Elke lezer een eigen route – #50books antwoorden vraag 24

image

Hoe beslis je eigenlijk wat je gaat lezen? Ik ben hier verschrikkelijk nieuwsgierig naar. Het klinkt heel makkelijk, maar waarom pak je juist dat ene boek en niet een ander? Daarom de vraag hoe je eigenlijk bepaalt wat je leest.

Stemming

Voor Renata bepaalt de stemming welk boek ze leest. Is het druk, dan een boek dat lekker wegleest. Is het rustig, dan een wat diepgravender boek. Net als het onderwerp. Soms wil ze drama, andere keren juist niet. Het moment hoe ze in haar vel zit, bepaalt wat ze leest.

Blijft wel staan hoe je dan weet of beslist wat licht verteerbaar is en wat lekker zwaar. Je zult daarin ongetwijfeld adviezen krijgen. In haar reactie, verwijst Jannie naar een oude blog in antwoord op een eerdere vraag over het boek van de maand bij DWDD.

Boekenprogramma’s

Zij laat zich niet zo misleiden door de opinie, maar houdt wel van boekenprogramma’s op televisie. Met het overlijden van Wim Brands is dat nog verder afgenomen. Gelukkig is er nog veel te vinden op Lezen TV, hierin is een royaal archief aan interviews met auteurs te vinden.

Blogster Lalagè pakt het wat planmatiger aan. Zij kiest aan het begin van het jaar een duidelijke richting. Over de stroom aan boeken die ons overspoelt, haalt ze een mooi citaat aan uit Prediker. Lezen mat af.

Afwisselen

Daarom kiest zij bewust wat ze wil lezen. Hierbij wisselt ze vooral af. Ze leest dikke boeken, Engels, verhalen, gedichten, historische romans, boeken van minstens 10 jaar oud, herleest boeken en pakt boeken van onbekende schrijvers of uit een onbekend land.

Daarmee heeft ze een gevarieerde stapel boeken naast haat leesstoel staan. Natuurlijk is de stapel in haar gedachten een flink eind hoger, maar er moet altijd iets te begeren zijn. Elk boek schreeuwt om aandacht.

Anderen boek laten kiezen

Om te voorkomen dat ze alleen de hardste schreeuwer bedient, heeft ze een excellijst waaruit lezers van haar blog een boek kunnen kiezen. Zo helpt deze peiling om ook boeken te lezen waaraan ze zelf niet zo snel zou denken. Binnenkort staat de nieuwe lijst online: stem allemaal mee!

Peter, de lezer die aan de basis staat van deze wekelijkse boekenvraag, voelt zich eveneens uitgedaagd door deze vraag. Ja, hoe bepaal je dat? Peter laat veel over aan de grillen van de dag en de boeken die toevallig op zijn pad komen.

Uit de kast getrokken

Het boek van Michel Houellebecq dat hij nu leest, heeft hij zelfs op goed geluk uit de kast getrokken in de veronderstelling dat het een ander boek was. Het leidt tot een bijzondere boekenkeuze en is zeker aan te raden als je eens iets anders wilt lezen dan iets vanzelfsprekends.

Voor Fokke is het heel eenvoudig. Hij heeft weliswaar een leeslijst opgesteld begin dit jaar. Tot nog toe heeft hij daarvan 1 boek gelezen. Hij laat zich meer leiden door de uitgeverij. Als er bijvoorbeeld een nieuw boek van zijn lievelingsauteurs verschijnt, is hij de eerste die het koopt en moeten alle boeken op dat moment voor dat boek wijken.

Nieuwe boeken en schrijvers

Daarnaast geeft Fokke ook de ruimte voor nieuwe boeken en schrijvers. Als echt gegrepen wordt door een schrijver, dan leest hij meteen het hele oeuvre. Zo schrijft hij over zijn ontdekking van Jan Wolkers’ Serpentina’s petticoat op 4 januari 1983. In de rest van dat jaar las hij de resterende 19 boeken.

Dat hij nog steeds geraakt wordt door nieuwe ontdekkingen, bewijst zijn meest recente leeservaring. Hij las Primo Levi’s boek Is dit een mens en nu wil hij meer lezen van deze Joods-Italiaanse auteur. Het volgende boek ligt al klaar om gelezen te worden.

Lekkere leesstapel

Voor Ali is wat ze leest afhankelijk van haar stemming. Er staat een lekkere leesstapel met boeken op haar te wachten. Het is heel divers wat er in de stapel ligt. Het varieert van Olaf Koens tot Het boek van Jet van Jet van Nieuwkerk. Zo kan Ali in 3 of meer boeken tegelijk lezen.

Niek heeft als ze net een nieuw boek koopt, gelijk behoefte dat boek te gaan lezen. Maar het boek waar ze nog mee bezig is, wil ze dan toch uitlezen. Dan moet het versgekochte boek toch nog even wachten. Zo kan het gebeuren dat dit boek uiteindelijk 3 jaar ongelezen in de kast staat.

Drang

Verder snapt ze ook niet zoveel van de drang ineens een bepaald boek te moeten lezen. Zo kan ze opeens trek hebben in Nederlandse literatuur. Dat moet al het andere ervoor wijken. Hoe het komt? Ze heeft geen idee, maar ze geeft zich met plezier over aan deze behoefte.

Geen leesroute

Blogger Martha heeft geen leesroute zoals ik die eens beschreven heb. Zij laat zich inspireren door haar bui en wat er op haar pad komt. Voor haar bepalen titel en achterflap het meeste of ze aan een boek begint. Hoe dat boek dan in haar handen komt, laat ze achterwege, maar daar ben ik dan gewoon weer nieuwsgierig naar. Er moet iets dat je nog wilt weten overblijven.

Zo kiest elke lezer zijn eigen weg en soms kruisen de wegen elkaar en trek je samen op.

lees morgen de nieuwe boekenvraag.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geef een reactie