Officieel huis – Tiny House Farm #tinyhouse

img-20161201-wa0004.jpgDan schrijf je een blogje hoe je huis wordt, krijg je reacties en ga je weer nadenken of alle beslissingen wel de juiste zijn. Laat het duidelijk zijn: we moeten bij het project Tiny House Farm een officieel huis bouwen.

Het huis op wielen zoals het oorspronkelijk concept van de Tiny House beweging, is geen optie voor ons. Daarom ontwerpen we een huis geheel volgens bouwbesluit, gefundeerd op betonnen heipalen. De gemeente Almere is hier vrij star en laat weinig creativiteit toe om te kiezen voor nieuwere funderingsvormen.

Wij kiezen verder voor een houten huis. Deels vanwege milieu-overwegingen, beton is namelijk een bijzonder milieu-onvriendelijk bouwproduct en ook omdat we geloven in het materiaal hout. Zeker als je kiest voor ecologisch beheerde bossen waar het hout vandaan komt. In ons geval komt het uit Zweden en daar komen voor elke boom die eruit gaat 2 jonge spruitjes terug die over 50 jaar weer gebruikt kunnen worden voor een nieuw huis.

Er zitten genoeg ramen in, dat is wel helder. We kunnen goed ventileren en krijgen veel licht binnen. Maar zo nadenkend en bezig met de inrichting stuiten we tegen een paar problemen. We hebben ruimte voor een huis met een bruto vloeroppervlak van 113 m2. Omdat wij wel een klein huis willen hebben, is het ontwerp nu 64 m2 bruto vloeroppervlak.

Dat betekent gezien de strenge isolatievoorschriften dat we 58m2 vloeroppervlak in huis hebben. Net het halletje bij de entree vreet nu teveel ruimte. Het oorspronkelijk plan voor ons huisje is met een klompenhokje aan de voorkant. Het is gesneuveld vanwege kostenbesparingen. Toch vraag ik mij af of we hier geen spijt van krijgen.

Daarom toch weer kijken naar de haalbaarheid van een klompenhokje voorin. Achter het huis willen we later een serre bouwen. In de tuin moet een flinke schuur ons genoeg opslagruimte bieden, want dat is belangrijk als je binnen niet zoveel ruimte hebt.

Wordt dus nog vervolgd…

12 gedachten over “Officieel huis – Tiny House Farm #tinyhouse”

    1. Het is erg lastig om te bepalen. Het is een spel tussen de wensen en wat financieel haalbaar is. Dat is een een heel geschipper waarbij ik mij ook afvraag waar je echt spijt van krijgt en welke dingen eventueel later opgepakt kunnen worden. Een klompenhok is zoiets dat eigenlijk nu beslist moet worden.

  1. Je kunt een klompenhok toch ook later aanbouwen? Misschien dan wel nodig om alvast rekening te houden met de fundering. Ik ben ook benieuwd naar de argumenten voor de ligging. Het schuine dak geeft ruimte voor de zonnepanelen. Ik neem dan aan dat die zuid of zuidwest is gericht. Dan mis je de zon aan de tuinkant die ook nog eens kan zorgen voor warmte in de woning. Wellicht dat hier gemeente eisen aan ten grondslag liggen; dat weet ik dan weer niet.
    Toch maar een keer babbelen; vind het in ieder geval erg leuk.

  2. Lastige keuzes… aan boord wordt de stuurhut vaak als ‘klompenhok’ gebruikt. Misschien voor ideevorming eens wat schepen bekijken. Hoe gaan zij slim met de ruimte om…

  3. kijk wellicht toch nog eens op Sustainer homes. Wij hebben net een kennismaking met ze gehad en onze eerste indruk is erg positief. Er wordt goed meegedacht en ze zijn innovatief. Succes, misschien inmiddels je definitieve keuze al gemaakt ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *