Ernstige Hermann

image

Onze familie telt allemaal Hermannen, schrijft de verteller van Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte. Zijn grootmoeder heeft een affaire met de toneelspeler Hermann die veel ouder is dan zij en die getrouwd is.

Ze krijgen een dochter samen. Als ze uiteindelijk trouwen en op een avond over straat lopen, worden ze van achteren geschept door een auto met 2 beschonken Amerikaanse militairen. Het is vlak na de oorlog.

Hermann overleeft het niet. Zijn vrouw Inge wordt in het ziekenhuis verzorgt door de priester met dezelfde naam als haar overleden echtgenoot. Uiteindelijk krijgen ze een relatie en Hermann gaat filosofie studeren:

De dode Hermann moet een opgewekte man zijn geweest. De nieuwe Hermann was een ernstige man, een doodernstige nam, Een door de oorlog getekende, ongenaakbare asceet. Samen met een paar vrienden had hij vanuit zijn christelijke overtuiging gezworen om tijdens de oorlog geen schot te lossen. (132)

Uiteindelijk krijgt de verteller Joachim een band met zijn grootvader. Hij heeft grote bewondering voor zijn grootvaders belezenheid. En ook al kan hij alle aantekeningen in de marges van de boeken uit zijn bibliotheek niet lezen, de studies die zijn grootvader maakt, zijn gedreven en diepgravend.

Joachim Meyerhoff: Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte. Roman. Uit het Duits vertaald door Jan Bert Kanon. Oorspronkelijke titel: Ach, diese Lücke, diese entzetzliche Lücke. Alle Toten fliegen hoch. Teil 3.. Amsterdam: Uitgeverij Signatuur, 2016. ISBN: 978 90 5672 551 8. 314 pagina’s. Prijs: € 19,99. Bestel

Geef een reactie