Brieven aan Olga

img_20161102_193605.jpgDe muze van Jan Wolkers roman is ze: Annemarie Nauta. In het brievenboek Brieven aan Olga schrijft Jan Wolkers de brieven aan de vrouw die hem gek maakt. Ze is een heuse obsessie voor hem. Als ze hem verlaat omdat het echt niet meer gaat tussen de 2, komt ze terecht in de roman die Jan Wolkers beroemd maakte. Niet alleen door de roman waarin met het onverbloemde taalgebruik dat hij hierin hanteert om geslachtsdelen gewoon bij de naam te noemen.

Het brievenboek bevat een uitvoerige inleiding over de relatie tussen Jan Wolkers en de Friezin. Ze schelen 12 jaar. Annemarie is 18 jaar als ze de kunstenaar ontmoet. Jan Wolkers is op slag verliefd. maar moet nog wat moeite doen om haar voor zich te winnen.

Als ze dan eindelijk over is, dan is ze overigens niet meer te stuiten. Kort daarna krijgt Wolkers een studiebeurs om in Parijs bij de wereldberoemde beeldhouwer Zadkine te komen studeren. Ze gaat niet met hem mee, maar woont bij haar ouders in Leeuwarden wat ook voor onhoudbare situaties zorgt. Haar ouders zijn niet zo happig op haar relatie met de armoedzaaier Jan Wolkers.

Uit de brieven spreekt een gepassioneerde liefde, afgewisseld met de prachtige tekeningen en schilderijen die Jan Wolkers van zijn muze Annemarie Nauta maakte. De brieven schrijft Jan Wolkers allemaal vanuit Parijs. Ze zijn stuk voor stuk getypt op de typemachine die Jan Wolkers koopt op de ochtend van vertrek naar de Franse hoofdstad. Het is een Olivetti Portable, model Lettera 22.

In de brievenbundel staan de getypte brieven afgedrukt, gevolgd door een weergave van de brieven in tekst. De tekst wordt tenslotte aangevuld met aantekeningen van biograaf Onno Blom. In deze aantekeningen citeert Onno Blom eveneens uit de brieven die Annemarie aan Jan schreef. Ze staan verder niet afgedrukt.

Jan Wolkers: Brieven aan Olga. Bezorgd en ingeleid door Onno Blom. Amsterdam: De Bezige Bij, 2010. ISBN: 978 90 234 5514 1. 152 pagina’s. Prijs: € 19,90. Bestel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *