Dagje Elburg

img_20161105_115030.jpgDoris en ik besluiten er samen een dagje van te maken, omdat Inge deze zaterdag weg is. De bestemming wordt Elburg. Eigenlijk wilden we naar Drenthe maar ik heb geen zin om zo’n stuk te rijden. Daarom kiezen we voor het Gelderse stadje dat tegen de Veluwe ligt.

We zijn al eens eerder in Elburg geweest. Bij de allereerste fietsvakantie in 2012 kwamen we door het stadje langs het IJsselmeer toen we vanuit camping De ruimte naar Zeewolde fietsten. We staken over het IJsselmeer en fietsten via Harderwijk naar Zeewolde. Een mooie, maar erg drukke fietsroute.

img_20161105_115508.jpgIn de winkelstraat van Elburg dronken we chocomel en aten een taartje. Even keken we bij het stadsmuseum en zaten in de kloostertuin. Het bleef bij een kort bezoek. Als je fietst heb je namelijk andere dingen aan je hoofd dan rustig te kuieren door een stad.

Nu hebben we iets meer tijd. We parkeren iets buiten de haven en lopen onder de stadspoort door het stadje binnen. Langs de stadswal staat een gids iets aan een groep senioren uit te leggen. We horen gelach opstijgen door het smalle straatje.

img_20161105_145222.jpgNooit geweten dat Elburg op papier ontworpen is. De stadsplattegrond ziet er uit als een rechthoek, opgedeeld in streng geometrische vlakken waarin de huizen zijn gebouwd. Het rechthoek bevat in het midden de stadspoorten. Slechts 1 is er bewaard gebleven.

Het is een indrukwekkende poort, met een fraai dakje midden op het schuine dak bedekt met leisteen. Waarschijnlijk om de wachter een plekje te geven. Aan de andere kant zit een klokkenstoel. De moeite waard om naar te kijken.

img_20161105_124730.jpgOok al is het een beetje regenachtig, het is best leuk om door Elburg te lopen. We gaan naar het Museum Elburg. Dit is gevestigd in het oude vrouwenklooster, Agnietenklooster van de stad. Weliswaar hebben er iets meer dan een eeuw vrouwen in dit indrukwekkende gebouw gewoond, het draagt nog altijd de naam van de eerste bewoners: het Agnietenconvent.

Lees morgen over het Museum Elburg

Geef een reactie