Advocaat van de hanen

img_20160811_205522.jpgDe roman Advocaat van de hanen van A.F.Th. van der Heijden staat al wat langer op mijn verlanglijstje. Zeker ook omdat hij vaak aangehaald wordt als zijn mooiste boek. Het is het 4e deel van de Tandeloze tijd. Bij verschijnen in 1990 moest het 3e deel nog verschijnen. Dat het uiteindelijk in 2 boeken in 1996 is uitgekomen, heeft de waarde van Van der Heijden als ware croniqueur alleen maar versterkt.

De advocaat van de hanen verwijst naar de hanenkammen zoals ze in de jaren 1980 het leven in de hoofdstad tot een ware hel maakten. Ze kraakten het ene na het ander pand en bij de vele ontruimingen kwam veel geweld ter sprake. De roman van Van der Heijden slaat op deze roerige periode waarbij krakers vaak ook terecht opkwamen tegen de afbraak van mooie gebouwen.

Het levert een prachtig verhaal op. De roman vertelt over Ernst Quist, de advocaat. Hij krijgt een belletje of hij als advocaat zich wil ontfermen over de zaak van de in zijn politiecel overleden kraker Kiliaan Noppen. In eerste instantie wijst hij het af, maar na wat aandringen van de ouders van de jongen, wil hij wel in actie komen.

Zo is hij bij de autopsie en houdt hij een toespraak op de begrafenis van de kraker. Dit gebeurt ’s nachts om de voorkomen dat Noppen of Dr. Nop onder de krakers tot een martelaar zou worden uitgeroepen. Het helpt niet. De kammen gaan halfstok, zoals de verteller verwoordt als hij het over de demonstratie heeft van de krakers. Ze lopen voor de trams uit:

Hadden de hanen van iemand, bij voorbeeld vader Noppen, gehoord hoe hun Dr. Nop erbij lag in het mortuarium? Net als hij droegen ze allemaal hun kam halfstok: zonder stijfsel of suikerwater slierde het haar over het kale gedeelte van hun schedel. (165)

Ernst Quispel heeft meer met de zaak te maken heeft dan hij zou willen. Dat komt de lezer langzaamaan gedurende het verhaal te weten. Daarbij speelt de verteller met weten en niet weten. Want alle hoofdpersonen weten een deel van het raadsel en daarmee ontvouwt zich het verhaal op een heel treffende wijze. Het is ook een spel met de tijd, waarmee Van der Heijden bewijst dat hij een meesterverteller is.

A.F.Th van der Heijden: Advocaat van de hanen. De tandeloze tijd 4. Amsterdam: Querido, 1998 [1e druk 1990]. ISBN: 90 214 6690 2. 574 pagina’s. Prijs: € 15,00.Bestel

Geef een reactie