Klieder jij in boeken? #50books vraag 43

img_20161021_100423.jpgVoor de blogleesclub Een perfecte dag voor literatuur lazen wij vorige week bespraken wij Hoe lees ik? van Lidewijde Paris. In de inleiding van haar boek vertelt ze hoe zij leest:

Als ik lees, heb ik altijd een potlood bij de hand. Ik zet dus puntjes en strepen, smileys en m’s. Ik maak stambomen, schrijf namen van personages bovenin, noteer voorin of welke bladzijden ik mooie citaten heb gevonden of een verklaring voor een titel. Alles wat mij opvalt tijdens het lezen is meestal wel ergens in die aantekeningen te vinden. Het ziet er niet uit en niemand wil ooit een boek van mij lenen, maar voor mij is het handig. Ik zie het als een spel dat ik met de schrijver en het boek speel. Of zij spelen met mij. (17)

Voor leesblogger Peter is dit een feest der herkenning. In zijn blogpost Hoe leest zij over het boek van Lidewijde Paris laat hij een bladzijde zien uit een boek dat hij leest. Het is een slagveld aan lijnen, cirkels en opmerkingen. Zo leest hij.

Ik ben wat voorzichtiger. Voor mij blijft het hooguit beperkt tot wat streepjes in de kantlijn. Ik schrijf vooral op een los stukje papier. Bij het schrijven over het boek zoek ik die passages op. Soms begin ik weer het boek te lezen, op zoek naar fragmenten die ik graag wil citeren. Niet altijd ideaal, maar het kliederen in mijn boeken, vind ik een ergere zonde.

Dat brengt mij bij de boekenvraag vandaag:
Klieder jij in je boeken?

Maak je aantekeningen in de kantlijn, onderstreep je fragmenten, omcirkel je de belangrijke woorden of schrijf je opmerkingen over personages bovenin? Noteer je elk idee of gedachte die je hebt bij de tekst? Of laat je alles mooi schoon?

Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

9 gedachten over “Klieder jij in boeken? #50books vraag 43”

  1. Hahaha, leuke vraag. In mijn e-reader kliederen gaat niet zo lekker. Mijn versie staat dat niet toe. Ik ken wel versies waarin je aantekeningen kunt maken trouwens. Maar in leesboeken, lees romans, literatuur heb ik nooit gekliederd. Ooit maakte ik geheel per ongeluk in ezelsoor in een bladzijde van een schoolbiebboek. Mijn leraar 6de klas zag dat en werd zo kwaad dat ik het 6 weken lang zonder biebboek heb moeten doen. Dat was echt afzien. Gelukkig had een klasgenootje een stripagenda die mocht ik dan lenen tijdens de schaarse minuten dat we vrij mochten lezen in de klas. Maar na 6 weken was ik die echt wel zat. Sindsdien klieder ik nooooiitt meer in boeken (behalve in management/studieboeken…dan mag het :-))

  2. Zowel in de vraag over “Maak jij notities in je boeken”, als bij Takel jij je boeken toe heb ik aandacht besteed aan het “Kliederen in boeken”. Ik denk dat ik bij deze dus maar even pas.

  3. Nee, ik lees mijn boeken met aandacht, maar ben er wel netjes mee. Een krak in de rug van een paperback is al een soort nederlaag. Maar ik schrijf op de ‘franse pagina’ van het boek rechtsboven mijn naam, en de datum van aanschaf of krijgen. Met een zacht (2B) potlood. In sommige gevallen schrijf ik er bij van wie ik een boek heb gekregen, en bij welke gelegenheid, meestal mijn verjaardag. In kleine notitieboekjes schrijf ik soms gedachten bij het lezen op, bijzondere passages en bladzijdenummers. Ik denk om die gedachten te ordenen, verder doe ik er NIETS mee. Ik heb nu een la vol met dat soort boekjes.

  4. Na lang erover nadenken heb ik besloten mijn concept over deze vraag weg te gooien. Ik weet er niets extra’s over te verzinnen wat ik al niet verteld heb bij de vragen over notities en toetakelen.

Geef een reactie