Beeldentuin in herfst – Dagje Hoge Veluwe (2)

img_20161021_144849.jpgDe beeldentuin van het Kröller-Müller Museum valt mij opnieuw tegen. Het begint er al mee dat je het gras niet mag betreden. De beelden die ik van dichtbij wil bekijken staan zo erg ver van mij af. Een beeld wil je van dichtbij bekijken, aanraken en het kunnen beleven. Hier kan dat allemaal niet. Zo blijft Penelope te ver van mij. Ik had haar graag van wat nabij bekeken.

De emaille kunsttuin, Jardin d’émail van Jean Dubuffet, ziet er redelijk gehavend uit. Zou het aan restauratie toe zijn? Je mag er als bezoeker niet in en moet het van een afstandje bekijken. Kunst moet je beleven en niet van een afstandje toekijken. Ik mis de beleving in de beeldentuin van het Kröller-Müller.

img_20161021_144737.jpgZo lopend door de tuin vraag ik mij af of de kunst niet in een crisis verkeert. Op het moment dat je een mens een gewei op het hoofd zet, met rare nietszeggende figuren in de weer bent, dan lijkt het of je niks meer te zeggen hebt als kunstenaar. Een stuk boomschors in het paviljoen. Allemaal aandachttrekkers die het lijken uit te schreeuwen: ik ben kunst!

Alleen de drijvende zwaan, trekt mijn positieve aandacht. Ook omdat het mooi ronddobbert daar in die vijver, meedraaiend op de vlagen van de wind. Hier zijn het formaat en de rust die het uitstraalt, de factoren om ervan te genieten. Ik beleef meer zo zittend op een bankje van de herfst, vallende eikels en de geur van bos. Heerlijk.

img_20161021_150516.jpg

2 gedachten over “Beeldentuin in herfst – Dagje Hoge Veluwe (2)”

  1. Bizar dat je niet op het gras mocht lopen en niet in Jardin d’émail mocht ronddraven. Ik kan me dat niet herinneren. Ben het helemaal met je eens dat dit soort kunst moet kunnen aanraken en beleven op de manier die jij graag wil. Ze nemen wel heel veel van die beleving af als je alleen op een afstand mag kijken. Nogmaals: Bizar.

  2. Kennelijk is dat allemaal wat strenger geworden, vanwege de bezoekersaantallen? Ben er al een tijd niet meer geweest. Wij konden (begin jaren 2000 ,met kinderen) wél op het gras lopen en in de emaillen tuin. Maar wellicht dat hij daardoor gehavend is.

Geef een reactie