Winnie the Pooh – Huis Doorn (2)

In de vestibule van Huis Doorn zien we een tijdelijke tentoonstelling klaarstaan die momenteel wordt ingericht over de tekenaar Ernest Howard Shepard (1879 – 1976). Hij is beroemd geworden door zijn tekeningen bij de verhalen van Milne over Winnie the Pooh.

In de Eerste Wereldoorlog diende de illustrator aan het front in de loopgraven. Directe inspiratie voor hem en Milne is Winnipeg, de oorlogsmascotte van de Britten in de Eerste Wereldoorlog.

De tekeningen zijn nog verborgen achter het plastic van het transport, maar ze zien er heel indrukwekkend uit. Het is slechts een kleine wand die staat opgesteld in de vestibule van het huis. De tentoonstelling Kunstenaar in oorlogstijd zal later worden geopend.

Het is een interessant bezoek aan het huis. Je komt iedere keer weer iets anders te weten. Bijvoorbeeld in de werkkamer van de keizer, waar naast het bureau met de ergonomische zadelstoel, nu weer helemaal hip als kantoormeubilair, een kleine sofa voor de teckel. De keuze voor een stoel als zadel heeft niks met ergonomie te maken. De keizer vond dat de beste beslissingen in het zadel genomen worden.

Zo staan we even later weer buiten. Het zonnetje breekt heerlijk door en we peuzelen de meegebrachte boterhammen lekker op voor de garage. In de garage heeft de keizer zijn grote keizerlijke Mercedes Benz gestald, maar nu is de ruimte omgebouwd tot een prachtige expositieruimte.

Lees het 3e en laatste deel: Eerste Wereldoorlog in paviljoen

Geef een reactie