Dagboek van een provincievrouw

Ver voor Bridget Jones is er al een prachtig dagboek van een vrouw verschenen. De verteller schrijft met buitengewoon veel humor en zelfspot over haar dagelijkse beslommeringen. Ze heeft het zwaar in het Engelse dorpje op het platteland van Devon. Ze weet zich eigenlijk niet zo goed raad temidden van de andere vrouwen uit het dorp.

De lezer kijkt een heel jaar mee van november tot en met oktober. Alles komt voorbij. Naast haar man Robert, komen ook haar 2 kinderen Vicky en Robin aan bod. Ze zitten op de kostschool en zijn daardoor niet de hele tijd aanwezig. Net als de vele clubjes in het dorp en de schrijfambities van de dagboekschrijfster. Ze doet regelmatig mee aan de schrijfwedstrijden voor het literaire tijdschrift waarop ze geabonneerd is.

De financiële situatie van de hoofdpersoon is eigenlijk het hele dagboek door nijpend. Ze heeft niet genoeg geld, moet bezuinigen en brengt steeds haar ring met diamant naar het pandjeshuis. Als ze hem dan net heeft ingewisseld voor geld, haalt ze meteen weer een jurk of iets anders duurs.

Het wekt op de lachspieren zoals de hoofdpersoon zich gedraagt, maar ook hoe ze haar omgeving beschrijft. Zoals haar man Robert. Als hij haar schoolvriendin Cissie Crabbe – ‘die dikker is geworden’ – ophaalt van het station, vraagt de verteller na het avondeten wat hij van haar vindt:

Hij zegt dat hij haar niet lang genoeg kent om een oordeel te hebben. Vraag of hij haar knap vindt. Hij zegt dat hij daar nog niet over nagedacht heeft. Vraag waar ze het onderweg van het station over hebben gehad. Hij zegt dat hij dat niet meer weet. (12)

Het zet de toon van het boek waarin de hoofdpersoon het erg zwaar heeft. Ze worstelt met het personeel, dat steeds wegloopt en waarvoor moeilijk vervangers te vinden zijn. Daarbij is ze voortdurend bezig met wat de anderen van haar vinden en hoe ze zich zou willen voordoen.

E.M. Delafield: Dagboek van een provincievrouw. Vertaald uit het Engels door Anne Roetman. Oorspronkelijke titel: Diary of a provincial lady [1930]. Elburg: Uitgeverij Karmijn, 2016. ISBN: 978 9492 168 139. 174 pagina’s. Prijs: € 18,95..Bestel

Geef een reactie