Gedichten lezen – #50books vraag 30

img_20160721_074700.jpgDeze week bespreek ik op mijn blog de cursus genieten van poëzie van dichteres Ellen Deckwitz. In haar boek Olijven moet je leren lezen merkt ze op dat er heel veel gedichten geschreven worden, maar niet veel gedichten ook echt worden gelezen.

Lezers hebben geen idee hoe ze een gedicht moeten lezen en dan is het veel prettiger om zelf iets te produceren dat op een gedicht lijkt, dan dat ze iets van iemand anders moeten lezen. Dan heersen er nog allerlei misvattingen dat een gedicht alles kan betekenen bijvoorbeeld of dat songteksten altijd poëzie zijn.

Wat een misvattingen. en dat terwijl poëzie zo fantastisch is. Ze kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend én ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm in één. (10)

Dat brengt mij bij de leesvraag van deze week.

Lees je weleens poëzie en hoe lees je poëzie?

Wat zou je voor een tips hebben hoe je gedichten leest en waarom zou je gedichten moeten lezen?

Ik ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

6 gedachten over “Gedichten lezen – #50books vraag 30”

  1. Ik vind het lastig om anderen hierover te adviseren, omdat ik zelf nog volop zoekend ben. Je kunt op mijn blog wel terecht als je over poëzie wilt lezen. Mijn bespreking van ‘Olijven moet je leren lezen’ staat hier:
    https://lalageleest.wordpress.com/2016/07/12/olijven-moet-je-leren-lezen-ellen-deckwitz/
    Onderaan zie je de tag ‘poëzie’ en als je daarop klikt vind je al mijn blogs hierover. Volgende week bespreek ik de gedichtenbundel ‘Finse meisjes’ van Kira Wuck.

  2. I.v.m. de vakantie geen heel blog dit keer. Ik lees geregeld en graag gedichten. Mijn favorieten zijn Campert, Kopland en Bloem. Van die laatste heb ik een verzameluitgave. Van Campert bijna alle poëzie en van Kopland heel veel. Daarnaast nog wat losse bundels en bloemlezingen. Die laatste zijn aantrekkelijk om nieuwe namen te ontdekken. Na de vakantie zal ik nog wel eens een blog wijden aan jouw vraag. Nu moet je het hier even mee doen.

Geef een reactie