Zelfmoord

img_20160828_202642.jpgIn de romans van Renate Dorrestein is zelfmoord een terugkerend thema. Ook de roman Weerwater gaat hier dieper op in. Het personage Dennis Kardoen raakt in Almere verzeild op de vlucht voor zijn zwangere vriendin.

Hij belandt na de bizarre storm in Almere en dan vergaat de wereld. Zo blijft hij onbedoeld in leven, terwijl zijn vriendin het waarschijnlijk niet overleefd heeft. Het kwelt hem met een schuldgevoel. Ook omdat Dennis Kardoens vader zelfmoord heeft gepleegd.

Zijn moeder heeft het zijn hele leven voor zich gehouden. Hij heeft dit gehoord van zijn moeder een dag voordat zijn vriendin Mila vertelt over het erwtje in haar buik. Voor zijn geboorte maakte zijn vader een eind aan zijn leven. Dennis Kardoen vraagt zich af of hij niet hetzelfde had willen doen na het bericht van zijn vriendin.

Dezelfde vlucht is tegelijk zijn redding geweest. De rest is er niet meer, alleen hij leeft nog.

Hij had net als Mila dood moeten zijn, terwijl ze nu onbedoeld zijn leven had gered. Het voelde bijna als iets waarvoor hij boete moest doen. Op z’n minst moest hij iets verzinnen om haar postuum recht te doen. Misschien hield ze dan ook op om hem in zijn gedachten te achtervolgen. (93)

Dezelfde achtervolging waar de schrijfster Renate Dorrestein aan lijdt. Elke keer keert die onduidelijke zelfmoord weer terug in haar werk. De duiding van het overlijden, een zoektocht naar de reden. Het brengt de vertelster tot waanzin in Weerwater. Tegelijk laat deze roman ziet waartoe een mens in staat is om te overleven.

Renate Dorrestein schilt het leven af tot de kern en vindt de antwoorden waar het om draait bij het schrijven van dit boek. Ze verleidt de lezer ook om hierover na te denken en ze slaagt hier wonderwel in. Er zitten meer antwoorden dan vragen in dit boek. Daarmee heeft het soms meer weg van een filosofisch traktaat dan van een roman.

Renate Dorrestein: Weerwater. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 712 1. 302 pagina’s. Prijs: € 19,50. Bestel

Geef een reactie