Hoeveel van je boeken heb je echt gelezen? – #50books vraag 38

img_20160914_074452.jpgBest een pijnlijke ontdekking nu ik mijn boekenkasten aan het doorspitten ben. Hoeveel boeken die daar staan, heb ik echt gelezen? Veel boeken heb ik omdat ik ze ooit wil lezen, maar het is daar heel vaak nog niet van gekomen.

Blijven over de naslagwerken zoals de encyclopedie of het WNT. Ik heb ze zeker gelezen, maar niet helemaal. Slechts stukjes. Een paar woorden en lemma’s. Om even snel iets uit te zoeken of te checken. Niet als leesvoer.

De boeken in de kast van Inge zijn volgens mij bijna allemaal gelezen. Die van mij niet. Sommige boeken, zoals de brieven van Kafka, Multatuli en Ter Braak, die zullen grotendeels ongelezen blijven. Hooguit een keer in de hand genomen om snel iets op te zoeken.

Dat geldt voor heel veel boeken die ik bezit, ontdek ik nu ik alles aan het opruimen breng. Dan gaan de boeken door mijn vingers en vraag ik mij af: ga ik dit nog ooit lezen? En het allerergste is dat ik vaak denk ‘nee’, maar tegelijkertijd twijfel of dat echt zo is.

Mijn ervaring leert namelijk dat als je iets niet meer hebt, je het juist wil hebben. Als je iets hebt, weet je het niet en lijk je er ook niet naar te talen. Bij het ontspullen moet je zorgvuldiger de overweging maken.

Dat brengt mij bij de boekenvraag van deze week:
Hoeveel van de boeken in je boekenkast heb je eigenlijk gelezen?

Voor het gemak nemen we dan romans en andere leesboeken. De naslagwerken hoef je niet mee te tellen.

Zoals elke week ben ik heel benieuwd naar jullie antwoorden.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

10 gedachten over “Hoeveel van je boeken heb je echt gelezen? – #50books vraag 38”

  1. Ik heb amper boeken in mijn kast staan. Wij zijn nl jaren geleden gestopt met het kopen van boeken. Naslagwerken zijn ingeruild voor internet, andere werken ontlenen we bij de bib. Veel minder afstoffen, veel minder “gebrek aan kastruimte”.

  2. Ik heb juist veel ongelezen boeken in de kasten staan merk ik, tenminste de kasten die ik gemakkelijk bereik en de planken waar ik goed bij kan. Staan ze te verstoffen nee hoor, ik kan gemakkelijker boeken weg geven na lezen, mede omdat ik vrienden heb die lezen. en nu komt in de kast waar ik goede herinneringen aan heb, gesigneerd (waar ik bij was) en wat ik echt wil. Maar er staat nog een hele grote stapel die ik nog net gelezen heb, gewonnen. Soms ga ik boekenkasten weer eens na, en geef dan toch ongelezen boeken weg, mede omdat ik ook boeken krijg van lezende vrienden. Twee jaar geleden ben ik van 9 naar 5 boekenkasten gegaan, waarvan 1 in de slaapkamer, daar is wel plaats maar doe het toch niet. Het resulteerde wel in heel veel weg geven, maar nu wel stapels ervoor ipv rijtjes wat ik mooier vind, maar goed boeken weg geven omdat vrienden boeken lezen is gewoonweg gemakkelijker en zij maken ook weer anderen blij.

Geef een reactie