Feelgoodroman

De roman Een lucht vol Franse dromen van Michelle Visser is een feelgoodroman. Het eerste deel van deze serie, Het huis met de blauwe luiken, heb ik niet gelezen. Deze 2 boeken staan in schril contrast met de reputatie die Michelle Visser heeft. De boeken Véronique en Opstand zijn namelijk historische romans.

De nieuwe roman Een lucht vol Franse dromen vertelt het verhaal van Anneloes Beekman in Frankrijk. In het eerdere deel verlaat ze haar man Edward. Ze heeft hem betrapt op vreemdgaan en besluit bij hem weg te gaan. Ze vertrekt naar Frankrijk en wordt verliefd op een huis. Daar begint ze uiteindelijk haar eigen chambre d’hôte: Chez Loes.

Teren op reserves

In Een lucht vol Franse dromen maken de opwelling en opstartproblemen plaats voor het uitbreiden van de activiteiten om beter in haar levensonderhoud te voorzien. De chambre d’hôte op zich is niet genoeg om van te kunnen leven. Ze teert nog op haar reserves, of zoals ze het zelf noemt, het geld van Ed. In deze roman probeert ze zich meer en meer zelf te bedruipen.

En ze weet zich goed staande te houden in het kleine Franse dorpje Pommiers. Ze is onderdeel van de gemeenschap en integreert meer en meer in het Franse plattelandsleven. Al heeft ze ook moeite met de jacht en hoe de boeren verder omgaan met dieren.

Ze wordt nog altijd geholpen door de handige klusjesman en ook Nederlander Sjoerd. Hij heeft van de bouwval die ze kocht, iets weten te maken. Nu leeft ze in een huis waarin alles spic en span is. Alleen mist ze het gezelschap van een man.

Weinig gevaar bespeuren

In de roman Een lucht vol Franse dromen krijgt haar leven in Frankrijk steeds meer vorm. In het boek zijn ondanks de zorgen of ze het wel redt en daarom terug naar Nederland zou moeten, weinig gevaren te bespeuren. Daarmee blijft ook een groot deel van spanning voor de lezer weg.

Het verhaal kabbelt voort. Niet dat daarmee het verhaal niet interessant is. Zeker, je beleeft het wel en wee van Anneloes. De zorg voor haar gasten en de verhalen die de gasten met zich meebrengen. Verder krijgen de verhalen van de mensen in het dorp veel aandacht. Zo worstelt Sjoerd met een zoon die hij niet mag zien van zijn ex-vrouw.

De eigenaresse van de bistro Au Bon Accueil in het dorp, Georgette heeft weer veel moeite met haar dochter Brigitte. Brigitte ervaart het dorp Pommiers als verstikkend en wil niets liever naar de grote stad. Ze droomt ervan een bestaan op te bouwen in Parijs. Haar ouders zien hier echter alleen maar gevaar in.

Ideaal vakantieboek

De komst van de kunstschilder Valentin – hoe toepasselijk is zijn naam – verstoort het evenwichtige leventje dat Loes gevonden heeft. Hij is niet alleen gepassioneerd als het gaat om schilderen. Hij heeft ook een oogje voor vrouwelijk schoon. Niet alleen Brigitte krijgt veel belangstelling van hem, ook Loes weet hij te veroveren. Ze leeft helemaal op in zijn aanwezigheid. Het verhaal over de gepassioneerde seks met haar gast, haalt zelfs De Telegraaf.

Allemaal verhalen die aan bod komen in Michelle Vissers roman Een lucht vol Franse dromen. Het heerlijke van het lezen van dit soort boeken in de zomervakantie, is dat het je helemaal in (Franse) vakantiesfeer brengt. Het is genieten van het zonnetje en het najaar op het Franse platteland. Zelfs de sneeuw aan het eind van de roman, haalt je niet uit die zomerse sfeer die de roman bij je losmaakt.

Dat er weinig spannends in te bespeuren is, neem je voor lief. Mogelijk is dat de smaak van een feelgoodroman. Het verhaal suddert zoetjes vooruit. De schrijfstijl van Michelle Visser helpt hier goed bij. Ze weet je te pakken in haar verhaal. Het is alsof je een lekker stuk taart eet. Je hebt niet in de gaten dat je eet en toch vult het. En dan moet je altijd oppassen dat je even daarna dit soort boeken laat liggen. Voor je het weet, lees je er teveel van en word je misselijk.

Michelle Visser: Een lucht vol Franse dromen. Amsterdam: Meulenhoff Boekerij, 2017. ISBN: 978 90 225 7818 6. Prijs: € 15,00. 336 pagina’s. Bestel

2 pingbacks/trackbacks on “Feelgoodroman

    Geef een reactie