Bespaar je echt? – Tiny House Farm

Bij de plannen met de Tiny House Farm of bouw van een huis in Oosterwold komen er veel besparingen voorbij. Zoals de Nebia-douchekop waarmee je tot 70 procent water en energie bespaart. Het zijn mooie besparingen. Al vraag ik mij af of je de kosten er ooit uit haalt. Net als de grote kosten voor het besparen van energie.

Dat is het grote probleem met het kiezen van energiezuinige maatregelen van je huis. Wegen de kosten op tegen de baten? Zeker je moet zuinig zijn met het milieu, maar moet je bijvoorbeeld kiezen voor een vaatwasser? Het kost ruimte en energie. Bovendien vraagt de bouw van het apparaat ook erg veel energie. Verborgen vervuiling die je vaak vergeet.

Het doet mij denken aan de dilemma’s die ik ooit met prof. dr. ir. Bart Vos van de Tilburgse universiteit besprak. Bijvoorbeeld de kwestie: moet ik mijn oude auto vervangen of kan ik er beter mee doorrijden ook al is hij wat minder zuinig dan een nieuwe. Hetzelfde geldt voor lampen: gloeilampen kosten misschien wel meer energie maar spaarlampen zijn heel belastend voor het milieu als je ze weggooit.

Daarmee betekent een douchekop die minder water gebruikt niet per definitie dat je zuiniger leeft. Vaak ga je met een zuinigere douche juist onverschilliger om met de douche omdat hij toch bespaart. En daar schuilt de allergrootste besparing die je kunt maken.

Waarom moet je bijvoorbeeld 1 of 2 keer per dag douchen? De meest zuinige remedie waar je tot meer dan 70 procent kunt besparen is minder (vaak) douchen. Je kunt best af met 2 keer per week douchen en als je het dan ook nog eens maximaal 5 minuten doet, bespaar je al veel water.

Dat geldt eigenlijk voor alle gebruik. Is het allemaal wel nodig. Je kunt ook 1 lampje aandoen in plaats van alle lampen in huis, niet met de auto als je ook kunt fietsen en minder vlees eten. Allemaal ingrediënten die je leven al duurzamer maken. Bovendien bespaar je er ook geld mee.

Dezelfde vraag heb ik bij de krankzinnig hoge isolatiewaarden van huizen. Hierdoor kost het weer veel energie om het huis te ventileren. Dan heb ik het niet over de belasting van het milieu als een huis wordt gebouwd. Allemaal aspecten die je mee moet tellen en waarbij de som geldt als de totale belasting voor het milieu.

Dat is dus altijd de vraag: levert de aanschaf een verlaging op van het verbruik of kan ik op een andere manier die besparing realiseren. Blijven nadenken, want je kunt op veel manieren besparen. Dat betekent ook met de bouw van het nieuwe huis dat we bij elke stap moeten kijken of het echt minder belastend is voor het milieu. Of zitten er addertjes onder het gras?

6 gedachten over “Bespaar je echt? – Tiny House Farm”

  1. Helemaal mee eens, Hendrik-Jan…. Al dat isolatiemateriaal dat aangevoerd wordt, verwerkt moet worden. En wat douchen betreft, ook helemaal waar. Op een informatiebijeenkomst van de Tiny House Farm opperde iemand dat we in ons gemeenschappelijk gebouw een douche konden opnemen, zodat hij die in zijn eigen huis niet hoefde te installeren. Best iets voor te zeggen, al lever je dan wel comfort in, zeker als je na het douchen door een hagelstorm weer naar huis moet…. Comfort is dus, naast milieu-overwegingen, ook een argument bij het kiezen.

  2. Wat fijn dat je hier aan denkt want dit wordt toch best vaak nog vergeten. Iets wat zou besparen blijkt dan als je er goed naar kijkt veel vervuilender te zijn. Ook al kun je nooit zelf alles tot op de puntjes achterhalen, het niet gelijk aannemen dat iets zo besparend is als op het eerste gezicht lijkt, vind ik superpostief.

  3. En wat dacht je van beestjes die in goed geïsoleerde huizen veel beter gedijen dan daar waar het regelmatig flink koud kan worden binnen… om maar eens wat te noemen.
    Mooi dat je hierbij stilstaat! En dat boek dat je laatst las helpt vast, dat groene, weet je nog? (ik weet de titel niet meer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *