kan er inmiddels wel van genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *