Hoe Tiny is een Tiny House?

img_20160706_202746.jpg
Tiny House Farm heet het project waar wij een perceel grond gaan kopen in Almere Oosterwold. Klopt die naam eigenlijk wel? Zijn het wel Tiny Houses die hier gebouwd gaan worden met een bruto vloeroppervlak van 75 m2?

Echte Tiny Houses

Op zijn blog merkt Gerhard Hormann op dat dit geen ‘echte’ Tiny Houses zijn. De huizen doen hem eerder denken aan vakantiehuisjes. Ook al vermeldt de website van de Tiny House Farm dat het niet om recreatiehuisjes gaat, het zijn ze wel degelijk stelt Hormann.

Helemaal gelijk heeft hij niet. De huizen op Tiny House Farm moeten voldoen aan het Bouwbesluit Light. Dit is een volwaardig bouwbesluit en je kunt niet zomaar een recreatiewoning op je perceel zetten. Het bouwbesluit werkt de lage prijs tegen omdat de muren dik moeten zijn en er naar alle waarschijnlijkheid geheid moet worden.

Woonexperimenten

In zijn boek Hypotheekvrij verwijst Gerhard Hormann naar woonexperimenten met nieuwe vormen van wonen. Hij noemt daar de gemeente Almere in zijn voorstel om eens te kijken of je niet midden in het bos zou kunnen wonen of op een perceel een Tiny House of mobile home neer te zetten.

Vormen die zeker de moeite van het bouwen waard zijn. Maar de omstandigheden zijn hier nog steeds niet naar. In Nederland is het nog altijd lastig om zomaar ergens een huis neer te zetten. Bovendien helpt het niet mee in de financiering.

img_20160706_204341.jpg

Onroerend goed

Banken eisen bij het verstrekken van de hypotheek dat het een onroerend goed. Woonboten en woonarken zijn bijvoorbeeld niet meer te financieren met een hypotheek, sinds ING deze bijzondere woonvorm niet meer steunt.

De huidige initiatieven van Tiny Houses in Nederland laten ook zien dat de wet- en regelgeving achterblijft. Bewoners van kleine huizen krijgen vaak geen toestemming hun huis ergens te plaatsen. Soms mag het tijdelijk, maar voor langere tijd is onmogelijk. Als we in Almere Oosterwold een Tiny House op wielen willen plaatsen, krijgen we geen bouwvergunning hiervoor. De hoofdwoning moet verankerd zijn met de grond.

Lastig te plaatsen

Dus zelfs als de wil er is, dan is het lastig om een ‘echt’ Tiny House te plaatsen. Overigens is het natuurlijk ook een kwestie van definitie. Wij willen een huis van ongeveer 60 m2 plaatsen. Daarom zou ons huisje beter Small House kunnen heten. Maar dat is nog altijd een flinke stap terug van de meeste formaten waarin veel huizen worden opgeleverd. Die lijken eerder in grootte toe te nemen dan af te nemen.

Almere Oosterwold biedt ruimte aan bijzondere initiatieven voor nieuwe woonvormen. Wat mij wel tegenvalt bij het zien van de vele initiatieven is dat er nog niet altijd echt duurzaam wordt gebouwd.

Minderen en duurzaam leven

Het bouwmateriaal beton wordt nog veelvuldig gebruikt. Net als de verwerking van staal. Daarom vind ik dit project wel heel mooi passen binnen gedachten van minderen en een duurzaam leven. Het zou absoluut bijdragen aan het bouwen voor de toekomst. Ik hoop dat veel mensen bij het bouwen van hun huis hieraan zullen denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *