Pijpje op dak – Tiny House farm

Je zou vermoeden dat met de buitenmuren ook de rest van het huis staat. De meestgestelde vraag die we krijgen is: wanneer ga je er nou wonen? Het is toch klaar. Nou dat is de buitenkant vooral. Was het eerst de buitenkant die opgebouwd is, nu is het de binnenkant die wordt aangepakt. Zo komt de elektriciteit erin, is de vloer er pas in gelegd en begint het inrichten van de badkamer. Ook krijgen de muren een dik pak isolatie. Buiten is alles min of meer hetzelfde gebleven. Met 1 groot verschil: er steekt een pijpje uit het dak.

We zagen het zaterdag toen we langs het landje reden. De werklui waren alweer aan de slag en ineens stak daar dat pijpje midden in het dak eruit. Waar komt dat vandaan? We schrokken er een beetje van en informeerden meteen waarvoor dat diende.

Het pijpje is er voor de leidingen van de zonnepanelen die we ook laten aanleggen. Het geeft ons meteen een beetje energie. Het worden niet zoveel panelen. We verbruiken in ons huidige huis erg weinig stroom, ongeveer voor 1,5 persoon, terwijl we met 3 mensen in huis leven. Het water zal straks wel elektrisch worden verwarmd, maar dan nog zal het verbruik – denken we – best kunnen meevallen. En een paneeltje erbij is met het pijpje in het dak, zo geregeld.

We werden deze week ook verrast door een berichtje in de mail. ‘Jullie huis is genoemd!’ In het programma Spraakmakers op Radio 1, bezoekt Tracy Metz Oosterwold. En ze is onwijs enthousiast, waarbij de Amerikaanse het heeft over een ‘heel grappige knalroze Tiny House’.

En een mooi compliment natuurlijk met haar opmerking over alle mensen die druk aan het werk zijn in dit bijzondere deel van Almere: ‘Er is een nieuwe generatie pioniers hier bezig Oosterwold vorm te geven.’

En zo regelen wij de rest. De terp die om het huis heen moet worden gelegd, de aansluiting op water en licht en dan de aansluiting op de riolering die er is aangelegd. Allemaal dingen die om een zorgvuldige planning vragen. En dat vraagt soms best wat van ons.

Maar vooralsnog lijkt het allemaal te gaan lukken en verhuizen we deze zomer!

Beluister Tracy Metz op Radio 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *