Opening 1e Sustainer home

img_20160827_153410.jpgDe 1e Sustainer home van Nederland is zaterdag feestelijk geopend. Het weer kan niet beter zijn. En het is jammer dat de airconditioning pas maandag geïnstalleerd wordt, maar dat geeft niks. Het draait om het huis en de uitstraling.

Voor de keuze van een huis op de Tiny House Farm, zijn we in gesprek met 2 partijen. Waarvan Sustainer Homes eentje is. Veel bezoekers zijn ook van plan om een huis op Oosterwold te gaan bouwen, de komende periode.

De ervaring begint al als we het veld oplopen waar het huis staat. Tegen de groene achterwand aan, op een klein heuveltje omdat hier vaak drassig is. Het is een vakantiehuis voor 2 personen. De afgelopen maand is het gebouwd. Eerst zijn de 5 onderdelen, blokken, gemaakt in de fabriek. Daarna is het huis op locatie opgebouwd.

img_20160827_153035.jpgHet idee: elke opdrachtgever kan kiezen uit het aantal blokken dat hij wenst. Vervolgens kan het hele gebouw van binnen naar wens worden ingericht. De basis is een duurzaam huis, dat energieneutraal is. Hiermee willen de bouwers voor iedereen een huis dat duurzaam is, bereikbaar maken.

Het eerste huis staat er nu, in de buurt van Horst op een voormalige camping heeft de stichting Phien haar eerste woning gerealiseerd. Het is een vakantiehuis voor 2 personen, dat volledig zelfvoorzienend is. Of dat perse beter voor het milieu is, kun je je afvragen. Met name de voorzieningen voor drinkwater en de opslag van elektriciteit via accu’s is best een kostbare aangelegenheid.

Het is mooi te zien dat het kan, want het huis maakt grote indruk. Zodra we binnenstappen valt de grote hoeveelheid licht op. De hoge ramen aan de zuidkant van het gebouw zorgen hiervoor. Ze komen binnen vlak naast de badkamer via een hoge, lichte deur. De badkamer is heel economisch ingericht. Het toilet hangt tegen de buitenmuur, meteen naast de douchecabine. Met in de lengte de wastafel. Zo gaat er eigenlijk geen ruimte verloren.

img_20160827_163917.jpgDe deur van de badkamer komt uit in de woonkamer. In hetzelfde unit is de technische ruimte. Een flinke ruimte van zeker 2 vierkante meter. Hierin staat een deel van de waterzuiveringsinstallatie, naast de batterijen om de elektriciteit op te slaan. En een warmwater boiler en voorzieningen voor de verwarming en airconditioning.

Het huis is aan de noordzijde, tegen de bomenrand helemaal zonder ramen. De muren zijn opgetrokken van red cedar, dit hout verkleurt in de loop van de jaren. Dit vormt de natuurlijke beschermlaag. De zware deuren, mede door het 3-laags dubbelglas, is eveneens van dezelfde houtsoort, nu gelakt. Dat vraagt volgens de makers om hetzelfde onderhoud als normaal schilderwerk bij een traditionele woning.

De afwerking in huis van populierenhout maakt de woning heel licht van binnen. De plafonds zijn van hetzelfde materiaal en zijn opgebouwd als een systeemplafond. Het oogt echter heel strak, waarbij kleine boorgaten in het plafond ondermeer voor de ventilatie en verwarming van de woning zorgen. De spotjes in het plafond zijn mooi weggewerkt en niet overdadig aanwezig. Er is veel ruimte voor andere verlichting.

img_20160827_153245.jpgDe deuren in de woning zelf zijn onbewerkt van een soort multiplex. Ze zijn heel degelijk en zwaar. Daarmee laat de bouwer zien dat de niet-conventionele bouw van hun woning, niet betekent dat je inboet aan kwaliteit en degelijkheid. Daarbij is het hele gebouw zoveel mogelijk opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen. Er is geen beton gebruikt, de vloeren zijn van eikenhout en de wanden van populier. Het isolatiemateriaal dat gebruikt is eveneens volledig recyclebaar. Daarmee is het meteen al bij de bouw energieneutraal.

Het enorme arsenaal aan zonnepanelen op het dak, is nodig om volledig offgrid te kunnen wonen. Dit is vooral nodig om de weinige zonne-energie in de winter op te kunnen vangen. Bij een woning aangesloten op licht en water, zijn minder collectoren nodig op het dak.

img_20160827_153219.jpgPaar dingen die bij ons wel spelen. Zo kan de fundering zoals die in Horst is gebouwd, waarschijnlijk niet voor ons Tiny House worden gebouwd. De grond is te zompig in Oosterwold. Het grondonderzoek zal dit moeten verduidelijken. Daarbij kunnen de eisen die de gemeente Almere momenteel stelt, ook voor andere oplossingen en keuzes zorgen. Ook is het huis dat er nu staat duidelijk een vakantiehuis.

Een huis voor permanente bewoning vraagt om een andere inrichting. De slaapkamer heeft bijvoorbeeld geen kasten, ons huis zal deze wel krijgen. Ook zijn de oplossingen niet bedacht vanuit een efficiënt gebruik van de ruimte. Al ben ik erg gecharmeerd van de kookkachel; hij neemt erg veel ruimte in.

img_20160827_161241.jpgNa de presentaties vraagt 1 van de oprichters aan mij of ik nog verbeterpunten zag. Ik kan ze zo snel niet bedenken, ook omdat helemaal op maat gebouwd wordt. Dat geeft meteen al een flexibele, op maat gemaakte inrichting. Daarmee zal elk huis zijn eigen karakteristieke elementen krijgen. De woning laat mij zien dat er heel veel mogelijk is. Daarbij is de bouw betaalbaar en is wat er geleverd wordt, van een mooie en degelijke kwaliteit.

Als bij de opening de champagnefles openknalt om het feest echt in te luiden, valt de kurk een flink eind verder pas op de grond. Precies voor mijn voeten ligt hij. Ik kan het niet laten hem op te pakken. Het teken dat wij misschien wel de volgende zijn. De volgende van een lange rij mensen die voor een duurzame woning gaan.

img_20160829_182401.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *