Vuurwapens en het Zuiden

img_20160731_192202.jpgElk seizoen dat Paul Theroux Het diepe Zuiden bezoekt, gaat hij ook naar enkele van de vele wapenbeurzen die er in deze staten van Amerika worden gehouden. Het zijn bijzondere bezoekjes, want heel veel scheidt de blanken en de zwarten in het Amerikaanse Zuiden, maar ze hebben 1 overeenkomst: de liefde voor het vuurwapen.

Zo bezoekt hij de beurzen in Charleston en Natchez. Hij ontdekt terwijl hij daar rondloopt dat het helemaal niet om wapens gaat, maar om iets anders. Het is een stemming waar hij aanvankelijk geen grip op krijgt, tot hij ontdekt waar het echt om draait:

Het ging niet over vuurwapens, niet over munitie, niet over messen. Het ging over lood in een veronderstelde vijand pompen. De stemming kwam tot uitdrukking in de manier waarop deze lui liepen en spraken: ze voelden zich belegerd, verzwakt, tegen de muur gedreven. (126)

Misschien is dit gevoel wel ouder dan je zou vermoeden. Paul Theroux vermoedt dat dit teruggaat tot de Burgeroorlog. Door deze oorlog en alles wat erna gebeurt is, voelen ze zich onderdrukt.

Die onderdrukking proef hij een seizoen later als hij op de wapenbeurs in Southaven rondloopt. Het is net een paar weken geleden dat op een basisschool in NewTown in Connecticut 20 leerlingen en 6 leerkrachten heeft vermoord met een aanvalsgeweer. De sfeer op de wapenbeurs is eveneens drukkend.

De prijzen zijn in die paar maanden tijd gigantisch gestegen. Als Paul Theroux bij een handelaar vraagt hoe het komt dat de AK’s die hij ziet liggen ineens 2.000 dollar kosten in plaats van 1.500 een paar maanden terug.

‘Dat komt door Obama,’ zei hij. ‘Zie je dit schatje?’ Hij tilde een plastic aanvalsgeweer op en gaf me het aan. ‘Die kostte eerst tweehonder dollar. Na het verbod steeg hij naar vijfhonderd. Met al dat geklets over de schietpartij op school wordt die prijs vast en zeker nog hoger. Voor je het weet, kost-ie duizend.’ (246)

Op deze bazaar vindt Paul Theroux voornamelijk gelijkgestemden. Het is een sociaal gebeuren waarbij de mensen elkaar vinden. Het draait niet zozeer om het schieten, maar veel meer om het bezit van een vuurwapen. De dreiging dat hun recht in gevaar komt, is genoeg om zich nog sterker te verenigen en in opstand te komen tegen de overheersing van het Noorden.

Paul Theroux: Het diepe Zuiden, Vier seizoenen op tweebaanswegen. Met foto’s van Steve McCurry. Oorspronkelijke titel: Deep South. Nederlandse vertaling: Miebeth van Horn. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Atlas Contact, 2016. ISBN: 978 90 450 3051 7. Prijs: € 34,99. 508 pagina’s. Bestel

Geef een reactie