Pelletkachel – Tiny House Farm

Al een paar maanden keken we tegen de nieuwe kachel aan. Voor het maken van de opening in het dak, voor de schoorsteen, had de installateur de kachel nodig. De kachel stond sindsdien werkeloos ergens midden in de kamer op de pallet waarmee hij aangekomen was.

In de container bij ons huis stonden de vele pijpen, buizen en hulpstukken die nodig waren om de kachel later te kunnen installeren. De leverancier had alles alvast meegenomen zodat ze later bij de installatie over genoeg onderdelen beschikte.

Het wachten was op het deel van de vloer en het gedeelte van de muur achter de kachel waarop tegels zouden komen. We waren eerst veel te druk met het inrichten van het huis, maar uiteindelijk kwam daar het moment dat we de tegels konden leggen. Inge is daar weer heel goed in.

Ze is gezegend met een gen dat ze van haar vader gekregen heeft. Hij was stucadoor en zij blijkt dat talent schaamteloos van hem te hebben gekregen. De manier waarop zij met het cement – bij tegels heet het lijm – omgaat en uiteindelijk de tegels voegt, is bewonderenswaardig. Ik doe het haar niet na. Ik help weer mee met het opruimen en zo.

Zo kon de kachel vorige week worden geïnstalleerd. De leverancier Pelletskachels Flevo en een hulpje kwamen om de kachel vuurklaar te maken. Ze zijn een paar uur in de ochtend bezig geweest, waarna de kachel brandde en daarmee klaar is om de komende winter ons huisje te verwarmen.

En wat een kachel is het. Ik ben erg onder de indruk van de vlammen die de pellets afgeven. Het oogt best gezellig. Het is misschien geen echte houtkachel, maar het effect komt wel heel dicht in de buurt. De vlammen worden keurig gereguleerd en het verdere gebeuren vergt weinig van onze pyromane vermogens, het voelt lekker warm aan.

Zo hebben we al op een paar barre dagen afgelopen week, heerlijk de kachel aangehad. Hij is even snel aan als dat hij weer uit is. De komende periode zullen we vooral ervaren hoe het is. Waarbij we ook verschillende soorten pellets die er zijn zullen uitproberen. Ik heb al een mooie aanbieding gekregen, waarmee ik de komende periode aan de slag kan.

Een gedachte over “Pelletkachel – Tiny House Farm”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.