Verteller ontmaskerd

In het 3e en laatste deel van deze Trilogie, komen de verhalen weer terug. Het kleine meisje Virginie is ontvankelijk voor de historie. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat er precies allemaal in het verleden is voorgevallen met de geheimzinnige Meenthoeve. De boerenhoeve naast hun eigen Mariahoeve.

De verhalen van de wijnboeren die het niet meer zien zitten als de legendarische schimmel de hele wijnbouw ruïneert aan het begin van de 20e eeuw. Of de vloek die op de Meenthoeve zou rusten waardoor de nieuwe bewoners al bij voorbaat kansloos zijn. Gelukkige weten de nieuwe bewoners deze vloek te bezweren, al lijkt het aanvankelijk niet zo te zijn.

De roman Geboren uit een roos staat vooral stil bij de oorlogsjaren. Het is de zoektocht van dochter Juliette en kleindochter Virginie naar de plotselinge emigratie van moeder Fanny. Het heeft met de oorlog te maken. En de verteller Virginie laat zien dat het verraad in de oorlog een reikwijdte heeft tot in onze tijd.

Tegelijkertijd is deze roman ook een prachtig moeder-dochter verhaal. De strijdbare Juliette stort zich met veel passie op het maken van wijn. Ze ontwikkelt de Bonave Passion, een wijn zoals zij is. Een wijn met karakter waar niet iedereen even gecharmeerd van is. De echte wijnliefhebber weet dit echter wel te waarderen. Of zoals Pascal, vriend en sommelier zegt:

Persoonlijk beschouw ik deze wijn ook als een eerbetoon aan je oom Gaston en aan je moeder; zij groeiden op in de oorlog en hebben de tijd niet aan hun zijde gehad. Maar vooral beschouw de Bonave Passion als een eerbetoon aan het ware karakter van de auxerrois. Jij hebt aangevoeld dat deze druif onversneden het sterkst is. Karakter van maker en product vallen samen, zoals ook bij Gilbert het geval was. (146)

De oorlog overwinnen met een nieuwe wijn. Prachtig verwoord.

Daarnaast is Virginie op zoek naar haar vader. De rijke wijnboer Gaston. Alles komt mooi bij elkaar. De geheimzinnigheid van het verleden, een historie van een kleine Franse gemeenschap waarbij alles een lange doorwerking heeft. Waarbij de kinderen vaak geconfronteerd worden met de daden van hun (voor)ouders.

Virginies fantasie over de kleine, vervallen schuur en woonhuis van de oude bewoners Sarroned. Een familiedrama. Het verhaal laat je niet onberoerd en de vriendschappen die de jonge Virginie met deze meisjes uit het verleden sluit.

Dit deel geeft deze romanreeks een mooie afsluiting. Waarbij niet alleen de historie een rol speelt, maar meer speelt. Het gaat over hoe een vrouw zich in een mannenmaatschappij weet te redden. En over een dochter die over bijzondere gaven beschikt en het uiteindelijk allemaal heel mooi in de romans heeft weten te vertellen.

De verteller van het eerste deel Familiebezit is ontmaskerd!

Tineke Aarts: Geboren uit een roos. Roman. Lemontree Books, 2017. ISBN: 978 90 825 1642 5. Prijs: € 19,95. 322 pagina’s.Bestel

Geef een reactie