Kachel – Tiny House Farm

Voor de aanvraag van de bouwvergunning is het nodig om een indicatie te geven van het energieverbruik en welke energiebesparende maatregelen we willen nemen. Deze EPC-berekening is voor ons best lastig. Wij verbruiken namelijk erg weinig energie en dan zijn de kosten om de besparende maatregelen te nemen er niet zo snel uit.

Te denken valt aan een speciale douche waarbij je weinig water verbruikt. We zouden een zonneboiler kunnen nemen of een warmteterugwinsysteem dat meteen je verwarming is. Maar waarschijnlijk zullen het een paar extra zonnepanelen worden om de EPC-waarde op niveau te krijgen.

Wij denken aan een pelletkachel. Het huis wordt heel goed geïsoleerd waarmee je met een korte warmtestoot je huis meteen voor de hele dag warm houdt. Een gek idee dat je met deze warmte bezig bent met het uitzoeken van een geschikte kachel. Dit weekend maar eens gaan kijken, dan kan dit mee met de EPC-berekening.

Met deze temperatuur denk ik ook na hoe zo’n geïsoleerd huis in de zomer de warmte buiten houdt. Is het niet zo dat juist zo’n goed geïsoleerd huis voor problemen zorgt als het langere tijd warm is? Dat als de warmte eenmaal in huis zit, hij er bijna niet meer uitkomt?

4 gedachten over “Kachel – Tiny House Farm”

  1. Voor ons goed geïsoleerde nieuwbouwhuis geldt dat zeker. Het is zaak er voor te zorgen dat je goed kunt door luchten, zodra de warmte minder is. Maar misschien is het met eigen stroomvoorziening (zonnepanelen e.d.) ook mogelijk een airoco te laten draaien? Wat een zorgen allemaal! Maar ik weet zeker dat je dat snel vergeten bent, als je er eenmaal woont!

  2. Ook ik vraag me inderdaad af hoe warm het op zulke dagen in ons huisje zal worden. Maar het is ook gemakkelijk te luchten door alles open te zetten als het buiten weer afkoelt. Ik verwacht dat het dan ook snel weer koeler is.

    Ook wij zitten te denken aan de verbranding van pellets voor de verwarming. Wellicht dat wij kiezen voor een pelletcv, die dus ook het warme water regelt. Dat scheelt weer een geiser op gas. Maar ik vind het een lastig onderwerp. Het liefst zou ik een verwarmingssysteem zonder verbranding willen, zoals een warmtepomp (lucht-lucht), maar dat lukt waarschijnlijk in de winter niet, wanneer er te weinig zon in.

    Succes met de keuze!

  3. Nu wij ons huis gekocht hebben, droomt Boef van een energiezuinig huis. In de toekomst willen wij het op nul hebben. De zonnepanelen hebben we al 😀

    1. Het is zeker de bedoeling dat wij ook bij nul uitkomen. Het wordt heel energiezuinig dus we verwachten dat de kachel weinig aan hoeft. We gebruiken sowieso geen gas en op het dak komen ook zonnepanelen. Hoe laag het echt uitvalt zullen we pas in de praktijk merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *