De stadsvogelaar

img_20161106_142957.jpgOver vogels kun je heel veel schrijven. Dat bewijst vogelliefhebber en gitarist Jip Louwe Kooijmans wel in zijn verhalenbundel De stadsvogelaar & andere verhalen. Het boekje met 40 vogelverhalen geven een mooi inkijkje in het leven van een stadsvogelaar.

Jip Louwe Kooijmans is heel openhartig over zijn liefde voor vogels, zijn gezinsleven en zijn gitaarspel. Langzaam geeft hij de lezer een inkijkje in het leven van vogels en hun bewonderaar in de stad. Hij voert in 40 verhalen de bijzondere vogels op die hij gezien heeft en hoe hij vervult raakt van de vogels in de stad.

Aan de hand van een vogel, zoals de boerenzwaluw, vertelt hij hoe zijn moeder het zolderraampje op een kier zet om de vogel in de nok van de zolder te laten broeden. Of dat meeuwen eigenlijk helden zijn in plaats van irritante vogels:

Meeuwen behoren tot de beste vliegers uit het dierenrijk en hebben geleerd om zich succesvol aan te passen aan een wereld die in toenemende mate gedomineerd wordt door mensen. (32)

De mens zou net zo leergierig moeten zijn als de meeuw, stelt Jip Louwe Kooijmans. Dan zouden mensen en meeuwen prima met elkaar kunenn samenleven in de stad. Alleen leren meeuwen sneller hun lessen dan mensen.

Hij schrijft met een grote liefde over de behendige kauwtjes die jongleren op de wind of de dodaars die hij in de haven van Amsterdam ziet. Het diertje haalt hem over om in de hoofdstad te gaan wonen. Een wereld vol vogels gaat voor hem open. Niet alleen alledaagse vogels, maar ook bijzondere exemplaren.

Jip Louwe Kooijmans weet zelfs van zijn hobby zijn beroep te maken. Als de functie van stadsvogelaar vrijkomt, sollicteert hij onmiddellijk. En met succes: hij wordt de eerste van Nederland! Sindsdien werkt hij aan een beschermingsprogramma voor stadsvogels.

Jip Louwe Kooijmans: De stadsvogelaar & andere verhalen. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2016. ISBN: 978 94 6153 9182. 110 pagina’s. Prijs: € 12,95.Bestel

Geef een reactie