Schijtende meeuwen

Hoe beschrijf je een noodlot dat je treft? Veel vergelijkingen zijn gemaakt, maar die met schijtende meeuwen is nieuw voor mij. Ik kom hem tegen in de debuutroman Darko’s lessen van Michelle van Dijk

In de steek gelaten

Als Janna haar geliefde Darko van de ene op de andere dag in de steek laat, weer hij zich geen raad. Ze laat hem ineens zitten, zonder hem ook maar iets te zeggen. Wat Darko ook probeert, hij krijgt haar niet te pakken.

Bovendien raakt hij zijn baan als verhuizer kwijt. Hij gaat maar aan de slag als klusser en knapt oude huizen op. Zo komt hij terecht in de school waar Janna werkt. Dan ziet hij haar ineens en spreekt haar. Zij verontschuldigt zich voor haar actie en zegt tegen Darko moet blijven schrijven. Terwijl hij voor haar schrijft. Hij loopt weg, het trappenhuis in en ziet de meeuwen vliegen.

Ik hoorde laatst dat het geen toeval is als je meeuwenschijt op je kop krijgt. Ze mikken op mensen. Ze doen het om je te pesten. Zo voelde het nu. Janna wist me precies op het juiste moment op de juiste plek te raken. (120)

Een mooie vergelijking om te benadrukken hoe Darko zich voelt. Alsof een laag overvliegende meeuw op zijn kop schijt. Doelgericht om hem te raken op een gevoelige plek. Dat is wat er gebeurt.

Rammelende eierstokken

Deze roman zit bomvol met dergelijke verwijzingen. Zoals in gesprek met Janna, zegt zij dat ze last heeft van rammelende eierstokken. Voer voor veel grappen, maar Janna maakt het wel heel bont door in haar grap tot een bizarre literaire verwijzing naar de beroemde roman van Victor Hugo te maken. Ze doet dit als ze praat over bange mannen. Altijd blij en geil, totdat je over de toekomst begint.

‘Bang dat ze uitgekeken raken. Bang dat de boel gaat hangen. Bang dat ze ergens aan vastzitten. Bang dat m’n eierstokken gaan rammelen. Oh nou die rammelen al jaren horen, die luiden als de oude klokken van de Notre-Dame. Maar dat is niet jouw probleem.’ (66)

Heerlijke uitdagende humor waar ik wel van kan genieten. Al deze dingen maken Darko’s lessen tot een roman waar je niet snel op uitgelezen raakt. Zo bladerend door de roman, stuit ik steeds op van dit soort kleine, tekstuele juweeltjes. Heerlijk.

Michelle van Dijk: Darko’s lessen. Roman. Rotterdam: Uitgeverij Douane, 2017. ISBN: 978 90 72247 98 8. Prijs: € 17,50. 180 pagina’s.Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn 3e en laatste bijdrage over de roman Darko’s lessen van Michelle van Dijk. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

3 gedachten over “Schijtende meeuwen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *