Veere – Rondje Deltawerken (4)

img_20161125_134429.jpgAls we dan uiteindelijk over de A58 rijden, de enige snelweg van Zeeland, rijden we door tot Middelburg waar we afslaan in de richting van Veere. Ik ben er heel vroeger geweest. Een foto waar ik met mijn broertje en zusje op een kanon zit, is er het bewijs van. De grote kerk in dit kleine gehucht staat me nog bij. We zijn er toen in geweest.

Tegenwoordig is het een concertzaal geworden waarin allerlei culturele activiteiten gehouden worden. In het lage koor, is nu de protestantse kerk gehuisvest. Het is groot genoeg voor het geringe aantal zielen dat hier woont. De derde beuk is lange tijd voor opslag gebruikt, maar later afgebroken. De eigenaar van de opslag, een metselaar, zag er wel handel in om de stenen van dit gedeelte van de kerk te verkopen.

img_20161125_135308.jpgDat de gigantische kerk behouden is gebleven, is misschien wel aan Napoleon te danken. Hij maakte van de kerk een hospitaal en later heeft het de kerk functie gekregen van bedelaarsgesticht en kazerne.

Het hele stadje ademt al eeuwen de sfeer van verval en vervlogen tijden. Vooral in de 19e eeuw wordt dit beeld versterkt. De enorme kerk versterkt dit effect, terwijl al tijdens de bouw van dit gebedshuis de activiteiten werden gestaakt.

img_20161125_134728.jpg

Of het nu is dat de stad destijds te grote schoenen aantrok of dat de inkomsten uiteindelijk afnamen, is mij niet duidelijk. Of er een reden ligt in de bereikbaarheid van de haven of dat de stad slachtoffer is geworden van politieke keuzes, is mij niet duidelijk.

img_20161125_135806.jpgWe lopen nu door de stad op zoek naar een viskraam. We vinden hem niet. Alleen in de centrale winkelstraat staan wat restaurantjes en winkels. Het historische museum is geopend, maar de honden houden ons buiten. Hier ligt waarschijnlijk de heilige graal naar de oorzaak van het verval van Veere.

We lopen door een stad vol met imposante bouwwerken. De stad lijkt best op een Vlaamse stad. Het stadhuis, de grote kerk die in opbouw sterk doet denken aan gelijknamige Onze Lieve Vrouwekerk in Antwerpen. De kleur van de stenen en de opbouw van de toren. Het oogt allemaal als een droom die uiteindelijk door de werkelijkheid is ingehaald. Het hoge godshuis is echter in de wijde omtrek nog te zien. In die zin is de missie geslaagd.

img_20161125_140858.jpg

Geef een reactie