Weerwater

img_20160828_202624.jpgIn de roman Weerwater van Renate Dorrestein is de wereld vergaan. Alleen Almere overleeft de rampspoed. Op een boeiende wijze weet de gastschrijver van Almere de stad te verheffen tot decor van een heus inferno.

De stad wordt omsluierd door een ondoordringbare mist. Iedereen die in de mist komt, verdwijnt en komt nooit meer terug. Het verhaal is een kroniek die de vertelster heeft samengesteld van de bijzondere gebeurtenissen die ze meemaakt kort na het moment dat ze in Almere is komen wonen.

Renate Dorrestein weet de stad wel mooi te vangen in dit boek dat veel Science Fiction elementen bevat. Het is daarmee regelrecht een ode aan de door Renate Dorrestein bewonderde Kurt Vonnegut. In een roman als Slaughterhouse Five lopen ook marsmannetjes rond en dreigt de hoofdpersoon te worden meegenomen naar een andere planeet.

Een soortgelijke vervreemding roept de roman van Renate Dorrestein ook op. Het verwijst meteen naar de opmerking van de ik-verteller aan het begin van de roman. Daarin stelt ze dat misschien juist Almere zich zo goed kan lenen voor een roman omdat de stad nieuw is:

‘Maar nergens anders dan in Almere,’ zei ik, ‘zijn de omstandigheden zo gevarieerd. In een roman die zich afspeelt in Almere, zou je daardoor letterlijk álles kunnen laten gebeuren.’ (12)

Dat doet ze dan ook in Weerwater. De dieren praten niet en er is geen olifant die met zijn grote snuit het verhaal uit kan blazen. Maar verder gebeurt er vanalles en niets tegelijk. De wereld vergaat en de ontredderde bevolking die de stad wil ontvluchten, kan niet weg. Er ontstaat een bijzondere situatie.

Het is bijna onmogelijk om overal aan te denken en ik heb bewondering voor alles waar Renate Dorrestein aan gedacht heeft. De stroom valt uit, zelfs de zonnepanelen doen het niet omdat de omvormers niet werken. Niet onmogelijk, al draaien in het begin nog enige noodaggregaten voor de nodige stroom.

De zelfvoorzienende samenleving die ontstaat, sluit mooi aan bij de wens van Almere om in 2020 compleet zelfvoorzienend te zijn. De personages in Renate Dorresteins roman zijn het. Zelfs de koffie wordt gemalen van eikels, zoals in de Tweede Wereldoorlog de surrogaatkoffie werd gemaakt. Zo weet Renate Dorrestein een heel realistisch verhaal vanuit een onrealistische uitgangspunt neer te zetten.

Renate Dorrestein: Weerwater. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 712 1. 302 pagina’s. Prijs: € 19,50. Bestel

One pingback/trackback on “Weerwater

    Geef een reactie