Voetnoten lezen – #50books vraag 19

image

Ik reken de novelle De voetnoot van F.B. Hotz tot 1 van de mooiste novelles van de Nederlandse literatuur. De novelle begint met een prachtige openingszin en het verhaal intrigeert mij.

Het vertelt over de strijd van een vrouw die haar gelijk wil krijgen na een grote treinramp. Ze krijgt het na jaren procederen. Ze schrijft een verhandeling en deze komt terecht in een voetnoot van een wetenschappelijk boek. Het is haar levenswerk, die uiteindelijk beperkt blijft tot een stukje tekst in de marge van een boek dat niemand leest.

Maar daar gaat het vandaag helemaal niet over bij de boekenvraag #50books. De vraag komt van de trouwe boekenvraag-deelnemer Niek. Ze vraagt zich af wat anderen met voetnoten in of bij een tekst doen. Het verschilt per boek, in sommige boeken staat de voetnoot onderaan de betreffende pagina. In andere gevallen staan de voetnoten op een aparte plek in het boek. Dan moet je er een aardig eindje voor bladeren.

In de verschillende uitgaven van Dantes Goddelijke Komedie die ik heb, zijn allebei deze vormen terug te vinden. De vertaling van Frans van Dooren uit 1987 bevat achterin het boek de aantekeningen. Daarom zorg ik dat ik 2 papiertjes in het boek heb. Eentje bij de tekst zelf en eentje bij de voetnoten.

De verklaringen bij de tekst gebruik ik veel om enigszins de vele verwijzingen en andere onduidelijkheden beter te kunnen begrijpen. Zeker ik zou me eraan kunnen wagen dat niet te doen, maar dan zou ik nog minder grip op de tekst krijgen dan ik nu heb.

Dat brengt mij bij deze 19e boekenvraag:
Hoe ga je om met voetnoten in een tekst?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

6 gedachten over “Voetnoten lezen – #50books vraag 19”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *