Verwarming – Tiny House Farm #tinyhouse

Ons nieuwe, kleine huisje krijgt een gigantische isolatiewaarde, waardoor je je kunt afvragen hoeveel verwarming er nodig is. Misschien heeft het huis genoeg aan de lichaamswarmte om op te stoken. Vanwege de enorme isolatiewaarde liggen er ook enkele eisen met betrekking tot de ventilatie. We moeten mechanisch ventileren, stelt het bouwbesluit waaraan het huis moet voldoen.

Dilemma’s

Er is veel op de markt om milieuvriendelijk te stoken. De milieuvriendelijkste vormen van de warmtepomp die water onttrekt uit het grondwater, mag niet in Oosterwold. Alternatieven moeten werken op elektriciteit omdat er geen gas komt.

Daarom komen wij uit op de luchtwarmtepomp om ons huis te verwarmen. Het voordeel is dat deze installatie in de zomer ook gebruikt kan worden als airconditioning. Als ventilatie gebruiken we een afzuigkap voor in de keuken, die ook aangesloten is op de badkamer.

Luchtwarmtepomp

Groot nadeel is dat de luchtwarmtepomp bij extreme kou niet werkt. Dan moet er een backup verwarming voor handen zijn. Naast de luchtwarmtepomp zijn er alternatieven op de markt in de vorm van de pelletkachel of de tigchelkachel.

De laatste is een houtkachel waarbij de tegels de warmte geleidelijk afgeven. Het is een verwarming met een hoog rendement, net zoals de pelletkachel die ook een rendement van meet dan 80 procent haalt. Maar hoe milieubewust is dit eigenlijk? Hoeveel fijnstof komt er vrij met zo’n soort kachel?

Een hele uitzoekerij dus, waar we nog niet helemaal uit zijn. Wat is milieuvriendelijk, voldoet aan de hoge eisen van het bouwbesluit en is ook niet al te duur?

4 pingbacks/trackbacks on “Verwarming – Tiny House Farm #tinyhouse

Geef een reactie