De steppewolf

De roman Zen en de kunst van het motoronderhoud brengt mij bij de Steppewolf van Hesse. Niet zozeer omdat het boek van Hermann Hesse zo vaak genoemd wordt, meer omdat de verteller in het boek van Robert M. Pirsig regelmatig spreekt over de steppewolf. In mijn ogen een regelrechte verwijzing naar het beroemde boek van Herman Hesse.

Het boek van Hermann Hesse, geschreven in 1927 behandelt een boeiend thema en heeft daarin veel overeenkomst met het boek van Pirsig. Al is de roman Zen en de kunst van het motoronderhoud breder opgezet en behandelt een groter mondiaal verhaal dan Hesse in zijn roman bereikt.

De Steppewolf refereert naar de nieuwe bewoner van de gemeubileerde kamer op zolder die de tante van de uitgever van het boek verhuurt. Daarmee opent de raamvertelling, gevolgd door de notities van de steppewolf, de heer Haller die de kamer bewoont.

Het verhaal draait voornamelijk over de zin van het leven en waarom je zou doorleven. Het thema van zelfmoord sijpelt overal wel door het verhaal heen. Het zoekt naar de zingeving van het leven en verwijst ook meteen naar de zinloosheid van het bestaan. Waarom zou je alles weten wat je weet en doen wat je doet.

Een lastig thema waarin je als lezer ook kunt verzanden in het meezoeken naar het antwoord op deze vraag. Dat is lastig. De steppewolf in je, verstopt zich dikwijls en wil zich niet altijd in vol ornaat aan je laten zien. Daarmee sluit de thematiek mooi aan op de roman van Robert Pirsig.

De roman van Hesse treft mij niet zoals bij voorbeeld Narziss en Goldmund dat wel bij mij doet. Het verhaal vind ik niet ijzersterk en het oogt ook te vaak als een vorm van drammen naar iets waarvan het antwoord altijd verschilt per mens maar ook per situatie. Je kunt hierop niet eensluidend een antwoord geven.

Hermann Hesse: De steppewolf. Roman. Oorspronkelijke titel: Der Steppenwolf. Vertaling Pieter Grashoff. Elfde druk. Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij, 1977 [1970]. ISBN: 90 234 1123 4. 208 pagina’s. Prijs: € 17,50.Bestel

2 gedachten over “De steppewolf”

  1. De Friese band Reboelje heeft een album gemaakt, Magysk teater, gebaseerd op Steppenwolf. Zelfs als je geen Fries spreekt, zoals ondergetekende, een prachtig sfeervol album.

    1. Hoi, Zeker geïnspireerd op het boek van Hermann Hesse. Vergeet niet dat de Amerikaanse band Steppenwolf ook vernoemd is naar dezelfde roman. Dus het is een heel inspirerend boek geweest voor een grote groep mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *